“Zelf je huis verduurzamen? Wees niet te bang: je kunt meer dan je denkt”

Tijdens de coronaperiode werkte Daniël Etten steeds vaker thuis. De verwarming ging hierdoor vaker aan en ook de gas- en elektraprijzen stegen rond deze tijd. Dit was voor hem de aanleiding te kijken naar mogelijkheden om zijn jaren ’50-tussenwoning in Bussum te verduurzamen. Nu deelt hij graag zijn ervaringen om anderen te inspireren.

“De eerste stap die we hebben genomen, was het vervangen van alle beglazing naar HR++ glas. Ook hebben we bijna alle kozijnen vervangen door kunststofkozijnen.”, vertelt Daniël. Als volgende stap wilde hij graag het zolderdak na-isoleren. Hier kwamen sloopwerkzaamheden bij kijken. Deze heeft Daniël, met behulp van vrienden, zelf opgepakt. Na deze werkzaamheden kon hij het schuine dak isoleren. “Ik was hiervoor op zoek naar materiaal met een hoge isolatiewaarde dat goed te verwerken was in het dak. Daarom ben ik voor PIR-platen met aan beide kanten een aluminiumplaat gegaan.”

De warmte beneden houden
Toen de bovenverdieping klaar was, ging Daniël verder met de benedenverdieping. Hiervoor moest de begane grond er helemaal uit (inclusief opbouw van de vloer). “De houten vloer die er eerst in zat, hebben we vervangen door een renovatievloer. Dit is een vloer die bestaat uit aluminiumlagen met isolatie ertussen.” Onder de vloer hebben ze vervolgens vloerverwarming aangebracht.

Na de vloer gingen ze direct aan de slag met het plafond. Het plafond had urgentie, want Daniël had verschillende vochtplekjes gevonden. “We hebben het hele plafond eruit gehaald, maar we hebben helaas niets van de plekken teruggevonden”, geeft Daniël aan. “We kwamen hierdoor wel zelf met het idee om het plafond van de begane grond te isoleren, zodat we beneden de warme temperatuur beter vasthouden.” Als laatste stap op de benedenverdieping heeft Daniël de spouwmuur bijgevuld.  

Zon(de) om niet te doen
Op het dak aan de zuidkant van zijn huis heeft Daniël elf zonnepanelen liggen. Tegen het advies van de installateur in, heeft hij ook zes panelen op de noordkant laten plaatsen. “Ook aan die kant heb je nog steeds Uv-straling. De zonnepanelen wekken meer energie op dan dat we in eerste instantie hadden verwacht. Als ik beide kanten vergelijk, dan wekt een paneel op de zuidkant ongeveer 340 kWh op en een paneel op de noordkant ongeveer 215 kWh.”

De laatste stap die Daniël heeft gezet, is het laten installeren van de lucht/water monoblock warmtepomp. Daarmee is de woning officieel van het gas af. “We hebben voor dit model gekozen, omdat we geen groot apparaat in huis wilden hebben. Daarnaast is de buitenunit stil.”

Lagere rekening
Verschil tussen de begin- en eindsituatie merkt Daniël zeker. “Met name de gas- en elektrarekening. Deze is heel erg omlaag gegaan. Verder merk ik dat we moeten wennen aan de lage temperatuurverwarming. Je merkt dat de warmtepomp nog niet zo lang geleden geïnstalleerd is, waardoor je dit nog moet inregelen. Daar zit toch wat meer tijd in dan met bijvoorbeeld een cv-ketel. Maar dit is meer een kwestie van tijd en wennen dan niet bevallen.”

Een ecologische tuin
Helemaal klaar met verduurzamen is Daniël nog niet. In de toekomst wil hij nog kijken naar ventilatieverbetering in de woonkamer, zoals een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en extra isolatie. Dat laatste wil hij misschien gaan controleren met een doorblaastest. Hiermee blazen ze een soort rook lang alle kieren en naden om de luchtdichtheid te meten en om eventuele lekken op te sporen.

Daniël stopt niet met verduurzamen bij de achterdeur, want hij is momenteel bezig met een ecologische tuin. Een groot gedeelte steen wordt vervangen door inheemse planten die biologisch zijn gekweekt. Ook wil hij een regenton plaatsen en een wadi aanleggen, waardoor hij de hemelwaterafvoer kan ontkoppelen van het riool.

“Vaak zijn mensen te bang”
Zijn tip aan iedereen is: “Maak gebruik van een platform als de Nationale Duurzame Huizen Route. Praat met mensen die daadwerkelijk aan de slag zijn gegaan. Daarnaast zijn mensen vaak te bang. Je kunt meer dan je zelf denkt, maar maak natuurlijk wel gebruik van je verstand.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud