Wim & Saskia bouwen hun ecologische droomhuis in Makkum

Interview – Toen Wim Canton zijn vriendin Saskia Oelmeijer leerde kennen, woonde hij nog in Limburg. In het verleden heeft hij tweemaal een eigen huis gebouwd op de traditionele manier. Via Saskia leerde hij bewuster te leven. Zodoende ontstond het idee om samen een ecologische woning te bouwen. Op zoek naar een mooie, betaalbare plek om dit plan te realiseren, streken ze neer aan de andere kant van het land, in Makkum. Ze vertellen graag hun verhaal via de Nationale Duurzame Huizen Route.

Een ontdekkingstocht
Na het kiezen van een geschikte plek, startte een periode van onderzoek en uitzoekwerk. Wim maakte een maquette van hun droomhuis, ze voerden gesprekken en reisden door Nederland om informatie op te vragen. Via de Duurzame Huizen Route bekeken ze een strowoning in Veghel om ideeën op te doen. Ze werden enthousiast van het verhaal dat deze bewoners vertelden. Ook bezochten ze de bouwbeurs, waar voldoende informatie te vinden is over duurzaam bouwen. “Wanneer je biobased wilt bouwen, moet je goed nadenken hoe je dit gaat aanpakken en met wie je gaat samenwerken. In aannemersland is nog weinig bekend over de toepassing van biobased materialen,” vertelt Wim.  Het liefst hadden Wim en Saskia gekozen voor een geheel houten huis, die ruimte bood het beeld- en kwaliteitsplan echter niet. Uiteindelijk kozen Wim en Saskia een ontwerp waar ze tevreden mee zijn. Het stopt echter niet bij de buitenmuur. “Het was ons streven een optimale woonbehoefte te creëren binnen zo min mogelijk kubieke meters, ” legt Saskia uit. “Dit houdt zowel het energieverbruik als de kosten beperkt.” Een bouwbioloog keek mee om vragen over de toepassing van biobased materialen te beantwoorden.

Van A tot Z
Wim en Saskia waren actief betrokken bij het hele bouwproces. Ze huurden een timmerbedrijf in om samen het houtskelet, het dak en de buitenwanden op te bouwen en de kozijnen en het glas te plaatsen. Een lokale metselaar werd aangetrokken voor het metselwerk en voegwerk. Verder was er nog iemand verantwoordelijk voor het opspuiten van de leem, een elektricien en een loodgieter. Wim en Saskia hebben de rest gedaan. “Een periode van hard werken,”, vertelt Saskia. “ Door strakke deadlines en tegenslagen, onder andere langdurig slechtweer, zakt de moed soms in je schoenen,” vult Wim aan. Toch zien ze een duidelijke meerwaarde bij het zelf uitvoeren van de bouw. “Je kent de woning van A tot Z. Elke schroef en elk gaatje ken je. Daarnaast hebben we op de totale bouw zo’n €50.000 bespaart.”

Duurzame Maatregelen
Toen de bouw begon en het houtskelet vorm kreeg met de bekleding van houtvezelplaten, keken mensen uit de buurt raar op. “Het is hier een relatief onbekende bouwmethode, bij onze oosterburen wordt het op grotere schaal toegepast,” vertelt Wim. Er is isolatie toegepast van houtvezel, door de hoge isolatiewaarde zijn de buitenwanden ongeveer 50 centimeter dik. Op de binnenwanden is een leemlaag aangebracht, die is afgewerkt met leemfinish. “Het afwerken van de leem en aanbrengen van de leemfinish hebben wij als een zeer creatief proces ervaren,” vertelt Wim. “Op de betonnen fundering en de begane grondvloer na is de woning biobased.” Op de vloer in de keuken, hal en badkamer liggen estrikken. Deze hebben een warmte bufferend vermogen en houden gemakkelijk warmte en zonlicht vast. Onder de estrikken ligt vloerverwarming. De keuken maakt Wim van massiefhout. In de leem gestucte wanden is wandverwarming aangebracht. Dit geheel wordt verwarmd door middel van een warmtevat met een elektrisch element. In de toekomst wordt de stroomlevering ontlast door het toepassen van heatpipes. Dankzij deze maatregelen is geen gasaansluiting nodig.

Op de oprit hebben Wim en Saskia gekozen voor hergebruikte, authentieke straatkeien. De dorpels en regenwaterafvoer zijn van koper, een duurzaam metaal. “De inrichting van de tuin is een verlengstuk van het huis. We willen een eetbare tuin creëren met eetbare planten en een moestuin,” vertelt Saskia. “Het buitenleven is belangrijk voor ons. In onze tuin willen we leef- en voedselplekken creëren voor vleermuizen, egels, insecten en andere dieren.”

‘We willen deze manier van bouwen én leven uitdragen.’ 

Trots op het resultaat
Hoewel het huis nog niet af is, wonen Wim en Saskia sinds juni 2018 in hun nieuwbouwwoning. Ze ervaren de natuurlijke materialen als zeer prettig, mede vanwege de uitstraling en het ademende karakter. “De benedenverdieping is goed bewoonbaar, hier bevinden zich ook de badkamer en een slaapkamer. “Boven is het nog een bende,” geeft Saskia toe. Hoewel Wim en Saskia ontzettend genieten van het wooncomfort, zou Saskia het gezien de stress en tegenslagen niet snel overdoen. Wim: “We willen deze manier van bouwen én leven uitdragen. Naast het milieuaspect hebben we ook de kosten laag kunnen houden, dankzij eigen inkoop en veel zelfklussen. We zijn trots op wat er staat.”

In de toekomst willen Wim en Saskia het huis energieneutraal maken en het verbruik verder omlaag brengen. “Maar het is ook tijd om te genieten, bijvoorbeeld door langs het IJsselmeer te fietsen en te genieten van de rust,” vertelt Saskia lachend.


Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van Wim en Saskia >
Bekijk de pagina van Fryslan>

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud