Van een extra verdieping naar een goed geïsoleerde woning

INTERVIEW – Als kind was Klaas Geugjes al gek op techniek. Toen hij in 1985 met zijn vrouw in de nieuwbouwwoning in de wijk Westerwatering in Zaandam trok, zat stilzitten er dan ook niet bij. Vol enthousiasme ging hij aan de slag met het verduurzamen van zijn woning. Klaas: “Dat energiezuinige wonen is misschien een beetje uit de hand gelopen, maar leuk vind ik het in elk geval wel.”

Met twee vrienden bouwde Klaas een extra verdieping op zijn nieuwbouwwoning. Een aantal jaren daarna volgde een uitbouw. “We hebben gelijk de schuine wand aan de achterkant recht laten zetten – uiteraard met de toen geldende isolatiewaarde.” Twee jaar later kwamen daar HR++ glas en kunststof kozijnen bij.  

Vergeten roosters
Hoewel de isolatie van de woning verbeterde, geeft Klaas zelf aan nooit te hebben nagedacht over de ventilatie. “Ik was gewoon vergeten om roosters in de ramen te laten zetten. Gelukkig kwam de wijsheid met de jaren toen ik als vertegenwoordiger voor een fabrikant van decentrale ventilatie-oplossingen aan de slag ging.”

Al snel werd de afzuigventilator vervangen door een vraaggestuurde afzuigbox en kregen de slaapkamers op de verdieping een CO2-gestuurde decentrale warmteterugwin ventilatiebox. Ook werd de ketel vervangen door een HRE-ketel waarmee de thermostaat op 50 graden kan worden gezet.

Na-isolatie zolderkamer
Drie jaar geleden werd het voor Klaas tijd om de zolder na te isoleren, onder lichte druk van zijn dochter. “Dochterlief klaagde namelijk dat het daar in de winter te koud was en in de zomer te warm.” Klaas isoleerde de zolder met 12 centimeter steenwol en verving de thermostaat door een systeem waarmee de warmte in elke ruimte apart te regelen was. Vorig jaar werd de zolder verder uitgebreid met een dakkapel en HR++ glas.

Daarnaast heeft Klaas het hele verlichtingssysteem onder handen genomen. Overal in huis hangt nu ledverlichting. Dit wordt met een app aangestuurd. “Je bent een gadgetman of niet, hè”, grapt hij.

Warmtepomp
Een andere duurzame maatregel die Klaas heeft genomen, is de aanschaf van een warmtepomp. “Deze heeft een boiler van 230 liter en staat in een extra kast in de woonkamer. Omdat de ketel op de begane grond hing, was dit de meest eenvoudige oplossing. Het grote voordeel van het stoken met een lage temperatuur is dat de warmte veel gelijkmatiger is.”

Zonnepanelen
Tot slot heeft Klaas 13 zonnepanelen geplaatst. “Laatst was het een fijne, zonnige dag. Ons energieverbruik was toen: – €2,00.” Hij is blij met de duurzame maatregelen die hij heeft genomen. “Wat we in de toekomst gaan doen, weet ik nog niet. Misschien een aantal zonnepanelen erbij of de kruipruimte na-isoleren.”

Zijn advies voor andere mensen die nog aan de slag gaan met het verduurzamen van hun woning? “Doe het stap voor stap én maak eerst een goed plan. Dan hoef je dingen niet dubbel te doen.”


Bekijk de woning van Klaas hier >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud