VvE Blok 35 IJburg – 2005, Amsterdam


Beschrijving

Blok 35 IJburg telt 82 woningen (energielabels A en B), 80 parkeerplaatsen en 7 bedrijfsruimtes. Na het vervangen van de verlichting in de algemene ruimtes door ledlampen, zijn er o.a. laadpunten voor EV’s, zonnepanelen, een sedumdak en gevelgroen geplaatst. De VvE is actief en ook sociaal betrokken bij de bewoners. Er wonen zowel eigenaren als huurders in het pand.

Ledverlichting

De TL- en gloeilampen in de parkeergarage en op het binnenterrein zijn vervangen door ledlampen. Er is gekozen voor lampen waarvan armaturen gemakkelijk en goedkoop vervangen kunnen worden, zonder dat de hele lamp vervangen hoeft te worden. Hoewel dit een behoorlijke investering was, wordt er sindsdien veel bespaard op de energiekosten.

Groendak en zonnepanelen

Op het dak ligt 1100 m2 groendak, op een ondergrond van duurzame wol en gerecyled plastic. Daarop heeft de VvE 346 zonnepanelen laten plaatsen. Bij de aanschaf van de zonnepanelen werd de huurders in het pand een aanbod gedaan voor het leasen van enkele zonnepanelen. Uit angst voor huurverhoging besloten de huurders niet op het aanbod in te gaan. De energie die wordt opgewekt met de zonnepanelen die initieel voor de huurders gereserveerd waren, is vervolgens ingezet voor de algemene ruimtes.

Het groendak wordt onderhouden door dakhoveniers, die ook de zonnepanelen regelmatig poetsen.

Gevelgroen

Er zijn bomen en perkjes geplaatst om de omgeving te vergroenen. Met klimop zijn de gevels van het pand vergroend en de VvE stond toe dat bewoners de (tot de VvE behorende) stoepen openbraken om groen te planten. Een paar keer per jaar komt er een tuinman langs die advies geeft aan de bewoners.

Verwarming, ventilatie & isolatie

Het gebouw wordt collectief verwarmd met blokverwarming. In 2023 konden bewoners (kosteloos) hun verwarming waterzijdig laten inregelen, waarmee energie en kosten worden bespaard. Er wordt niet collectief gekoeld. Enkele individuele bewoners hebben een airco. Ventilatie wordt tevens individueel gedaan. Het pand is in 2005 opgeleverd, waardoor de isolatie in orde is.

Gemeenschap

De VvE zet zich in voor de sociale cohesie in Blok 35. Zo zijn er meerdere keren per jaar bijeenkomsten waar bewoners zich kunnen uiten, en ook het bestuur invloed kan uitoefenen. Daarnaast is er een Whatsappgroep met de bewoners. Het bestuur doet er alles aan om de vrede te bewaren en kiest voor een persoonlijke aanpak, ook richting de huurders.

Tip van het VvE-bestuur: Zorg dat je een goede relatie hebt met de bewoners en dat je problemen goed oplost. Communicatie maakt de VvE sterk.

Kenmerken

  • Aantal woningen/appartementen: 82
  • Andere eigenaren dan particuliere bewoners: Ja, een woningcorporatie
  • Bouwjaar: 2005
  • Het bestuur van de VvE bestaat uit:
    Voorzitter, penningmeester, secretaris en algemeen lid (5 leden)
  • Betrokken professionals: Gemeente

Financiën

Omdat het pand relatief jong was, waren er initieel geen grote investeringen nodig voor het onderhoud. Daardoor was er geld beschikbaar voor de verduurzaming. De VvE-bijdrage van bewoners werd op den duur verlaagd wegens de gedaalde energiekosten. Er is gebruik gemaakt van enkele subsidies, o.a. subsidie van de gemeente voor de vergroening.

Stel een vraag

Via dit formulier neem je contact op met de VvE, voor vragen over de duurzame maatregelen in het pand. LET OP: Geen acquisitie. Neem voor mediaverzoeken, vragen vanuit de gemeente, onderzoeksvragen, studentenopdrachten en andere vragen contact op met de organisatie.
Naam(Vereist)
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud