Vrijstaande woning - 2009, Oppenhuizen - Duurzame Huizen Route Locatie - Duurzame Huizen Route

Locatie

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 2009, Oppenhuizen



Bekijk de open woningen
Omschrijving

Winnaar publieksverkiezing Duurzaamste huis van provincie Fryslân in 2020.

Het huis is door ondergetekende zelf getekend en ontworpen. Na sloop van het oude huis hebben we in eigen beheer de nieuwbouw gerealiseerd. Na 2 jaar klussen konden wij de nieuwe woning betrekken. Alle technische en duurzame installaties zijn door ondergetekende zelf ontworpen en zelf geïnstalleerd. 

In 2007 was al besloten geen gas aansluiting te nemen. De getroffen duurzame maatregelen zijn:  6,1 kW aan zonnepanelen op schuine en platte daken, 16 m2 vlakkeplaat zonnecollectoren op garage, 8m2 Heatpipes zonnecollectoren op platte dak, 20 m2 EPDM zonnecollectoren onder zonnepanelen schuine dak woning. De zonnepanelen en collectoren op de schuine daken zijn geintegreerd in het dak

2 warmtepompen. De pomp van 3,2 kW is aangesloten op het oppervlakte water (medium bietensap) in combinatie met een warmtebuffer onder de garage van het huis.

Is de temperatuur van het oppervlakte water  gedaald naar 10° C dan schakelen we over op de warmtebuffer. De buffer is 105.000 liter groot (zie foto's) en gevuld met (oppervlakte) water. De bruikbare en gemeten warmte inhoud van de buffer is op dit moment meer dan 2000 kWh bij een afname van 16 graden (van 25° C naar 9° C). Deze 2000 kWh hoeft de warmtepomp dus minder op jaarbasis te produceren.

De Heatpipes en zonnecollectoren onder de zonnepanelen zijn sinds kort in gebruik genomen en zijn rechtstreeks aangesloten op de warmtebuffer. De maximum bereikte temperatuur van de buffer was in 2019, 25° C nu 27° en dat wordt in 2021 mogelijk 30° of meer.

De kleinere warmtepomp is een lucht/lucht warmtepomp van 2 kW en verwarmd indien gewenst de garage. Verder een zonneboiler van 300 liter. Wanneer de boiler op temperatuur is gaat het teveel aan warmte naar de warmtebuffer. Driedubbel glas, horizontaal warmte terugwinsysteem voor het douchewater, 2 leemwanden met vloerverwarming. 45 cm vloerisolatie, overige isolatie is van Temax (aluminium/lucht). In elke wand zijn 3 lagen aangebracht met een totale R waarde van 10,2 K/W. De R Waarde van de vloer is 14,3 K/W

Grijswatercircuit moet nog worden afgemonteerd alsmede nog 1,75 kW aan zonnepanelen..

Het jaarlijkse verbruik van de woning is circa 4000 kWh (geleverd door energiebedrijf). De warmtepomp verbruikt op jaarbasis gemiddeld 2450 kWh Voor een groot vrijstaand huis is dit zeer weinig.

De zonnepanelen produceren op dit moment circa 5600 kWh per jaar. Wij leveren circa 4000 kWh per jaar terug aan het energiebedrijf. Circa 1600 kWh/jr. van de geproduceerde zonnestroom wordt dus direct in huis gebruikt. In de periode 2016/2017 waren we circa 300 kWh energiePLUS In 2018/2019 waren we op 191 kWh na energieneutraal. Terugleveren en verbruik fluctueren dus. Wanneer de laatste zonnepanelen zijn geinstalleerd zijn we elk jaar energiePLUS. 

Verder is er gebruik gemaakt van heel veel 2de hands bouwmaterialen, 100 % van alle dakpannen, 100 % van alle gevelstenen, 70 % van alle vloertegels, alle binnendeuren en voordeur. De gehele keuken, de toilet en 80 % van alle houten vloeren zijn 2de hands. Kozijnen zijn gemaakt van Accoya verduurzaamd grenen zoals ook de 2 verkeersbruggen over de rondweg van Sneek.

Heel veel passanten vergissen zich in het bouwjaar van de woning en denken dat het huis een paar 100 jaar oud is.

Kenmerken

Bouwjaar: 2009
Energielabel: A++++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij, Houtskeletbouw,

Toegepaste maatregelen

Bouwkundig advies, Ontwerpmaatregelen, Nul-op-de-meter woning, Levensloopbestendig, Dakisolatie bij bouw, Dakisolatie binnenkant, Gevelisolatie bij bouw, Wandisolatie binnen, Vloerisolatie bij bouw, Kruipruimte/ kelderisolatie, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Leemstuc, Hout, Leidingisolatie, open bron, Houtkachel, Buffervat, Wandverwarming, Vloerverwarming, Warmtewisselaar douche, Zonnepanelen (PV), Natuurlijke ventilatie, Temperatuurregeling per vertrek, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Tuininrichting, Compostbak, Vogelbehuizing, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Temax isolatie 3 laags in alle buitenwanden en dak. Binnenwanden 2 laags. Materiaal per laag 6 x noppenfolie (lucht) 5 x aluminiumfolie . Totale R waarde bij 3 lagen 10,2 K/W. Vloerisolatie, 40 cm piepschuim en nog een laag Temax. Totale R waarde 14,3 K/W Behalve garage overal driedubbel glas.

Beschrijving energievoorziening van de woning

In de aanhef en omschrijving woning staat feitelijk alles beschreven. Toevoeging, elke ruimte heeft een eigen termosstaat

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie.

Adviezen

Mijn warmtepomp krijgt de zonneboiler ( naverwarming en het voorkomen van legionella )niet voldoende warm (te grote afstand warmtepomp naar boiler). Ik heb daarom in de zonneboiler een elektrisch verwarmingselement moeten plaatsen. Bij het ontwerp is hier door mij dus niet goed rekening mee gehouden. De zonneboiler dient daarom altijd direct in de buurt van de warmtepomp en badkamer te worden geplaatst dit ook ter voorkoming van de al genoemde legionella bacterie. Bij vervanging van de (hoofd) warmtepomp en bewoning van het huis door bijv. 4 personen zou ik nu voor een warmtepomp kiezen met meer vermogen.

Ervaringen

Na 8 jaar ervaring en gebruik van de woning zijn wij zeer tevreden. Ons wooncomfort is optimaal. Mijn warmtepompen gebruiken in de winter ondanks de genomen maatregelen veel stroom. Mijn zonnepanelen en collectoren produceren in de winter dagen achtereen en s ‘nachts nul komma nul, terwijl mijn energiebehoefte met een factor 5 is gestegen. De opbrengst van mijn zonne-energie systemen in de winter zijn nog maar 10 % in vergelijking met de zomer. Ik ben in de winter nog steeds overgeleverd aan fossiele energiebronnen en zo nu en dan aan wat wind. Mogelijk ook wat energie uit biomassa maar dat is natuurlijk verre van duurzaam net zoals onze houtkachel. Af en toe hebben wij natuurlijk deze houtkachel aan en zeker wanneer de buitentemperatuur dag en nacht onder 0 is dan trekt de warmtepomp van 3,2 kW het net niet. Wij hebben dan ook nu de lucht/lucht warmtepomp van 2 kW in de garage bijgeplaatst en de vloerverwarming van de garage op 6° C ingesteld. De verplichting om de houtkachel bij te stoken is nu vervallen. Met het houtkacheltje van 3,7 kW is trouwens het gehele woonhuis behaaglijk warm te stoken en ook voor de sfeer en andersoortige warmte blijven wij hem wel gebruiken. In noodgevallen hebben we nog de beschikking over flessengas welke is aangesloten op 2 kookpitten en een douchegeiser.

Toekomstplannen

Ik had graag direct een warmte terugwin systeem voor de ventilatie lucht willen installeren maar mijn partner is daar niet zo van gecharmeerd. Misschien dat deze ingreep in de toekomst nog eens gaat lukken. Door het elektrificeren van de boiler ga ik nog 1,75 kW zonnepanelen bijplaatsen. Ik heb nog voor een slordige 13.000 euro aan elektronica liggen om van zonnestroom via accu's krachtstroom te maken. Ik zou dan volledig energieonafhankelijk zijn maar moet dan wel eerst 250.000 euro op basis van 2500 kWh in loodaccu's investeren, dus nu even niet . Homeaccu's van bijvoorbeeld Tesla zijn nog vele malen duurder ( 14 kWh voor de prijs van circa € 8.000,-). Met 2500 kWh kom je dan op een slordige 1,4 miljoen euro, gekkenwerk zogezegd. Energieonafhankelijk is dus sowieso prijstechnisch godsonmogelijk. Energieneutraal is mooi meegenomen maar zolang we duurzame energie niet kunnen opslaan hebben we een probleem. Met de doelstelling "Nederland energieneutraal " hebben we dus in de winter nog steeds een giga probleem.



Beschreven maatregelen
Interviews

 

 

Rondom vandaag: Twee woningen in aanmerking voor duurzaamste huis van Nederland

Bron: Rondom vandaag




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud