Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1976, Culemborg



Omschrijving

Geschakelde gezinswoning uit jaren 70. Genomen maatregelen:

- Geïsoleerde vloer met vloerverwarming.

- Warmtepomp i.p.v. gasketel.

- Geïsoleerde spouwmuren en geïsoleerd dak.

- Zonnepanelen, die ongeveer evenveel produceren als wij consumeren.

Kenmerken

Bouwjaar: 1976
Energielabel:
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

In 2018 is het huis gerenoveerd: De betonnen vloer is vervangen door één met een piepschuim isolatie aan de onderkant. De spouwen zijn gevuld met glasparels. Onder het nieuwe pannendak is meerlaags isolatiefolie aangebracht. Onder het platte dak aan de achterzijde zijn isolatieplaten aangebracht.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De vloerverwarming wordt van warmte voorzien door een Hitachi Yutaki warmtepomp. De warmtepomop beschikt ook over een warmwatervat voor keuken en douche.

Adviezen

Wij zijn zeer tevreden over deze woningverbeteringn. Ze hebben geleid tot veel meer comfort. Bovendien zijn de energielasten gedaald tot onder de € 50,- per maand. Je huis moet wel geschikt zijn voor zo'n warmtepomp. Die van ons is nogal groot. Verder is het fijn als de luchtinlaat niet te dichtbij de slaapkamer van de buren is, want die is niet helemaal stil als het echt koud is. Bij ons zit dat gelukkig goed.

Ervaringen

Tot nog toe zijn we zeer tevreden over deze wijze van renoveren. De vloerverwarming houdt het benedenhuis zeer comfortabel. De 2 slaapkamers boven worden niet echt koud door de goede dakisolatie. Voor nood zijn daar elektrische kachels, maar deze worden niet gebruikt. Nu zijn deze slaapkamers slechts incidenteel in gebruik als logeerkamer. Zijn er dan geen op-/ aanmerkingen? Jawel. De benedenruimte beschikt over 3 thermostaten. In het 1e jaar was de warmtepomp te rijk afgesteld, waardoor de huiskamer te warm bleef (aanzienlijk boven ingestelde temp.). Na de 1e controle is de pomp nu goed afgesteld. Maar de badkamer is nog te warm. Dit willen we bij de volgende controle beter laten afstellen. Dit kunnen we niet zelf. Verder heb je dag en nacht dus dezelfde temp. Je kan dus 's nachts niet besparen. 's Zomers zetten we de warmtepomp uit. Het warmwatervat werkt dan gewoon door.

Toekomstplannen

In theorie is dit min of meer een nul op de meter woning. In de praktijk wek je 's winters veel te weinig op en in de zomer vel te veel. Ook zouden we 's avonds en 's nachts graag wat van de overdag opgewekte energie overhouden. We wachten daarom de ontwikkelingen van Tennet af: komt er een voorziening om je elektrische auto accu in te zetten voor opslag en teruglevering? Dan is het mogelijk, dat we daarop (in de toekomst) nog gaan investeren. Hoe? elektrische auto of powerwall? Nu nog geen idee. E.e.a. hangt ook nog af van de evt ontwikkelingen rond warmtenetten.






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud