Van het gas af met een bodemwarmtepomp

In 2019 kwamen Ben Kloosterman en zijn vrouw hun huis tegen. Hoewel de woning precies voldeed aan hun eisen was deze wel wat gedateerd. Ben en zijn vrouw wilden daarnaast graag het wooncomfort verbeteren. Het stel besloot daarom om tijdens de renovatie meteen te verduurzamen. Dankzij verschillende isolatiemaatregelen en een bodemwarmtepomp is de woning nu zelfs helemaal van het gas af.   

Naast het isoleren van de spouwmuur, is er in het verleden weinig aan het huis verduurzaamd. Daarom namen Ben en zijn vrouw zelf een aantal maatregelen. Zo hebben ze onder andere al het glas vervangen door HR++ glas, de vloer geïsoleerd, een plasmafilter in de afzuigkap geplaatst en zonnepanelen op het dak laten plaatsen.

Geen geluid
De temperatuur in de woning wordt geregeld door een grondgebonden warmtepomp. “We hebben eerst gekeken naar een lucht/water warmtepomp, maar we vonden dat de buitenunit van zo’n warmtepomp te veel lawaai maakt. De unit van onze  bodemwarmtepomp staat in de garage en hoor je niet in de woning of in de omgeving,” vertelt Ben. “Daarnaast werkt deze warmtepomp bij koud weer beter dan bij de standaard warmtepomp.” Wel moet je volgens Ben rekening houden met het feit dat er bij het boren van de bronnen gebruik wordt gemaakt van spoelboren. Dit geeft rommel en kan de grond van je tuin flink beschadigen. Daarom koos Ben voor een alternatief: sonisch boren.

In het geval van Ben en zijn vrouw zijn er twee gaten (bronnen) van elk 85 meter diep geboord, waarin een gesloten warmtewisselaar is geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat het water en de koelvloeistof glycol dat door de buizen stroomt een constante temperatuur heeft van 10 graden Celsius. Hier haalt de warmtepomp warmte uit voor het opwarmen van de woning. Nadat de warmte uit deze vloeistoffen is gehaald, wordt het weer teruggestuurd naar de grond, waar het weer kan opwarmen. “Het systeem dat we hebben werkt nu al 4 jaar storings- en onderhoudsvrij.”

Isoleren met vlas
Voor de isolatie van het dak heeft Ben gekozen voor vlas als materiaal. “We hadden ook kunnen kiezen voor glas- of steenwol, want dat zijn materialen die makkelijker te verwerken zijn,” vertelt Ben. Toch kozen ze voor Isovlas, omdat dat een prettig materiaal is om mee te werken en het dampopen verwerkt wordt. Dit betekent dat het materiaal vocht kan doorlaten. Hierdoor is niet alleen het binnenklimaat beter, maar het voorkomt ook nog eens vocht gerelateerde problemen in de woning.

Het isolatiemateriaal is op platen gemaakt van geperst hout, MDF-platen, aangebracht. De kwaliteit is volgens Ben goed en het beschadigt niet snel. “De isolatie werkt goed. De temperatuur op de verdieping is prettig en ook akoestisch werkt het goed: we hebben weinig geluid van buiten en binnenshuis een fijne en warme klank.”

Van het gas af
Omdat Ben en zijn vrouw direct met de woning aan de slag zijn gegaan, weten ze niet hoe het comfort hiervoor was. Wel hebben ze van de energieleverancier doorgekregen dat het gasverbruik rond de 2700 m³ per jaar was en nu is dat 0 m³ per jaar. Met de zonnepanelen is het elektriciteitsverbruik, inclusief het verbruik van de warmtepomp, per jaar ook netto 0 kWh. Ze zijn daarom heel tevreden met de genomen maatregelen.

Voor iedereen die ook met duurzaamheid aan de slag wil gaan, heeft Ben de volgende tip: “Kijk naar de milieuvriendelijke alternatieven die momenteel beschikbaar zijn. Verdiep je in de materie en vraag je netwerk naar hun ervaringen.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud