Locatie

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning- 1989, Alphen aan den Rijn


Omschrijving

De gasloze tussenwoning uit 1989 is voorzien van vloerverwarming in de huiskamer, inductiekookplaat, eenentwintig zonnepanelen, een Panasonic lucht/water warmtepomp, een multisplit Daikin lucht/lucht warmtepomp (airco), infrarood panelen in bad- en werkkamer en een warmtepompboiler voor de warmwatervoorziening.

Kenmerken

Bouwjaar: 1989
Energielabel: B
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie bij bouw, Gevelisolatie bij bouw, Vloerisolatie bij bouw, HR-ketel (Cv-ketel), Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Infraroodverwarming, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Led lampenFoto's


Beschreven maatregelen


Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning is niet nageisoleerd.

Beschrijving energievoorziening van de woning

In 2018 is er voor de ruimteverwarming een Panasonic lucht/water warmtepomp geïnstalleerd en voor 5000 Wp aan zonnepanelen. We hebben ervoor gekozen de warmtepomp alleen in te zetten voor de vloerverwarming van de huiskamer en deze op een zo laag mogelijke temperatuur te laten werken. Badkamer en werkkamer kunnen zo nodig op temperatuur komen met ieder een infraroodpaneel. De slaapkamers worden zelden verwarmd. Per oktober 2019 verzorgt een warmtepompboiler de warmwatervoorziening en is de leverantie van gas beëindigd. In 2020 is een multisplit Daikin lucht/lucht warmtepomp (airco) geplaatst. Inmiddels zijn we twee jaar van het gas. De gasaansluiting is uiteindelijk 8-10-2021 gratis verwijderd.

Adviezen

De gemeente Alphen aan den Rijn verstrekt duurzaamheidsleningen tegen zeer gunstige voorwaarden. De rente is momenteel 1,62% en is voor de hele looptijd van 15 jaar vast. Zo los je 10.000 euro in 15 jaar af voor 62,53 per maand. Zie https://www.svn.nl/particulieren/lening/duurzaamheidslening#/formulier/Leencheck%20Duurzaamheidslening/pag/1 voor alle informatie.

Ervaringen

De lucht water warmtepomp met een vermogen van 5 kW kan met een watertemperatuur tussen de 25 en 35 graden de verwarming van de huiskamer goed aan. Omdat we de temperatuur van het door de warmtepomp geleverde water bewust zo laag mogelijk willen houden, moeten infraroodpanelen in badkamer en werkkamer bijspringen. Investeren in een twee zone systeem, in combinatie met eventueel LT radiatoren in de kamers op de verdiepingen, vonden we te duur. Ook de bestaande CV leidingen moesten dan nog flink worden aangepakt.


Scroll naar top