Woningen

Uitgelichte afbeelding

Benedenwoning - 1880, Amsterdam

Eind 2022 wordt de bezoek op afspraak functie gelanceerd.Omschrijving

Dit gemeentemonument is rond de eeuwwisseling geheel gerenoveerd en gesplitst, waarbij de ramen zijn vervangen door dubbelglas en de begane grond van vloerverwarming is voorzien. Toen is ook gekozen voor koken op inductie. De keukenapparaten uit die tijd zijn inmiddels vervangen door energiezuinige exemplaren - koelkast, vriezer en vaatwasser. In 2019 is de woning aardgasvrij gemaakt waarbij de HR-ketel is vervangen door een lucht-waterwarmtepomp op de buitenlucht met voorraadvat voor warm tapwater. Ter verbetering van het comfort in de woonkamer is een infraroodpaneel geplaatst die de koudestraling van de ramen (dubbelglas) neutraliseert.

Kenmerken

Bouwjaar: 1880
Energielabel: C
Soort: Appartement/ Flat
Duurzame woning: Aardgasvrij, Duurzaam monument, Onderdeel van VvE,

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Installatieadvies, Kruipruimte/ kelderisolatie, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Vloerverwarming, Infraroodverwarming, Natuurlijke ventilatie, Slimme meter, Inductie fornuis, Groene energie, Dubbelglas

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De kruipruimte is voorzien van een laag schelpen die de vochthuishouding reguleren. De benedenwoning met serre is rond de eeuwwisseling van dubbelglas voorzien en heeft nog de oorspronkelijke (zeer matige) gevelisolatie.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Lucht-water-warmtepomp die het water verwarmt voor vloerverwarming en voorraadvat warm tapwater.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie via naden en kieren. Kiepraampje in keuken met afzuigkap.

Adviezen

Adviseur Tan Milieuconsultant: verduurzamen gebouwen en woningen inclusief aardgasvrij maken. De Elementen: installateur warmtepomp. IR-paneel ThermIQ. Netbeheerder Liander heeft de meterkast aangepast naar 3 x 25A, was 1 x 16A en de gasaansluiting definitief verwijderd.

Ervaringen

Behoorlijke besparing op kosten voor verwarming vanwege rendement van de warmtepomp. Daardoor verdient de investering in de warmtepomp zich vanzelf terug mede dankzij de subsidies. Bovendien is de temperatuur in de woonkamer continu 22 C en extra comfortabel met het infraroodpaneel die koudestraling van de gevel neutraliseert.

Toekomstplannen

Verbeteren van de gevelisolatie met dampopen natuurlijke materialen aan binnenkant en afdichting van kozijnkieren op basis van infrarood foto's die we in december 2018 hebben gemaakt.

Tips

Pak de verduurzaming stap voor stap aan met voorzieningen die toch aan vervanging toe zijn. Isoleren van de woning is altijd een goed idee zolang de ventilatie voldoende blijft. Kijk ook goed naar de gemeentelijke plannen voor de warmtetransitie voor uw woonwijk.


Scroll naar top