Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1910, Leiden


Omschrijving

Onze woning is van rond 1900, maar we hebben wel een nieuwe opbouw en uitbouw uit 2011. In de nieuwe delen zat gewoon dubbel glas, wat we hebben vervangen door HR++ glas, wat ervoor gezorgd heeft dat we geen kou meer voelen als we voor het raam zitten. De grootste uitdaging zat in het isoleren van de oude delen. We hebben in de bestaande oude houten kozijnen dun dubbel glas laten plaatsen (U-waarde 1,6), omdat deze kozijnen nog goed waren en ook waarde hechten aan het behouden van oude onderdelen. Het glas in lood hebben we aan de binnenkant van een voorzetraam laten voorzien, van de binnenkant zie je dat nauwelijks. Een schuifraam hebben we dicht laten kitten en een ander raam hebben we laten voorzien van gelijders zodat het minder tocht. Onze ervaring was dat er veel kou binnen kwam via de kieren rondom het schuifraam. Verder hebben we een voorzetwand laten plaatsen en de voordeur opnieuw passend laten maken, zodat tocht en klemmen veel minder is geworden. Beneden hebben we vloerverwarming. De radiatoren hebben we voorzien van ventilatoren en de temperatuur van de CV ketel staat nu op 45 graden. Daarmee wordt het nu voor ons warm genoeg (19 graden), behalve als het min 10 is met oostenwind, dan wordt het maar een graad of 17 in de kamers op de wind. Gelukkig (of helaas) is het niet vaak zo koud. We overwegen een warmtepomp en/of zonnepanelen.

Was lang zoeken om optimale dun dubbel glas te vinden. Via de glasleverancier bij een deskundige zetter terecht gekomen die tijd voor ons had, tijdens de crisisjaren. We zijn zeer tevreden over het dun dubbel glas. Later hebben we gewoon HR++ glas laten plaatsen in nieuwe kozijnen. Koste veel tijd om glaszetter te vinden en prijs lag ook boven wat als standaard op divers websites wordt gesuggereerd. Dun dubbel glas in schuifraam, kierdicht maken schuifraam en plaatsen voorzetwand hebben we in fases laten doen. Achteraf is meer geïntegreerde aanpak handiger, maar het is duur bij elkaar en vind maar eens een kundige aannemer die dat allemaal kan. Bij het openslaande raam achter blijft goed sluiten een probleem, daar hadden we beter wel de kozijnen kunnen laten vervangen. Wel weer zeer tevreden over het opnieuw laten stellen en bijwerken van de voordeur.

Kenmerken

Bouwjaar: 1910
Energielabel: B
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Maatwerkadvies, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Voorzetramen, HR-ketel (Cv-ketel), Mechanische afvoer ventilatie, Slimme meter, Led lampen, Energiezuinige wasmachine, Stand-by-killer, Radiatorfolie, Gordijnen

Foto's
MaatregelenScroll naar top