Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1940, Haarlem


Omschrijving

Tussenwoning uit 1940 met energielabel A. De woning is in 1999 betrokken en daarna grondig gerenoveerd. In verschillende fasen vanaf 2003 is de thermische schil van de woning geïsoleerd: binnenzijde dak (2003), standaard dubbel glas en voorzetramen voor de glas-in-lood-ramen (2005), na-isolatie spouwmuur (2011) en bodem/kruipruimte (2018). Een lucht/water warmtepomp met geïntegreerd buffervat levert sinds mei 2019 warmte en warm tapwater. Voor ruimteverwarming zijn twee verwarmingszones actief: 1. een zone voor vloerverwarming op de begane grond; 2. een aparte zone voor afgifte van warmte via bestaande radiatoren met thermostaatkranen op eerste en tweede verdieping. Over de buitenunit is een geluidkap geplaatst om enerzijds de geluidsproductie te beperken en anderzijds deze te beschermen. 22 m^2 zonnepanelen op het dak produceren op jaarbasis gemiddeld 3.950 kWh elektriciteit. Sinds november 2019 is het huis 100% aardgasvrij na overstappen op elektrisch koken via inductie. Mechanische ventilatie zorgt voor gecontroleerde luchtafvoer.

Kenmerken

Bouwjaar: 1940
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelenFoto's


Beschreven maatregelen


Beschrijving (na)isolatie van de woning

Dak binnenzijde: 12cm glaswol (Rc = 3 m^2.K/W). Ramen/kozijnen: standaard dubbel glas en voorzetramen voor glas-in-lood-ramen in houten kozijnen (U = 2,9 W/m^2.K); sinds 2019 HR+ glas in keuken (i.v.m. keukenrenovatie; U = 2,0 W/m^2.K). Spouwmuur: 4cm HR++ termoparels (Rc = 1,55 m^2.K/W). Bodem: 20cm HR++ termoparels (Rbf = 4,77 m^2K/W). Vloer: magnesietvloer met daarin aangebracht een vloerverwarmingssysteem (5cm dik) met daaronder 2cm polystyreenplaten bovenop een houten ondervloer.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Energiedragers: 1. energie (warmte) uit de buitenlucht wordt door een lucht/water-warmtepomp omgezet in warmte voor verwarming en tapwater; 2. in de zomermaanden met veel zon wordt relatief veel stroom opgewekt door de PV-panelen, zoveel dat we in die periode niet alle opgewekte stroom kunnen gebruiken en de overproductie terug leveren aan het net. In de wintermaanden met weinig zon kopen we per saldo groene elektriciteit in. Warmtepomp met zoneregeling: voor verwarming zijn twee zones ingesteld. Eén voor vloerverwarming - de hoofdverwarming - op de begane grond en één voor radiatoren op de eerste en tweede etage. Een kamerthermostaat (Chronotherm Touch Modulation) op de begane grond heeft een weersafhankelijke regeling en zorgt voor zo min mogelijk termperatuurschommelingen in huis en dus meer comfort. De badkamer wordt bijverwarmd via elektrische vloerverwarming en een radiator. Om energie te besparen wordt deze bijverwarming uitgezet in de maanden mei t/m oktober. Energieproductie via zonnepanelen: 14 panelen van 320Wp (totaal 4800Wp) met elk een power optimizer genereren ca. 3950kWh elektriciteit op jaarbasis.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke toevoer. Mechanische afvoer.

Adviezen

Hanteer grofweg de volgende volgorde bij het verduurzamen van energie en warmte: 1) isoleer de schil (dak, ramen, spouw, vloer/bodem/kruipruimte, kieren kozijn). Hiermee dring je het energieverbruik voor verwarmen terug. 2) ventileer om vochtvorming te voorkomen en de binnenlucht gezond te houden. 3) wek energie duurzaam op (via eigen PV- of PVT-panelen of, indien het eigen dak niet geschikt is voor eigen opwek, via deelname aan een postcoderoos-project). 4) een woning uit 1940 kan comfortabel verwarmd worden door een warmtepomp met lage temperatuur afgifte onder voorwaarde dat de isolatiewaarde van de woning is geoptimaliseerd (in ons geval label A) en de woning is voorzien van een groot afgifte-oppervlak (in ons geval vloerverwarming). 5) spreek vooraf goed met adviseur en installateur af hoe onderhoud op installaties wordt geregeld en aan welke knoppen (parameterinstellingen software warmtepomp) de bewoner kan draaien om elektraverbruik te verminderen met behoud van comfort.

Ervaringen

In 2018 en 2019 is een verduurzamingsproject uitgevoerd. Door woninggegevens in te voeren in de Energiebesparingsverkenner van het RVO (https://energiebesparingsverkenner.rvo.nl/) blijkt dat de woning voorafgaand aan dit verduurzamingsproject al presteerde op niveau Energielabel C. Bewoners overwogen de keuken en woonkamer te upgraden en besloten 'full monty' te verduurzamen, in ons geval gasloos wonen. Tijdens bouw- en installatiewerkzaamheden voerde bewoner feitelijk de bouwregie op locatie, terwijl de verwachting was de energie-adviseur die rol zou pakken. Bewoner heeft veel (bouwkundig) voorwerk gedaan, zoals kruipluiken in de vloer gemaakt voor aanbrengen thermoparels; aanbrengen latten in deuropeningen voor storten magnesietvloer; maken timmerwerk voor wegwerken leidingen. Tijdens de uitvoering gedoe gehad. Voorbeelden van gedoe: bewoner moest helpen bij aan/uitzetten van de motor voor het aanzuigen van thermoparels bij de kruipruimte-isolatie (de installateur kwam in zijn uppie); de draagconstructie van de zonnepanelen was niet goed aangebracht, waardoor dakpannen niet sluitend lagen; het boilervat van de eerste warmtepomp was gesprongen met geringe waterschade als gevolg. Inmiddels is een tweede, geheel nieuwe zelfde type warmtepomp operationeel; bewoner moest installateur helpen met omhoog sjouwen van de tweede warmtepomp naar de tweede verdieping. Nazorg en onderhoud is 'gedwongen winkelnering': de installateur die installaties heeft aangelegd voert ook onderhoud uit. Het optimaal inregelen van parameterinstellingen van de warmtepomp moet bewoner zelf achteraan.

Toekomstplannen

* Warmteweerstand ramen verhogen * Deel zonnepanelen vervangen door zonthermische (PV-T) panelen (zon = beste bron) * Aansluiten op lokaal, collectief lage temperatuur warmtenet met WKO (bodem = beste accu)

Tips

* Zorg dat je zelf aanwezig bent tijdens het uitvoeren van werk door aannemers/installateurs in en op je woning. Zo kan je waar nodig bijsturen, bijvoorbeeld als het gaat om de plek in de wanden/vloeren/dak waar een doorvoer moet komen voor stroomkabels van meterkast naar warmtepomp of inductiekookplaat in de keuken. * Als je een magnesietvloer laat storten op de begane grond (in de woonkamer), hou dan rekening met een droogtijd van 1cm per week. Dus een 5cm gestorte vloer heeft een droogtijd van 5 weken! Dat betekent dat je inventaris minimaal 5 weken in de opslag staat. * PV-T panelen wekken zowel stroom als warmte op. Dit type paneel heeft een 5x zo grote energieopbrengst als PV-panelen. * als je je woonkamer gaat isoleren, pak dan zowel de gevel als de vloer/bodem in 1x aan. Een relatief koude vloer in combinatie met isolatieglas voelt dan toch niet comfortabel aan. * Laat energie-deskundigen (bijvoorbeeld in Haarlem de vrijwilligers van het Duurzaamheidsloket) een second opinion uitvoeren op offertes van aannemers. Zo heb je meer zekerheid van een goed aanbod. * Ga ervaringen ophalen bij bewoners die al aardgasloos verwarmen. Die ervaringen gaan je helpen om slim te kiezen bij het verduurzamen van je woning.Interviews

 

Gasvrij: Arjan Busch
Op 9 november doet Haarlem weer mee aan de Duurzame Huizen Route. Verschillende Haarlemmers laten zien hoe zij hun huis energiezuiniger hebben gemaakt. Ga bijvoorbeeld langs bij Arjan en Annemiek, die hun jaren 40 woning met een duurzaamheidslening helemaal gasvrij maakten.

Bron: Haerlems Bodem

 

Duurzaam Gebouwd: Verduurzaming van een jaren 40 woning

Sta je als woningeigenaar op het punt een grote investering te doen om je woning energiezuiniger te maken? Twijfel je of het wel verstandig is om die investering nu te doen? Of ben je nog niet zover en zit je nog in een verkennende fase? In dit artikel leg ik uit welke reis mijn vrouw en ik als particuliere woningeigenaar hebben afgelegd op de route naar een energiezuinige woning en welke overwegingen daarbij een rol speelden

Bron: Duurzaam Gebouwd

 

Haarlems Weekblad: Gemeente steunt gasvrij maken woning

Bron: Haarlems Weekblad
Scroll naar top