‘We zijn van energielabel D naar A++ gegaan’

INTERVIEW – Theo de Rooij is al jaren bezig met het thema duurzaamheid. Niet alleen voor zijn werk als energieadviseur, maar ook voor zijn twee-onder-een-kapwoning in Dordrecht. In 1993 verhuisde hij met zijn gezin hier naartoe. Het energielabel voor zijn huis wist hij van D naar A++ te krijgen. Drie vragen aan Theo over zijn duurzame woning.

Welke duurzame maatregelen heb je genomen?
“In het jaar 2000 kwamen de eerste zonnepanelen en de zonneboiler. Twaalf jaar later kochten we een hybride warmtepomp, gevolgd door twee regentonnen. Met het water dat we daarmee opvangen kunnen we ons toilet ’s winters doorspoelen. Ook hebben we een groendak op een deel van de woning. Dit houdt de woning en tuin koel ’s zomers en stimuleert de biodiversiteit.’’

Deels door de hybride warmtepomp is het gasverbruik van 1800 naar 750 kuub gas per jaar gegaan. Het elektraverbruik is, mede door zonnepanelen, van ruim 3000 kWh naar bijna nul gegaan.

Door het verduurzamen is ons wooncomfort verbeterd, mede door de vloerverwarming op de begane grond en in de badkamer.”

Welke maatregelen wil je in de toekomst nog nemen?Welke maatregelen wil je in de toekomst nog nemen?
“Ik hoop dit jaar 78 te worden. Het liefst zou ik een all-electric warmtepomp willen aanschaffen. Ook wil ik graag extra glasisolatie in de woonkamer en de keuken, maar ik wacht nog op een gunstige lening daarvoor.”

Wat zou je andere huiseigenaren willen meegeven die hun woning nog willen verduurzamen?
“Isoleer alleen die ruimtes waar je het meeste bent – om de kosten te beperken. Ook is het slim om de cv-temperatuur op 50 graden te zetten en over te stappen op een hybride warmtepomp of zelfs een all-electric warmtepomp. Zorg daarbij dat het vermogen niet te hoog wordt.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud