Hoekwoning - 1976, Ermelo
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
Dit is een geschakelde semi-bungalow uit 1976 met een vloeroppervlak van 149 m2. We zijn goed op weg met verduurzaming.
Wat hebben we gedaan dat wellicht een bezoek waard is: Wij werken ‘van onder naar boven’ om onze woning energiezuiniger te maken en straks ‘all-electric’ te kunnen verwarmen en koelen. Bij onderhoud en vervanging van woningdelen nemen wij ‘geen halve maatregelen’. Dus vervanging van componenten streven we naar ‘passiefhuis niveau’ of zo dichtbij als praktisch mogelijk is. We hebben geïnvesteerd in schuifpuien en veel ramen met 3-voudige beglazing. Verder elektrische bediende dakramen en buitenzonwering. Ook 2 geïsoleerde buitendeuren met 3-voudig glas zijn geplaatst. We hebben steeds een lening ‘toekomstbestendig wonen (consumptief)’ ingezet. De topgevel(s) hebben we van Rc 0,8 naar 4,7 kunnen upgraden. De vlieringvloer hebben we geïsoleerd met ‘biobased’ isolatie, in ons geval IsoVlas met Rd = 3.2. We hebben 18 zonnepanelen (à 405 Wp) in oost-west ligging met Enphase micro-omvormers (3-fase) om de stroomopbrengst over de dag te spreiden. We hebben stille (!) mechanische ventilatiesystemen met CO2 regeling en geluidsdemper. Al vroeg (2009) kozen we voor een slimme meter waar we via een abonnement gas- en stroomverbruiken exact kunnen volgen. Zo hebben we nog steeds een verbruikshistorie vanaf 2009. Ook een ‘real-time’ display van gas- en stroomverbruik bewijst zijn diensten. Zo besturen we doeltreffend een laadstation voor onze batterij-elektrische auto. Het laadvermogen stemmen we steeds af op de hoeveelheid zonnestroom die beschikbaar is en afleesbaar is op dat display. In zomer 2024 is een Daikin 8 kW multi-split airco-systeem geplaatst om 4 vertrekken te koelen en te verwarmen. Verder hebben we onze HR-combiketel slim ingeregeld om 'm nog zuiniger te laten werken. Sinds eind 2022 doen we metingen om de capaciteit en toekomstig stroomverbruik van een all-electric lucht/water warmtepomp te bepalen. Eind novermber 2024 wordt een HeatComp all-electric monobloc warmtepomp geplaatst met het milieuvriendelijke R290 koudemiddel. De orientatie op een thuisbatterrij is in volle gang.
Kenmerken
Bouwjaar: 1976
Energielabel: B
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning:
Toegepaste maatregelen
Elektrische auto, Actieve zonwering, Thermostatische radiatorkranen, Energiemonitor, Slimme meter, HR++ glas, Drievoudig glas, Duurzaamheidslening, Inductie fornuis, Isolerende deur, Isolerende kozijnen, Mechanische afvoer ventilatie, Zonnepanelen (PV), Led lampen, Radiatorfolie, Na-isolatie vloer, Kruipruimte/ kelderisolatie, HR-ketel (Cv-ketel), Energiezuinige wasmachine, Zuinige wasdroger, Groene energie, Deuren en Kozijnen, Na-isolatie gevel buitenkant (gevelisolatie), Stand-by-killer, Na-isolatie zoldervloer, Lucht/lucht warmtepomp, Energiebespaarlening, Zomernachtkoeling, Airco, Convectoren, Dakisolatie binnenkant, Lucht/water warmtepomp buitenlucht
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Twee geisoleerde schuifpuien met 3-voudig glas Een geisoleerde voor- en achterdeur met 3-voudig glas Twee elektrisch te openen VELUX dakramen met elektrische buitenzonwering, ook met 3-voudig glas Zuidramen werkkamer vernieuwd met 3-voudig glas én ingebouwde zonwering tussen een 4e glasplaat Topgevel vernieuwd van Rc = 0,8 naar Rc = 4,7 Enkele kleinere ruiten vervangen door HR++ glas met Ug-waarde van 1.0 (W/m2.K) en geïsoleerde afstandshouder BGG vloer isolatie met TONZON thermoskussens.
Beschrijving energievoorziening van de woning
18 Zonnepanelen van 405 Wpiek in oost-west opstelling met Enphase IQ7+ micro-inverters in 3-fase aansluiting. Een Daikin Multi-split Airco systeem voor koelen/verwarmen van 4 vertrekken. Een Remeha Calenta 28C HR-combiketel voor verwarming en warmwater Een aangepaste groepenkast met 3-fasen aansluiting een ruimte voor warmtepomp en laadstation E-auto Slimme meter sinds 2009 met alle verbruiksdata gas- en stroom op uurbasis.
Hoe is de ventilatie geregeld?
2 stuks woonhuisventilatoren voor ventilatie, waarvan 1 met geluidsdemper en CO2-regeling.
Adviezen
Neem geen halve maatregelen maar bekijk de ingrepen op de levensduur van de woning én het voordeel in comfort verbetering. Laat natuurlijk de energiebesparing meewegen maar hoeft niet de doorslag te geven. Bij vervangen van kozijnen altijd 3-voudig glas kiezen Als voorbereiding op een (hybride) warmtepomp systeem eerst thermostaat instellingen aanpassen. Ook metingen doen aan warmteafgifte-systeem.
Ervaringen
Als je iets hogere eisen hebt aan isolatie, glas en installaties moet je 'wat langer zoeken' om bedrijven en producenten te vinden die dat 'doodnormaal' vinden en die producten en diensten hebben.
Toekomstplannen
- Keuze van all-electric lucht/water warmtepomp
- Plaatsen laadstation voor E-auto
- Dakisolatie met Rd-waarde 4,5 of meer
- Mogelijk plaatsen van geïsoleerde voorzetwanden op 3 plaatsen
Tips
- Zorg dat je slimme meter wordt uitgelezen voor eigen gebruik om gas- en stroomverbruik op uur / dag / maand / jaar niveau te kunnen volgen.
- Laat in ventilatiekanalen geluidsdempers monteren opdat ventilatie voldoende stil is als die 'echt' stevig aan het ventileren is.
- Koop een CO2-concentratie meter en ga de ventilatiekwaliteit bewaken en besturen.
Beschreven maatregelen
Interviews
‘De begane grond voelt nu veel comfortabeler’
INTERVIEW – Een fijne woning in een rustige buurt, dicht bij een NS-station en veel speelruimte voor de kinderen. Alle reden voor René en Marlon de Brouwer om in het jaar 2000 te verhuizen naar hun half vrijstaande jaren ’70-woning in Ermelo. Maar van isolatie was nauwelijks sprake. Stap voor stap, wanneer het budget het toeliet, verduurzaamden zij de afgelopen jaren hun woning. Het resultaat? Een steeds zuinigere en comfortabelere woning.