Dit zijn de duurzaamste huizen van Nederland

De duurzaamste huizen van Nederland staan in Rotterdam, Sassenheim, Koedijk, Doorn, Ede, Nijkerk en Gulpen. Dat maakte de vakjury van de verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ vrijdagavond bekend tijdens het verkiezingsevent in Ede. Zes huiseigenaren kregen de juryprijs – elk voor een aparte prijscategorie op basis van bouwjaar en de grootte van het huis. Een zevende huiseigenaar werd uitgeroepen tot winnaar van de landelijke publieksverkiezing. De organisator van de verkiezing is de Nationale Duurzame Huizen Route.

Het doel van de verkiezing is om de huiseigenaren de welverdiende waardering te geven voor hun prestaties en om hun verhalen breed onder de aandacht te brengen. In totaal streden 98 huiseigenaren om de titel ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. Iedere deelnemer maakte zowel kans op de jury- als de publieksprijs.

Winnaars juryverkiezing
De jury bekroonde de volgende huizen met een juryprijs: het vooroorlogse appartement uit Rotterdam van Ariane Lelieveld, de integrale duurzame woning uit Sassenheim (uit 1999) van Eveline Botter, het tiny house uit Koedijk van Iris van Asselt, de woning (voormalig kerkgebouw) uit Doorn van Margreet van Klaveren, de passieve woning uit Ede van David Jan van Harten en de aardgasvrije hoekwoning uit Nijkerk (uit 1969) van de familie van den Broek.

Zij ontvingen allemaal het ‘bronzen huis’ en een waardecheque ter waarde van 250 euro.

Vakjury
Het was voor de vakjury een uitdaging om uit alle 98 genomineerde woningen de winnaars te kiezen, maar dit is uiteindelijk gelukt. Bij haar keuze heeft de jury gelet op criteria zoals: materiaalgebruik, energieverbruik en opschaalbaarheid.

De vakjury bestaat uit: juryvoorzitter Ad Straub (TU Delft),  Annemarie Küppers (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Jochem Essink (Rabobank), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs), Mundel van Wezenbeek (beleidsmedewerker bij diverse gemeenten), Annemarie van Doorn (Dutch Green Building Council) en Jappe Zijlstra (Milieu Centraal).

Publiekswinnaar
Voor de publieksverkiezing hebben de genomineerde huiseigenaren eind februari hun netwerk opgeroepen om te stemmen op hun woning. Na een spannende strijd kwam er uit elke provincie een winnaar met de meeste stemmen. Uit de 12 provinciale publiekswinnaars is vrijdagavond één landelijke publiekswinnaar gekomen: Paul en Lieve Rutten uit het Limburgse Gulpen met hun vrijstaande woning met biobased materialen.

Over de verkiezing
Eén keer in de twee tot drie jaar wordt de verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ gehouden. De verkiezing wordt mede georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Rabobank en de provincies Gelderland, Fryslân, Flevoland en Drenthe.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud