Interview – Ruim een jaar woont Wim Meijer met zijn vrouw Karin en kinderen in hun vrijstaande huis uit 1995 in Meppel. ‘Dit jaar hebben wij er nog 7 zonnepanelen bij gelegd en nu gaan wij het waarschijnlijk halen: een energierekening van 0 euro!’ vertelt hij trots. Sinds de aankoop van hun huis hebben Wim en Karin samen met de kinderen hard gewerkt om hun huis te verduurzamen. De familie doet dit jaar mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november. Samen met honderden huiseigenaren stellen zij gastvrij hun huis open om anderen met hun ervaring op weg te helpen.
Wim is adviseur voor klimaatinstallaties voor bedrijven – hij heeft daardoor de nodige kennis om ook zijn eigen woning te verduurzamen. ‘Maar,’ geeft hij toe, ‘mijn vrouw heeft me gemotiveerd om er thuis ook echt mee aan de slag te gaan.’ Vanaf de koop van het huis hadden zij drie maanden de tijd om plannen te maken en daarna is in één maand de woning grondig gerenoveerd.
In de planfase maakte Wim met een warmtebeeldcamera foto’s om de isolatie te checken. Het huis is een houtskeletbouwwoning met een stenen buitenkant. Vanuit de bouw was het al redelijk goed geïsoleerd, maar het dubbelglas was verouderd. Dat is tijdens de renovatie in een deel van het huis vervangen door HR++ glas. Ook zijn er meer ventilatieroosters geplaatst omdat de ventilatie onvoldoende bleek te zijn. Het was vaak bedompt in huis. ‘Nu heb ik een heel prettig binnenklimaat en ik hoef geen vochtige lucht meer op te warmen. Dat scheelt veel energie” vertelt Wim.
Warmtepomp op dikke veren
De familie wilde graag de gasketel vervangen door een warmtepomp. Ter voorbereiding heeft Wim berekeningen laten maken om te weten hoe groot de warmtepomp moest zijn. Het advies was een hele grote warmtepomp van 16 kW, want men ging er vanuit dat ook de bovenverdieping altijd verwarmd wordt. In de praktijk is dit meestal niet zo. Daarom maakte Wim een andere berekening. Hij kwam uit op een warmtepomp van 11 kW. ‘Dit is nog steeds een beetje aan de grote kant’ vindt Wim. Het viel hem op dat veel warmtepompleveranciers moeite hebben om de juiste capaciteit te bepalen passend bij je woonsituatie.
In de woning was al vloerverwarming aanwezig. Dat blijkt een optimale combinatie te zijn met de warmtepomp. Het is extra comfortabel dat de warmtepomp de woning koelt in de zomer. ‘Het was hier in de zomer 34 graden, maar binnen bleef het heerlijk koel’ geniet Wim. Toen alles naar behoren werkte, zijn de gasaansluiting en -leidingen weggehaald en zijn er nog 24 zonnepanelen geplaatst.
Buiten was de warmtepomp van begin af aan fluisterstil – Wim heeft het ook even bij de buren nagevraagd. Binnen kun je het dreunen van de warmtepomp soms wel horen. De houten balken in het platte dak, waarop het apparaat staat, leidden het geluid naar binnen. Wim heeft er nu dikke veren onder geplaatst die de trilling naar tevredenheid dempen, wat het probleem oplost.
Gedragsverandering
Om te besparen op stroom is het hele huis voorzien van ledverlichting en zijn de pompen van de vloerverwarming vervangen door een energiezuinige gelijkstroom pompen. ‘Die is zo zuinig ten opzichte van de oude dat ik deze binnen 3 jaar heb terugverdiend’ vertelt Wim tevreden.
‘Je moet wel je gedrag veranderen bij het verwarmen van het huis’ geeft Wim aan. ‘Vloerverwarming is een traag systeem dat langzaam opwarmt en afkoelt, dus je laat je huis nu bijna continu op temperatuur – dat is energiezuiniger dan het elke ochtend op te stoken.’
Wim is blij: ‘De vorige eigenaar had een energierekening van 330 euro per maand en wij nu van 0 euro én wij hebben een veel comfortabeler huis! Ik zou nu niet kunnen bedenken wat ik nog zou verbeteren.’
Vraagbaak voor familie en vrienden
Een tip van Wim voor andere huiseigenaren die hun installatie willen verduurzamen: ‘Haal een vakman in huis die objectief advies kan geven. Vaak is dat niet de jouw vertrouwde huisinstallateur – die is vooral goed in gasinstallaties. Als je goed advies wilt over warmtepompen kun je beter een bedrijf of adviseur vragen die uit de airconditioning of koeltechniek komt, waar de warmtepomp mee ‘verwant’ is. Bij het maken van een keuze voor een bedrijf kan het ook helpen erop te letten dat die lid is van de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL).’
Op de vraag of hij het ook wel eens met familie of vrienden over verduurzaming heeft, vertelt Wim: ‘Voor mijn werk ben ik met installaties voor grote bedrijven en kantoorgebouwen bezig, maar door het verduurzamen van mijn eigen huis heb ik hier nu ook veel over geleerd. Familie en kennissen weten me te vinden en beginnen me steeds vaker vragen te stellen over hun eigen woning. Zo heb ik bijvoorbeeld een kennis die met 40 zonnepanelen nog te kort heeft aan stroom – terwijl ik voldoende heb aan 31 panelen. Ik ga er binnenkort eens langs!’
Terug naar de ervaringsverhalen >
Bekijk de pagina van provincie Drenthe >