Er zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar om je op weg te helpen bij de financiering van de duurzame maatregelen in huis.
1. Subsidies en regelingen van de overheid
De Rijksoverheid en gemeenten bieden vaak subsidies en regelingen aan om inwoners te stimuleren om hun huis te verduurzamen. Zo zijn er landelijke subsidies beschikbaar voor isolatie (ISDE-subsidie), zonneboilers, warmtepompen, warmtenet-aansluiting en elektrische kookplaten. De subsidies per gemeente kun je vinden op de website van verbeterjehuis.nl.
Sommige gemeenten of provincies bieden ook een duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) aan. Bij goedkeuring van de lening, betaalt SVn de aannemer/installateur rechtstreeks uit vanuit een bouwdepot met het afgesproken bedrag. Kijk op de website van SVn of of de duurzaamheidslening beschikbaar is in jouw gemeente.
2. Energiebespaarlening
Ook kun je gebruik maken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken en heeft geen winstoogmerk. Via het warmtefonds kun je voor 24 verschillende duurzame maatregelen een lening afsluiten, die tegen voordelige voorwaarden wordt aangeboden. Je kunt deze lening ook combineren met een subsidie.
3. Hypotheek
Banken en hypotheekverstrekkers bieden vaak ook de optie aan om extra geld te lenen voor de verduurzaming van het huis. Zo kun je bij het klussen of verbouwen meteen duurzame aanpassingen maken. Bekijk bijvoorbeeld de financieringsmogelijkheden bij de Rabobank, SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen.