VvE Pelikaanstraat 23 – 1930, Utrecht


Beschrijving

Deze Utrechtse VvE bestaat uit twee huishoudens. De eigenaren van de bovenwoning en de benedenwoning hebben op verschillende manieren samengewerkt voor o.a. het installeren van zonnepanelen en na-isoleren van het dak. Door veel zelf te doen en gebruik te maken van subsidies, konden de woningeigenaren verduurzamen tegen lage kosten.

Afspraak over zonnepanelen

Aanvankelijk waren de bewoners van de VvE het niet eens over de aanschaf van zonnepanelen. Na goed overleg en verschillende scenario’s te hebben besproken, maakten ze een afspraak. Zodoende liggen er al zo’n 10 jaar 11 zonnepanelen op het dak. Er werd afgesproken dat de investering en installatie door de eigenaren van de benedenwoning werden gedaan. Zij zouden vervolgens ook de opbrengst van de zonnepanelen ontvangen. In de overeenkomst is meegenomen dat toekomstige nieuwe eigenaren van de bovenwoning zich kunnen inkopen in de zonnepaneleninstallatie.

Na-isolatie van het dak

In 2021 moest het dak voorzien worden van een nieuwe laag EPDM-dakbedekking. Dit was een goed moment om het dak ook te isoleren. De eigenaren van de benedenwoning hebben de handen uit de mouwen gestoken en de dakisolatie zelf geplaatst. Zo werden veel kosten bespaard.

Subsidie voor twee maatregelen

Om gebruik te kunnen maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor het isoleren van het dak, moesten er minimaal twee energiebesparende maatregelen genomen worden. In de bovenwoning is toen dubbel glas geplaatst. De benedenwoning was al gasloos en goed geïsoleerd. Er werd besloten de kruipruimte onder de benedenwoning aanvullend te isoleren zodat er aan de eis voor de subsidie werd voldaan, hoewel deze maatregel uiteindelijk weinig verschil maakte in het energieverbuik.

Let op: Sinds 2023 is de SEEH-subsidieregeling niet meer van toepassing. In de nieuwe Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) is het nemen van minimaal twee energiebesparende maatregelen geen voorwaarde.

Kenmerken

  • Aantal woningen/appartementen: 2
  • Bouwjaar: Voor 1930
  • Eigenaren anders dan particuliere bewoners: Nee
  • Het bestuur van de VvE bestaat uit: 3 bewoners

Tip van een bewoner: Alles valt of staat met communicatie. Het gaat niet om mensen overtuigen. je moet ook naar de ander kunnen luisteren en accepteren.”

Financiën

De VvE heeft weinig eigen vermogen. Voor het nemen van de energiebesparende maatregelen werd gekeken welke subsidies er beschikbaar waren en hoe kosten verdeeld konden worden over de bewoners. Bij de aanschaf van de zonnepanelen zo’n 10 jaar geleden werd gebruik gemaakt van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) subsidieregeling.

In 2021 heeft de VvE gebruik gemaakt van de SEEH subsidieregeling voor het isoleren van het dak en nemen van enkele aanvullende energiebesparende maatregelen.

Stel een vraag

Via dit formulier neem je contact op met de VvE, voor vragen over de duurzame maatregelen in het pand. LET OP: Geen acquisitie. Neem voor mediaverzoeken, vragen vanuit de gemeente, onderzoeksvragen, studentenopdrachten en andere vragen contact op met de organisatie.
Naam(Vereist)
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud