Interview – Een woning, midden in de wijk, maar zonder stadsverwarming; dat is de woning van Hindrik van Dijken uit Leeuwarden. Samen met zijn vrouw en drie kinderen woont hij in een duurzame tussenwoning uit 1980. Hindrik was ooit voornemens het huis te verkopen, maar de woningmarkt maakte het niet aantrekkelijk. Toen kwam het idee om met duurzaamheid bezig te gaan. Op dat zelfde moment had de gemeente Leeuwarden juist een bericht in de krant staan: ze zochten 30 huizen om 80% energiezuiniger te maken. Hindrik vertelt: “Toen dacht ik, met een paar installaties moet dat makkelijk te realiseren zijn.” Zo begon het project.
Er kwam een advies voor de woning, waar Hindrik persoonlijke aanpassingen op deed. Het ontbrak hem niet aan kennis. “Ik heb een cursus ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning’ op de NHL Hogeschool gevolgd, en werd uiteindelijk energieambassadeur van de gemeente Leeuwarden.” Vanuit zijn eigen technische interesse wist hij te komen tot het huis dat hij nu heeft. Hij heeft veel zelf gedaan, maar daarbij ook hulp gekregen van een vriend.
“We hadden het advies gekregen om in combinatie met de zonneboiler de stadsverwarming te handhaven. Maar de lasten uit de stadsverwarming vond ik relatief hoog, ik kon daar geen winst behalen. Ik heb er voor gekozen om wat meer zonnepanelen te leggen en die energie te gebruiken om het water te verwarmen met een lucht-water-warmtepomp boiler.” Behalve de zonnepanelen bevindt zich in de woonkamer een pelletkachel en op de slaapkamers infrarood panelen met een thermosstaat erop. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een hotfill wasmachine.
De installaties klinken heel mooi, toch is de tip van Hindrik om eerst goed te isoleren en op simpele manier energie te besparen. “Comfort is belangrijk. Isoleer goed. Mensen denken vaak: zonnepanelen en klaar… Ga ook besparen met spaarlampen en tochtstrippen.” Hindriks vrouw is vooral enthousiast over de pelletkachel in combinatie met de vloer-, gevel-, en dakisolatie en triple glas. Het geeft veel comfort. Hindrik ligt toe: “Ik vind het fijn om geen nutsbedrijf meer te hebben voor mijn warmte.”
Financieel is hij er flink op vooruit gegaan. “Ik verdien veel met zonnepanelen, en lever zelfs nog ca. 800kWh terug aan het net. Verder heb ik aan energiekosten: water & 650 kilo pellets in de winter.” Door bewust te leven doet hij een schepje bovenop zijn energiebesparing. Zo gaan de ‘energieslurpers’ ’s nachts uit, gebruikt hij ledverlichting en stookt hij de pelletkachel op bewuste momenten.
Zijn wensen voor de toekomst zijn een goede manier om extra energie op te slaan en een elektrische auto. Daarnaast zet hij zich graag in om anderen te motiveren een stap richting een duurzame toekomst te zetten.
Terug naar ervaringsverhalen >
Naar de woning van familie van Dijken >
Bekijk de pagina van gemeente Leeuwarden >