Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1910, Leiden



Omschrijving

Onze woning is van rond 1900, maar we hebben wel een nieuwe opbouw en uitbouw uit 2011. In de nieuwe delen zat gewoon dubbel glas, wat we hebben vervangen door HR++ glas, wat ervoor gezorgd heeft dat we geen kou meer voelen als we voor het raam zitten. De grootste uitdaging zat in het isoleren van de oude delen. We hebben in de bestaande oude houten kozijnen dun dubbel glas laten plaatsen (U-waarde 1,6), omdat deze kozijnen nog goed waren en ook waarde hechten aan het behouden van oude onderdelen. Het glas in lood hebben we aan de binnenkant van een voorzetraam laten voorzien, van de binnenkant zie je dat nauwelijks. Een schuifraam hebben we dicht laten kitten en een ander raam hebben we laten voorzien van gelijders zodat het minder tocht. Onze ervaring was dat er veel kou binnen kwam via de kieren rondom het schuifraam. Verder hebben we een voorzetwand laten plaatsen en de voordeur opnieuw passend laten maken, zodat tocht en klemmen veel minder is geworden. Beneden hebben we vloerverwarming. De radiatoren hebben we voorzien van ventilatoren en de temperatuur van de CV ketel heeft 2 jaar lang op 45 graden gestaan. Daarmee werd het voor ons warm genoeg (19 graden), behalve als het min 10 is met oostenwind, dan wordt het maar een graad of 17 in de kamers op de wind. Gelukkig (of helaas als ik aan schaatsen denk) is het niet vaak zo koud. Daarna hebben we een pvt systeem laten installeren met een warmtepomp. We hebben nu een jaar er ervaring daarmee. Nog wel de nodige kinderziektes gehad. We zijn benieuwd naar komende winter met betere instellingen. Totaal verbruik elektriciteit eerste jaar ging per saldo terug van ongeveer 2000 naar 100 kWh. Gasverbruik van ongeveer 1000 m3 naar 0.

Kenmerken

Bouwjaar: 1910
Energielabel: Onbekend
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Maatwerkadvies, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Voorzetramen, HR-ketel (Cv-ketel), Mechanische afvoer ventilatie, Slimme meter, Led lampen, Energiezuinige wasmachine, Stand-by-killer, Radiatorfolie, Gordijnen, Zonnepanelen (PV), Warmtepomp, Wandisolatie binnen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

HR++ glas in nieuwe kozijnen, dun dubbel glas (u-waarde 1,6) oude kozijnen Voorzetwand met steenwol (15 cm dik) Kierdichting schuifraam en oude scheve voordeur

Beschrijving energievoorziening van de woning

Warmtepomp (6 kW), gevoed door pvt panelen (gewone zonnestroompanelen met daar achter buizen met een vloeistof die opwarmt). Warmtepomp levert aan boiler voor tapwater, vloerverwarming beneden en radiatoren met ventilatoren boven.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Mechanische ventilatie voor natte ruimte en ramen die open kunnen.

Adviezen

Zie ervaringen

Ervaringen

Stap 1 was isoleren. Was lang zoeken om optimale dun dubbel glas te vinden. Via de glasleverancier bij een deskundige zetter terecht gekomen die tijd voor ons had, tijdens de crisisjaren. We zijn zeer tevreden over het dun dubbel glas. Later hebben we gewoon HR++ glas laten plaatsen in nieuwe kozijnen. Koste veel tijd om glaszetter te vinden en prijs lag ook boven wat als standaard op divers websites wordt gesuggereerd. Dun dubbel glas in schuifraam, kierdicht maken schuifraam en plaatsen voorzetwand hebben we in fases laten doen. Achteraf is meer geïntegreerde aanpak handiger, maar het is duur bij elkaar en vind maar eens een kundige aannemer die dat allemaal kan. Bij het openslaande raam achter blijft goed sluiten een probleem, daar hadden we beter wel de kozijnen kunnen laten vervangen. Wel weer zeer tevreden over het opnieuw laten stellen en bijwerken van de voordeur. Na het isoleren hebben we de CV ketel 45 graden laten leveren aan de radiatoren om na te gaan of ons huis daarmee goed warm werd. Dit is test of een warmtepomp, die ook lagere levert, zou werken. Alleen met 10 graden vorst en harde wind werd ons huis niet goed warm (17 graden), maar dat vinden we niet erg. Zo vaak komt dat niet voor. Daarna hebben we een pvt systeem laten installeren. Was wel veel uitzoekwerk, met uitdagingen o.a. op het gebied van sterkte van vloer op de plek van de warmtepomp, de beperkte ruimte in de technische ruimte en de snelheid waarmee de netbeheerder de elektriciteitsaansluiting kon aanpassen. Warmtepomp functioneerde eerste winter nog niet optimaal. Samenwerking met Evohome (slimme thermostaat) is moeizaam en we hebben veel moeten stoeien met instelling om aantal starts en stops te beperken. Lastig is ook dat de warmtevraag in de kamers boven waar met radiatoren hoger is dan beneden met vloerverwarming. Daardoor is het beneden vaak wat warmer dan gewenst en boven kouder, ondanks het zogenaamd slimme evohome systeem. Een groot buffervat had hier wellicht kunnen helpen, maar daar hebben we de ruimte niet voor. We hebben wel veel ervaring opgedaan met zo goed mogelijk instellen. Hopelijk gaat dit komende winter helpen. Een ander probleem was dat er lucht in de warmteleidingen zat van de PVT panelen waardoor deze niet optimaal functioneerden waar we vooral bij koud weer last van hadden. Daardoor schakelde warmtepomp bij 2 graden vorst vaak al over op elektrisch element. Dit zou nu opgelost moeten zijn. In koude perioden werd een kamer ook niet goed warm (14 graden). Zal wel beter worden, maar blijft mogelijk een beperking die we alleen helemaal op zouden kunnen lossen met een nieuwe lage temperatuurradiator en/of opnieuw en grondiger isoleren. We zijn benieuwd hoe het deze winter gaat, vooral in koude perioden.

Toekomstplannen

Prestaties warmtepomp volgen en kijken of de nieuwe instellingen goed werken in winter.

Tips

Vervang twijfelachtige kozijnen toch maar meteen. Bij het isoleren van schuiframen tegelijkertijd aan kierdichting en glas denken Houd er rekening mee dat de verzwaring van de aansluiting op net erg lang kan duren en soms ook onvoorspelbaar is.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud