Interview – David en Jeanine Stomph hebben hun jaren 50 hoekwoning in Alkmaar in een half jaar tijd helemaal naar hun zin verbouwd en grondig geïsoleerd. Alle vloeren waren eruit en de aanbouw is opnieuw van geperste strobalen opgebouwd. De energierekening van de vorige bewoners bedroeg 270 euro. David en Jeanine betalen nu 118 euro, terwijl ze er met z’n vijven wonen. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november geven zij graag uitleg over hun duurzame huis en stellen zij hun woning open voor bezoekers.
In de zomer van 2017 kochten David en Jeanine een jaren 50 hoekwoning voor hun gezin. Vol enthousiasme gingen zij aan de slag met verbouwen. Ze stripten de woning helemaal en sloopten de oude aanbouw. De vloer werd goed geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming met speciaal lamelparket dat de warmte van de vloerverwarming doorlaat.
Bouwen met stro
David besloot om voor hun aanbouw geen traditionele bouwmaterialen te kiezen. In plaats daarvan kozen ze voor geperste strobalen met een afwerking van leem. “Strobalen zijn een afvalproduct en kosten geen drol”, legt David uit “En de muren hebben hiermee een isolatiewaarde van 4,8, dat is gelijk aan de huidige nieuwbouwwoningen.” Het was wel bewerkelijk om het stro te persen. “En wij komen bij het stofzuigen nu nog steeds soms een strohalm tegen”, lacht hij. De nieuwe kozijnen in de aanbouw zijn van Vilam hout en isoleren zo goed dat ze goedgekeurd zijn voor passiefbouw, een Duits keurmerk. “Zelfs als het vriest hoeft de verwarming in de aanbouw bijna niet aan. Het is er altijd heel behaaglijk. Dat valt ook mensen op die bij ons op bezoek komen”, merkt David op.
Van het oude gedeelte van het huis zijn de spouwmuren geïsoleerd. Dat hebben David en Jeanine samen met de buren gedaan. “Ik ben in februari, toen het heel koud was, een blokje om van deur tot deur gegaan en heb gevraagd wie er mee wilde doen met isoleren. Het bleek dat een groot aantal buren al geïsoleerd hadden, maar wij hebben uiteindelijk toch nog met zes huizen samen de isolatie ingekocht”, vertelt David.
Goede arbeidsomstandigheden
Beneden is de woning naar wens, maar er zijn nog plannen om de zolder uit te bouwen en het dak daarbij te isoleren. De vergunning voor een nokverhoging is inmiddels bij de gemeente aangevraagd. “Op zolder reserveren wij ruimte voor een boilervat van de warmtepomp die wij in de toekomst aan willen schaffen”, vertelt David. Op dit moment wordt de woning nog verwarmd met een cv-ketel. Wel kon de watertemperatuur alvast verlaagd worden naar 50 graden, door de isolatie. “Als wij voor een warmtepomp gaan wil ik ook zonnepanelen aanschaffen,” zegt David, “maar ik moet nog op zoek naar een merk dat panelen onder goede arbeidsomstandigheden en op een milieuvriendelijk manier produceert.”
David en Jeanine kiezen voor een duurzame levensstijl en kopen bewust. Zo letten ze er bij het kopen van isolatiemateriaal op of dit ook ecologisch kan en hoeveel energie het heeft gekost het materiaal te produceren en transporteren. “Naast scoren glas- en steenwol hier best goed op”, concludeert David.
Allerbeste investering
Het gezin is blij met de comfortabele woning en koken op inductie, maar waar David het meest enthousiast over is, is de buis die hij onder de douche in de muur heeft ingebouwd: Een douchwarmteterugwinning. “Het warme water dat door het doucheputje wegstroomt verwarmt het nieuwe koude water voor. 74 procent van de warmte wordt zo teruggewonnen. Dat is de allerbeste investering die wij in huis gedaan hebben. Dit zou je moeten verplichten voor nieuwbouwhuizen!” vindt David. “En ik zeur nu nooit meer als iemand 15 minuten lang doucht.’
Relaxt wonen
Op de vraag waarom zij de verbouwing zo rigoureus en duurzaam hebben aangepakt is Davids reactie: “Zo zijn wij. Mijn oma heeft twee oorlogen meegemaakt en ons via haar kinderen geleerd de lucifers twee kanten op te gebruiken en onze sokken te stoppen in plaats van weg te gooien. Niet dat we dat ook allemaal echt doen want ik voel me niet schuldig. Ik hou van efficiëntie. Stoken voor de buitenlucht, daar kan ik niet tegen.”
David vindt het verbazingwekkend dat veel mensen niet eens weten wat zij maandelijks aan energie uitgeven. “Als ik vrienden en kennissen help met verbouwen, adviseer ik hen en probeer ik ze aan te steken met mijn enthousiasme.” Maar soms schrikt hij ook van hun reacties: “Een vriend van mij was een nieuwe uitbouw met 4 cm spouw aan het bouwen. Toen ik zei dat hij dat dikker moest maken en goed moest isoleren omdat hij er nu alleen maar piepschuim in had gedaan antwoorde hij met: “Er hangt hier toch een radiator.”
David en zijn gezin gaan gewoon door met isoleren: “Het fijne comfort valt het meest op. Als ik soms in andere huizen kom, denk ik vaak: Het is hier een beetje vochtig of kil. Dat heb ik thuis niet. Hier wonen we met z’n vijven gewoon heel relaxt.”
Terug naar de ervaringsverhalen >
Naar de woning van David >
Bekijk de pagina van Alkmaar>