Interview – Zeger en Annemieke Zeilemaker zijn nu zo’n 15 jaar de trotse huiseigenaren van hun vrijstaande woning in Gieten. Voorheen woonden zij in de stad Groningen, in een nette rijtjeswoning met een tuintje, of zoals Zeger het noemt: ‘een postzegelwoning’. In 2004 verhuisden ze naar Gieten, waar zij nu niet alleen genieten van meer ruimte, maar ook van hun compleet verduurzaamde woning. De familie Zeilemaker doet dit jaar mee met de Nationale Duurzame Huizen Route die plaatsvindt op 2 en 9 november. Net als honderden andere huiseigenaren in heel Nederland stellen zij hun huis open en delen tips en ervaringen.
Na aankoop werkten Zeger en Annemieke eerst het achterstallig onderhoud van hun woning weg. Toen zetten zij al de eerste stappen op weg naar duurzaam wonen. Maar pas jaren later, in 2017, ging het stel aan de slag met een rigoureus plan. De aanleiding was vooral praktisch van aard. “Onze cv-ketel was oud en aan vervanging toe. Hierdoor kwamen wij voor de keuze te staan om te investeren in een nieuwe cv-ketel of om het groter aan te pakken”, vertelt Zeger. Vrienden hadden vanwege hun eigen bouwplannen veel uitzoekwerk gedaan naar andere opties voor gas. Dat voorwerk kwam voor Annemieke en Zeger goed van pas. Zo kwamen ze uit bij een bedrijf dat warmtepompen levert met veel kennis van zaken.
Zonnepannen en aardgasvrij wonen
“Het is niet alleen belangrijk om te weten welke stappen je gaat zetten, maar ook welke partijen je hiervoor nodig hebt en hoeveel tijd je hiervoor moet uittrekken. Je kunt er heel druk mee zijn”, lacht Zeger.
In 2017 is de woning eerst voorzien van een nieuw geïsoleerd dak. Op het eerste oog lijkt er niets bijzonders, maar voorbijgangers beter kijken, zien ze dat de woning bijzondere dakpannen heeft. Op de zuidkant van het dak zijn zonnepannen aangebracht. Dit zijn dakpannen met zonnecellen, die net als zonnepanelen energie opleveren. Aan de andere zijde van het dak zijn ‘normale’ dakpannen met dezelfde kleur en vorm geplaatst. De keuze voor zonnepannen in plaats van zonnepanelen was voor Zeger vanzelfsprekend. “Zonnepanelen zijn duidelijk aanwezig, je ziet ze direct op het dak liggen. Zonnepannen gaan daarentegen mooi op in het dak en lijken sprekend op gewone dakpannen. Dit maakt onze woning niet alleen duurzamer, maar ook mooi afgewerkt.”
De vervolgstap was koken op inductie om het gebruik van aardgas te verminderen. Nog geen jaar later, in de zomer van 2018, is de woning aardgasvrij gemaakt. De complete benedenverdieping is vernieuwd, waarbij alle radiatoren zijn verwijderd, alle nutsvoorzieningen verplaatst naar één verzamelpunt, de vloer is geïsoleerd en vloerverwarming aangelegd. Omdat de woning oorspronkelijk op zand was gebouwd moest de grond eerst 50 cm worden uitgegraven. Daarnaast is de cv-ketel vervangen door een warmtepomp met bodembron. Tijdens de renovatie was de woning onbewoonbaar, waardoor het stel de gehele zomer van 2018 in de schuur verbleef. Als laatste stap is begin 2019 ook het dak van de schuur vervangen met zonnepannen.
Alles is verlopen volgens plan, toch?
Zoals Zeger vertelt over de renovatie lijkt alles soepel te zijn verlopen. “We hadden geluk met het weer tijdens de renovatie. Zo kon onder andere de betonnen vloer mooi drogen.” Daarnaast is de goede voorbereiding een hoofdreden geweest voor het voorspoedige verloop van de renovatie. Toch kwamen ook Zeger en Annemieke onverwachte zaken tegen waarop zij creatief moesten inspelen. Ondanks dat ze in het bezit waren van alle oude bouwtekeningen kwam bij het uitgraven van de begane grond een oude mesttank tevoorschijn. Ook moesten uiteindelijk de waterleidingen anders worden gelegd dan in eerste instantie het idee was. “Het is goed om rekening te houden met onvoorziene omstandigheden, die houd je altijd.” Een andere tip die Zeger graag nog wil geven: “Begin al lang van tevoren met plannen. Goed nadenken; wanneer kan de ene partij aan de slag en wanneer de andere? Probeer vooral in makkelijke stappen te denken hoe je je woning kan verduurzamen en wat je daarvoor nodig hebt. Of ga met een bedrijf waar je vertrouwen in hebt in gesprek om alles door te spreken.” Daarnaast raden Annemieke en Zeger aan om ook vooral bij anderen te informeren naar ervaringen en adviezen. Hoe hebben zij het gedaan?”
Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Zeger & Annemieke >