Een hoekwoning in Tiel uit 1870 waar veel aan moest gebeuren. Dat avontuur gingen Arjen en zijn vrouw in 1999 aan. “Omdat we toch moesten verbouwen, wilde ik direct zoveel mogelijk aanpakken”, vertelt Arjen. De energiekosten wilden ze naar beneden krijgen en dus besloten ze de woning gelijk te verduurzamen.
Een nieuw dak
De vorige bewoonster had een jaarverbruik van bijna 4000 m³ gas. Er werd met gaskachels gestookt en het was slecht geïsoleerd. Isolatie was dan ook de eerste stap voor Arjen om de energiekosten te verlagen. ‘’De eerste termijn van dat jaar was nog wel hoog, maar daarna kelderde dit”, vertelt hij. Het houten dak verving Arjen in 2001 voor een nieuwe met staalconstructie en dakisolatie. ‘’Het dak is ergens anders gebouwd en als geheel op de woning geplaatst. Daarna zijn de dakpannen erop gekomen.’’
Brand
Bijna drie jaar geleden sloeg het noodlot toe. Arjen: “Er ontstond een grote brand in de woning, waardoor het huis opnieuw moest worden opgebouwd.” Het huis was helemaal kaal na de brand en er moest weer een nieuw dak op. “Ik kon wel teruggaan naar gas, maar ik kon er ook een nul-op-de-meterwoning van maken”, vertelt Arjen. Hij heeft van de nood een deugd gemaakt en ging voor een energie neutrale woning.
Binnen- en buitenschil geïsoleerd
Arjen begon met vier zonnepanelen op het dak van zijn schuur. Inmiddels heeft hij er op het dak van zijn woning achttien panelen erbij genomen. De volgende stap was het verwarmen van de woning. Hiervoor hebben ze de binnen- en buitenschil helemaal geïsoleerd. Zo hebben ze de kunststof kozijnen vervangen door HR++ glas en daarmee de koudebruggen weggehaald. “Je past tijdens de verbouwing meteen de nieuwste vorm van isoleren toe”, legt Arjen uit. “Bij het herbouwen let je bijvoorbeeld extra op tochtgaten.”
Omdat ventilatie belangrijk is bij een goed geïsoleerde woning hebben Arjen en zijn vrouw een WTW-unit op zolder geïnstalleerd. Deze staat in contact met de ruimtes verder in het huis. De kanalen hiervoor zijn weggewerkt in de nieuwe wanden en plafonds.
Verwarmen
Voor het verwarmen van de woning zijn ze overgestapt op een water/water warmtepomp. “In onze woning was het moeilijk om een lucht/water warmtepomp te installeren, dus hebben we voor deze optie gekozen”, legt Arjen uit. Het verschil tussen de warmtepompen is dat een lucht/water warmtepomp de warmte uit de buitenlucht haalt en dat als energiebron gebruikt, terwijl een water/water warmtepomp de warmte uit grondwater haalt. Daarom hebben ze voor het plaatsen twee boringen in de voortuin moeten uitvoeren. Naast het verwarmen met warmtepomp, hebben ze op verschillende plekken in huis vloerverwarming. Ook hebben ze op verschillende plekken in de woning vloerverwarming. Arjen: “Al met al hebben we nu een heel comfortabel woonklimaat in ons huis en is dit uiteindelijk een geluk bij een ongeluk.”
Denk in oplossingen
Nu deelt Arjen graag zijn verhaal om anderen te laten zien dat je je niet moet laten afschrikken door de hoge kosten van het verduurzamen. “Denk in oplossingen en niet in problemen”, vertelt hij. “Zorg ook dat je de juiste mensen om je heen verzamelt waar je vertrouwen in hebt. Er zijn zoveel aanbieders tegenwoordig. Ga niet alleen af op de mooie plaatjes. De praktijkervaring is zo belangrijk. Maak daarom ook zeker gebruik van de ervaring van anderen en neem eens een kijkje bij mensen die al maatregelen hebben uitgevoerd!’’