Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1928, 't Loo


Omschrijving

We hebben een vervallen huisje uit 1928 van het gas gehaald en naar eigen inzicht verbouwd tot een zo energzuinig mogelijk woonhuis. Dat hebben mijn vrouw en ik volledig zelfstandig gedaan, zonder aannemer en vrijwel zonder hulp van andere externe partijen. Aan de buiten- en binnenkant is er op het eerste gezicht niets te zien, maar het ontbreken van een traditioneel verwarmingssysteem, opvallend dikke muren en deuren en tripleglas in alle ramen verraden dat er meer aan de hand is. Het volledig eigen ontwerp op alle vlakken, is qua uiterlijke verschijning in gedachten van de jaren '30-stijl uitgevoerd om de origine van het huis te eren en het geheel een heel sfeervol karakter te geven. Dit is tot in elk detail door ons bedacht en vervolgens ook zelf gemaakt of gebouwd. Qua techniek is het uitgangspunt het gehele huis zo weinig energiebehoevend mogelijk te maken, zodat met maar weinig zonnepanelen de volledige (elektrische) energiebehoefte gecompenseerd kan worden en het geheel mogelijk zelfs autarkisch te maken is. 

Vanaf augustus 2021 is het huis te huren via Natuurhuisje.nl om te komen genieten van dit huis en zijn prachtige natuurtuin in de bosrijke omgeving van de Noord-Veluwe. Het huis is daarbij geschikt voor 6 (volwassen) personen.

De 4 belangrijkste kenmerken van het huis:

- weinig energiebehoevend door de bijzondere, koudebrugvrije isolatieschil van het huis en de energiebesparende maatregelen; een zonneboiler met 300l-vat gecombineerd met een 5kW-lucht/water-warmtepomp voor drink- en douchewater, balansventilatie met WTW, een douche-WTW, regenwateropvang en -hergebruik via de vijvers, uitsluitend LED-verlichting en een beperkt aantal zonnepanelen om de totale energiebehoefte van het huis en bijgebouwen te compenseren;

- het huis heeft geen (centrale) verwarming, maar er is lokaal elektrische vloer(bij)verwarming aangelegd en er staat een nostalgisch, gesloten houtkacheltje in de huiskamer dat tijdens koude winterdagen warmte en extra sfeer maakt (gestookt op hout van eigen grond);

- nergens koudebruggen (ook niet van hout!), behalve wat onverhelpbaar was in het oude deel van het huis of via het glas van de ramen;

- jaren '30 karakter van het zelfgebouwde interieur en exterieur (om de bouwperiode van het huis in ere te houden), wat maar weinig verraadt van het experimentele en vooruitstrevende ontwerp en de extreme verbouwing.

Kenmerken

Bouwjaar: 1928
Energielabel: A
Soort: Vrijstaand
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nulenergiewoning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

Inductie fornuis, Overige bouwmaterialen, Stand-by-killer, Kierdichting, Gordijnen, Leidingisolatie, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Meubels, Houtkachel, Vloerbedekking, Infraroodverwarming, Tuininrichting, Ontwerpmaatregelen, Aanbouw, Levensloopbestendig, Dakisolatie buitenkant, Kruipruimte/ kelderisolatie, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Vogelbehuizing, Drinkwaterbron, Helofytenvijver, Hotfill, Moestuin, Passiefhuis, Warmtewisselaar douche, Zonnecarport, Zonnepanelen (PV), Groene energie, Energiebespaarlening, Wandisolatie buiten, Centrale balansventilatie, Actieve zonwering, Led lampen, ZomernachtkoelingFoto's


Beschreven maatregelen


Beschrijving (na)isolatie van de woning

Het gehele huis is voorzien van 30 tot 35cm isolatie op de verticale wanden (10cm PIR + de rest gerecycled EPS, totale Rc-waarde ca. 9,5) en 40 tot 50cm op de daken (16cm PIR + de rest gerecycled EPS, totale Rc-waarde ca. 14). De vloer is geïsoleerd met 25cm gerecycled EPS (Rc=6,25),. Alle geïsoleerde kozijnen zijn volgens eigen ontwerp zelf gebouwd, volledig koudebrugvrij en voorzien van triple glas (ook hout heb ik hier beschouwd als koudebrug). Alle volledig geïsoleerde deuren en openslaande ramen (ook van eigen ontwerp en zelf gebouwd) hebben dubbele rubberafdichtingen. De (maar liefst 10cm dikke!) buitendeuren zijn ook maximaal koudebrugvrij en gevuld met ruim 8cm PIR.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Warm water wordt bereid middels een zonneboiler. Daar waar deze niet voldoende op kan brengen, spring de lucht/water-warmtepomp bij (wat doorgaans alleen tijdens de koudere maanden gebeurt). Er is in het huis geen centrale verwarming aanwezig, maar onder de keukentafel en de salontafel is (elektrische) vloerverwarming aangelegd, wat als bijverwarming fungeert. Er is ook een kleine houtkachel in de woonkamer dat gestookt wordt op hout van eigen grond. Op de gehele bovenverdieping is geen verwarming aanwezig. Op dit moment ligt er in totaal voor 5.200WP aan zonnepanelen op de carport. Door de wat ongunstige ligging levert dit ca. 4.000kWh per jaar aan elektrische energie op. Dit compenseert net niet de totale elektrische energiebehoefte, dus op de carport worden in de toekomst nog wat extra zonnepanelen bijgeplaatst.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Alle ruimtes in het huis worden middels een centrale balansventilatie geventileerd. De ventilatie-unit heeft een warmtewisselaar, waardoor de warmte uit de afgevoerde lucht vrijwel helemaal teruggewonnen wordt en weer wordt afgegeven aan de van buiten aangezogen lucht (de zogenaamde WTW: warmteterugwinning).

Adviezen

Het helpt als je affiniteit hebt met bouwen en installatietechniek. Ik ben geen bouwkundige of gediplomeerd installateur, maar mijn interesse, kennis, technisch inzicht, mijn professionele leven als industrieel ontwerper en de creatieve inbreng van mijn vrouw hebben gezorgd voor zelfredzaamheid bij het ontwerpen en bouwen van alle aspecten van dit huis. Ook een gezonde dosis eigenwijsheid en lef helpt je een stuk verder te komen (er gaat namelijk heus wel eens iets mis!). Ook internet is een onmisbaar instrument om informatie te zoeken en deze informatie toe te passen op jouw situatie.

Ervaringen

Dit is niet het eerste huis dat we eigenhandig verbouwen, maar de extreme mate ervan wel: Het huis is zo goed als afgebroken en eigenhandig opnieuw opgebouwd en uitgebreid, met maximale energiezuinigheid als uitgangspunt. Intussen hebben we veel ervaring opgedaan met het pragmatisch oplossen van allerlei vraagstukken als de aanleg van de elektrische installatie, zonneboiler- en warmtepompinstallatie, wtw-installatie, kozijnen en deuren bouwen, enz.

Toekomstplannen

De gehele verbouwing van het huis en de bijgebouwen is na ruim 5,5 intensieve jaren zo goed als klaar. Vanaf augustus 2021 is het mogelijk om het huis voor paar dagen te huren via Natuurhuisje.nl, om te komen genieten van de gezelligheid die dit bijzondere huis en zijn grote natuurtuin bieden.Interviews

Op bezoek bij Robin en Marjola

Bron: Duurzame Huizen Route (29 oktober 2018). Op bezoek bij de aardgasvrije woning van Robin en Marjola Via YouTube
Scroll naar top