Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2018, Makkum

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.Omschrijving

Onze woning is in aanbouw. Vanaf medio juni 2018 zijn we ingetrokken maar zijn nog druk bezig met de afwerking van zowel de binnen- als de buitenzijde van onze ecologische woning. De woning is opgebouwd uit houtskelet met isolatie van houtvezel. De binnenmuren zijn eveneens geïsoleerd met houtvezelisolatie. De buitenwanden zijn ongeveer 50 cm dik. De woning heeft geen gasaansluiting. Tapwater wordt geproduceerd door een Nibe elektraboiler van 55 liter. De verwarming bestaat uit een combinatie van wandverwarming in een wand met leemstuc en vloerverwarming in de betegelde keuken, hal en bad beneden

kamer. Het warmwater hiervoor wordt opgewekt door een lucht-water warmtepomp Nibe 2040-6.   De gebruikte tegels beneden zijn boeren plavuizen die een warmte bufferend vermogen hebben. De bovenverdieping wordt verwarmd d.m.v. elektrische wandverwarmingselementen. De woning heeft hoge ramen aan de zuid- en westzijde waardoor het zonlicht naar binnen kan treden en de woning opgewarmd wordt. Het glas van de woning is dubbelglas HR ++. De woning is volledig dampopen gebouwd zonder gebruik van folies, ook geen dampremmer, vochtregulatie heeft daardoor via de leemstuc in de wanden plaats wat bijdraagt aan het wooncomfort en temperatuurbeleving. 

In de tuin trekken we het ecologische principe door. We hebben een eetbare tuin aangelegd ( fruitbomen, bessenstruiken en moestuin met groenten )  de oogst is zowel onszelf als voor de vogels en insecten. We hebben uit deze tuin ongeveer voor 10 maanden voedsel. Een deel slaan we op om de winter te overbruggen.

Bij het bewaken van het budget hebben we gebruik gemaakt van een rekenmodel. . In dit rekenmodel konden we goed volgen wat ons budget was per rubriek, wat we hadden besteed en wat we nog besteden moesten. Als we ergens teveel uitgaven konden we gemakkelijk zien waar we mogelijk konden besparen. Het leidt er in ons geval toe dat we de bouw uiteindelijk zeer ruim binnen budget gaan realiseren.

 

 

 

Kenmerken

Bouwjaar: 2018
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij, Ecowoning, Houtskeletbouw, Bedrijfsmatig betrokken als: Bij alle processen betrokken of zelf gedaan

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Wandverwarming, Led lampen, Keramisch fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vriezer, Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten, Spouwisolatie (spouwmuur), Leemstuc, Hout, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Buffervat, Vloerverwarming, Windmolen, Mechanische afvoer ventilatie, Zomernachtkoeling, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Energiezuinige koelkast, Zuinige wasdroger, Tuininrichting, Moestuin, Compostbak, Vogelbehuizing, Groene energie, Ventilatieroosters

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Gebruikte isolatie. Houtvezel zowel voor dakbeschot, houtskelet, basis voor de leemstuc en de bekabeling door de hele woning. De begane grondvloer is geisoleerd d.m.v. een EPS elementenvloer. Het glas bestaat uit dubbelglas hr ++.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Hoofdverwarming bestaat uit een lucht-water warmtepomp Nibe 2040-6 Voor tap- en douchewater wordt gebruik gemaakt van een warmwaterboiler van 55 liter de Nibe Eminent 55. Voor de opwekking van stroom hebben wij winddelen van de energieleverancier en participeren wij in een zonneroosproject.

Hoe is de ventilatie geregeld?

De afvoer van vuile en vochtige lucht worden in alle ruimtes afgezogen d.m.v. de Duco Silent. Geplaatst onder een knieschot. De afgevoerde lucht wordt vervangen door aanvoer van buitenlucht via duco roosters boven een viertal ramen. De luchtvochtigheid schommelt tussen 50 en 60%

Adviezen

Blijf bij alles wat je doet aan de leiding. Realiseer je dat je veel meer kunt dan je zelf denkt. Veel mensen gingen je voor en laten dat in aller hand soort filmpjes zien op Youtube. Realiseer je verder dat je alles zoveel mogelijk aan de voorkant uitzoekt en beslist, daarmee schep je tijd en ruimte voor jezelf tijdens de uitvoering.

Ervaringen

Omdat wij de woning in eigen beheer hebben gebouwd zijn wij van alle bouwkundige aspecten op de hoogte. Tijdens de bouw hebben wij meegeholpen of zelf gedaan en zijn wij altijd aanwezig geweest. Wij ervaren het zelfbouwen als zeer prettig omdat je tijdens de bouw nog keuzes kunt maken en je budget goed kunt blijven beheren. Door bouwen in eigen beheer, veel zelf doen en slim inkopen hebben wij ongeveer 60.000 in de knip gehouden.

Toekomstplannen

Omdat wij het ecologisch principe hebben doorgetrokken in de tuin hebben wij het plan opgevat om in Makkum een "Voedselgemeenschap" ( CSA ) op te richten. Dat is inmiddels gelukt. In 2022 heeft een boer uit Makkum de exploitatie van de tuin op zich genomen , vooralsnog op 0,5 ha biologische grond. Inmiddels worden 80 monden gevoed vanuit lidmaatschap aan deze zelfoogsttuin. Wij nemen zelf ook deel als aanvulling op onze opbrengst uit onze eigen tuin.

Tips

Alle wielen zijn al uitgevonden je moet alleen de juiste personen zien te vinden die je voor gingen.Beschreven maatregelen
Interviews

Wim & Saskia bouwen hun ecologische droomhuis in Makkum

Toen Wim Canton zijn vriendin Saskia Oelmeijer leerde kennen, woonde hij nog in Limburg. In het verleden heeft hij tweemaal een eigen huis gebouwd op de traditionele manier. Via Saskia leerde hij bewuster te leven. Zodoende ontstond het idee om samen een ecologische woning te bouwen. Op zoek naar een mooie, betaalbare plek om dit plan te realiseren, streken ze neer aan de andere kant van het land, in Makkum. Ze vertellen graag hun verhaal via de Nationale Duurzame Huizen Route.

Lees het hele ervaringsverhaal >
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud