Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1970, Leiderdorp

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Onze tussenwoning is in 1970 gebouwd en was van oorsprong matig geïsoleerd (label D). Door dak- vloer en spouwmuurisolatie i.c.m. HR++ glas te (laten) plaatsen kunnen we de woning nu verwarmen met twee kleine warmtepompen. Een lucht/water warmtepomp werkt hiervoor samen met een lucht/lucht warmtepomp (airco). Daarnaast kunnen ook alle kamers licht gekoeld worden. Warm water wordt gemaakt door een water/water warmtepomp die warmte uit douchewater terugwint. In combinatie met 29 zonnepanelen is de woning nu all electric en heeft een negatieve energierekening. 

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1970
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Spouwisolatie (spouwmuur), Na-isolatie vloer, Deuren en Kozijnen, Ramen, HR++ glas, Isolerende kozijnen, HR-ketel (Cv-ketel), Infraroodverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Hybride warmtepomp, Warmtewerende folie, Airco, Na-isolatie schuin dak buitenkant (dakisolatie), Warmtepomp, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), HR+ glas, Duurzaamheidslening, Nul-op-de-meter woning, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Inductie fornuis, Isolerende deur, Lucht/lucht warmtepomp, Warmtepompboiler, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Passieve zonwering, Kierdichting, Afvalwater hergebruik, Ventilatieroosters, CO2-sensor (ventilatie), Na-isolatie kruipruimte/kelder, water/water warmtepomp, open bron, Convectoren

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning was eerst voorzien van dubbelglas (woonkamer) en in de rest van de woning van enkel glas (gedeeltelijk in stalen kozijnen). Dit is vervangen door HR++ glas in kunststof kozijnen (U=1,0), en isolerende voor- en achterdeuren. Vloerisolatie is aangebracht (TonZon isolatiefolie, R>3,7) en bestaande spouwmuur (UF-schuim) was in slechte staat en is aangevuld/vervangen door Aminotherm schuim. Het dak is grotendeels geisoleerd met 12Cm PIR platen (R5,4), en gedeeltelijk met 16cm steenwoldekens (R3.6)

Beschrijving energievoorziening van de woning

Twee warmtepompen zorgen samen voor verwarming, een lucht/water warmtepomp (Elga Ace 4kW), een lucht/luchtwarmtepomp (Mitsubishi SRK ZS 4kW) uit 2021 en in april 2023 is er een water/water warmtepomp (HeatCycle van DeWarmte 4kW) voor het warme water geïnstalleerd. 5.3 kWp zonnepanelen aan de voorzijde leveren ca. 5000 kWh per jaar. In april 2023 zijn hier nog 2 zonnepanelen op de schuur bijgekomen (1 kWp), en in november 2023 nog 4.2 kWp aan de achterzijde zodat we nu netto meer energie produceren dan verbruiken.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilate, mechanische ventilatie met vochtsensoren in de badkamer. Ventilatie wordt gemonitord met luchtvochtigheid- en CO2 sensoren in alle verblijfsruimten via een domotica-systeem (HomeAssistant).

Adviezen

Behalve isoleren is met name aandacht voor het dichten van kieren belangrijk. Isoleren ZGARK: zo goed als redelijkerwijs kan - het is niet erg als niet alles perfect is. En gebruik zoveel mogelijk wat al aanwezig is in de woning

Ervaringen

De combinatie van warmtepompen maakt de regeling wat complexer, maar uiteindelijk is goed een instelling te vinden die efficient en comfortabel is. Het voordeel van deze opstelling is dat er in de meeste gevallen geen aanpassingen aan het afgiftesysteem hoeft te worden gedaan (niet per se vloerverwarming of LTV radiatoren), wat veel bespaart op de kosten. Met vloerverwarming of LTV radiatoren kan wel ook goed gekoeld worden - dit hebben we nu bereikt door de bestaande radiatoren te vervangen door convectoren, waar we ventilatoren op hebben geplaatst. Dit maakte de warmtepomp ongeveer 25% zuiniger, en de mogelijkheid om te koelen in de zomer is erg comfortabel.

Toekomstplannen

Batterijopslag in de schuur.

Tips

Grootste besparing is te bereiken door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen (met name als je de stroom nog kan salderen). Met isolatie bespaar je niet alleen op gasverbruik, maar maak je je huis ook klaar voor verwarmen met een warmtepomp.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud