Woningen

Uitgelichte afbeelding

Benedenwoning - 1880, Amsterdam


Omschrijving

Dit gemeentemonument is rond de jaarwisseling geheel gerenoveerd waarbij de gebouwschil van isolatie is voorzien. Toen is ook gekozen voor koken op inductie. De keukenapparaten uit die tijd zijn inmiddels vervangen door energiezuinige exemplaren. In 2019 is de woning aardgasvrij gemaakt waarbij de HR-ketel is vervangen door een lucht-waterwarmtepomp op de buitenlucht met warmwaterboiler. Ter verbetering van het comfort is een infraroodpaneel geplaatst die de koudestraling van de ramen (dubbelglas) neutraliseert.

Kenmerken

Bouwjaar: 1880
Energielabel: C
Soort: Appartement/ Flat
Duurzame woning: Aardgasvrij, Bedrijfsmatig betrokken als: Adviseur verduurzamen gebouwen inclusief aardgasvrij maken

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Installatieadvies, Na-isolatie gevel binnenkant (gevelisolatie), Kruipruimte/ kelderisolatie, HR+ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Vloerverwarming, Infraroodverwarming, Convectoren, Natuurlijke ventilatie, Temperatuurregeling per vertrek, Slimme meter, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Groene energieFoto's


Beschreven maatregelen


Beschrijving (na)isolatie van de woning

De kruipruimte is voorzien van een laag schelpen die de vochthuishouding reguleren. De benedenwoning met serre is rond de eeuwwisseling van dubbelglas voorzien en de gevel heeft matige wandisolatie aan de binnenkant.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Lucht-water-warmtepomp die het water verwarmt voor vloerverwarming en warm water in boilervat.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Natuurlijke ventilatie via naden en kieren.

Adviezen

Pak de verduurzaming stap voor stap aan met voorzieningen die toch aan vervanging toe zijn. Isoleren van de woning is altijd een goed idee zolang de ventilatie voldoende blijft. Kijk ook goed naar de gemeentelijke plannen voor de warmtetransitie voor uw woonwijk.

Ervaringen

Behoorlijke besparing op kosten voor verwarming, omdat elektriciteit veel goedkoper is dan gas. Daardoor verdient de investering in de warmtepomp met boiler zich vanzelf terug, mede dankzij subsidies en bovendien is de temperatuur in de woonkamer continu 22 C en extra comfortabel met het infraroodpaneel die koudestraling van de gevel neutraliseert. Er is gewerkt met 2 verschillende installateurs nadat de netbeheerder de meterkast had aangepast naar 3 x 25A, was 1 x 16A.

Toekomstplannen

Verbeteren van de gevelisolatie en afdichting van kozijnkieren op basis van infrarood foto's die we in december 2018 hebben gemaakt.


Scroll naar top