VvE Oranjestraat en Utrechtseweg – 1930, Arnhem


Beschrijving

Deze VvE omvat 19 woningen. De VvE heeft de spouwmuren en vloeren in 2023 geïsoleerd met behulp van subsidie. Ook zijn er in 2024 zonnepanelen op het dak gelegd. Deze maatregelen waren niet opgenomen in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Dat leidde tot de vraag “Wat doen we gezamenlijk uit de VvE-kas en wat betalen bewoners zelf?”

Vloer- en spouwmuurisolatie

Vanwege de beschikbare subsidie, werd besloten om de isolatie uit de VvE-kas te betalen. In 2023 werden de spouwmuren en vloeren geïsoleerd, en de bewoners genieten sindsdien van een warmere woning en besparen energie.

Zonnepanelen: Individuele aanschaf, collectieve aansluiting

Het was niet gemakkelijk om een besluit te maken over de aanschaf van zonnepanelen, omdat de bewoners het niet altijd met elkaar eens waren. Vragen waar het VvE-bestuur tegenaan liep, waren o.a.:

  • Wat betalen we uit de VvE-kas en wat niet?
  • Hoe verdelen we de ruimte? Er zijn boven- en onderwoningen, dus niet iedereen heeft een dak.
  • Hoe gaan we om met bewoners die nu geen zonnepanelen willen; wat als het huis ooit verkocht wordt en de nieuwe bewoners wel zonnepanelen willen?
  • Wie geven we toestemming voor het plaatsen van de zonnepanelen?

Er werd besloten dat vanuit de kas van de VvE voor alle woningen de kabels en leidingen van de meterkast naar de (toekomstige) zonnepanelen zouden worden aangelegd. Voor de zonnepanelen zelf, betaalden de bewoners die de panelen wilden aanschaffen een eigen bijdrage van € 4000,-. Ook werd er een legplan gemaakt, zodat er voor alle 19 woningen ruimte op het dak werd gereserveerd. Uiteindelijk hebben 13 van de 19 huishoudens besloten de zonnepanelen te laten plaatsen. Eén van de woningen had reeds zonnepanelen op het dak.

Besluitvorming zonnepanelen

Toen een eerder onderzoek naar energiebesparende maatregelen op niets uitliep, heeft de VvE een energiecommissie opgezet. Zij deden uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op het dak. Vervolgens werd er een voorlichtingsavond gehouden, waarbij ook twee partijen aanwezig waren die toelichting gaven op de aangevraagde offerte. Een besluitvormende VvE-vergadering vond enkele weken later plaats, zodat de bewoners tussentijds konden nadenken.

Voor de besluitvormende vergadering heeft het VvE-bestuur (naast veel uitleg te hebben gegeven) ook een beslisboom opgesteld. Dat hielp om de leden goed te laten begrijpen waarover gestemd werd. Klik hier om de beslisboom te downloaden.

Maatregelen

  • Spouwmuurisolatie met vlokken (collectief)
  • Vloerisolatie (collectief)
  • Zonnepanelen (deels collectief)
  • HR++ glas (individueel)
  • Dakisolatie (wordt overwogen)

Tip van het VvE-bestuur: ‘Denk na over de besluitvormingsprocedure. Neem de mensen van de VvE mee in alle stappen van de beslissingen, en geef ze de tijd.

VvE-bestuur, klusdag en MJOP

Het VvE-bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris en twee algemene leden. Zij organiseren o.a. jaarlijks een klusdag voor onderhoudswerkzaamheden aan het pand en onderlinge ontmoeting. Naast eigenaar-bewoners is ook een particuliere verhuurder onderdeel van de VvE.

Stel een vraag

Via dit formulier neem je contact op met de VvE, voor vragen over de duurzame maatregelen in het pand. LET OP: Geen acquisitie. Neem voor mediaverzoeken, vragen vanuit de gemeente, onderzoeksvragen, studentenopdrachten en andere vragen contact op met de organisatie.
Naam(Vereist)
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud