“Verduurzamen hoeft niet ingewikkeld te zijn”

Een aantal jaar geleden besloot Dick om kleiner te gaan wonen. Inmiddels woont hij al vijf jaar met zijn vrouw in een kleine twee-onder-een-kap in Millingen aan Rijn. Hij wilde gelijk de woning verduurzamen om voordeliger uit te zijn. Dick: “Ik noem mijzelf een financiële milieuactivist.” Verduurzamen hoeft volgens hem niet ingewikkeld te zijn.

Dick zette direct al duurzame stappen in zijn woning. “Ondanks dat ik de oplossing nog niet wist, verwijderde ik alle gasvoorzieningen en de cv-installatie inclusief radiatoren”,  vertelt hij. “Ik heb uiteindelijk alles elektrisch gemaakt. Ik kook bijvoorbeeld op inductie en ook de oven is elektrisch.’’ Het was daarom geen verrassende keuze om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak. Deze panelen staan precies op het zuiden. Dick: “Elektriciteit is duur, behalve als je dit zelf hebt.”  Het water in huis wordt verwarmd door een elektrische boiler

De isolatie tip van Dick
Toen Dick in dit huis kwam wonen, was de spouwmuur al geïsoleerd en hadden de ramen al het eerte type dubbelglas. Wel heeft hij nog een bovenlicht en een wc-raam geïsoleerd. Voor mensen die ook met isolatie aan de slag willen gaan heeft Dick nog wel een tip: “Let goed op de verhouding isoleren en wat het oplevert. Lucht is een prima isolator dat enorm wordt onderschat. Lekken en kieren zijn funest.”

Eén euro
De woning van Dick is het hele jaar door aangenaam. Hij heeft namelijk twee moderne airco’s laten installeren. “Voor zover ik heb kunnen vinden, zijn airco’s het duurzaamst en voordeligst”, geeft hij aan. In de zomer houden deze het huis heerlijk koel en in de winter juist lekker warm.  “Uitsluitend voor de gezelligheid en ter ondersteuning heb ik een energiezuinige houtkachel in huis”, legt Dick uit. “Het hout dat hiervoor wordt gebruikt, wordt met zorg uitgezocht en gedroogd.” Nu Dick deze aanpassingen heeft gedaan, betaalt hij per maand alleen nog maar één euro aan elektriciteit.

Toekomstplannen
Tijdens het verduurzamen heeft Dick veel kennis opgedaan en deze deelt hij nu graag met anderen: “Laat je eigen verstand goed werken, want niet alle voorlichting klopt volledig.” Helemaal klaar met verduurzamen is hij nog niet: “Ik zou nog graag een thuisaccu willen, zodat ik niet alle elektriciteit heen en weer hoef te leveren.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud