Benedenwoning - 1880, Amsterdam

Benedenwoning - 1880, Amsterdam

Woning
Energielabel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2014
Aanraden:
Ja
Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Vloerverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
https://deelementen.nl/warmte/
Jaar toepassing:
2019
Aanraden:
Ja
Ervaringen
Alleen de warmtebron voor de bestaande vloerverwarming uit 2000 is vervangen. Door de omschakeling van gas naar elektra is aanzienlijk bespaard op de verwarmingskosten op basis van de omgerekende energie-inhoud. Uit analyse van de elektrastanden blijkt dat de warmtepomp met boiler zeer efficiënt is. Een deel van de kostenbesparing is vermoedelijk toe te rekenen aan het infraroodpaneel dat de koudestraling en tocht van de gevel neutraliseert, waardoor de temperatuur in de woonkamer comfortabel blijft op dagen met hoge koudestraling en wind op de gevel. In elk geval volstaat nu 1 instelling van de kamerthermostaat van de vloerverwarming. Met eigen zonnepanelen is dit echt een ideale oplossing.
Tip
Deze maatregel kun je niet realiseren als het stookseizoen begonnen is en de bestaande CV kapot gaat, want de doorlooptijd is eerder 1 jaar dan 1 maand. Overweeg je een warmtepomp en de CV-ketel gaat kapot, huur dan een ketel; let goed op minimale verhuurperiode en opzegvoorwaarden. Begin met het checken van de capaciteit van de elektra-aansluiting van de woning; als deze ontoereikend is wordt de aansluiting weliswaar gratis vervangen (taak netbeheerder Liander), maar de doorlooptijd is lang; in dit geval viel het uiteindelijk met 4 maanden nog mee. Kies voor een installateur met ervaring, al zijn die (nog) schaars. Laat het correcte vermogen van de warmtepomp vooraf bepalen. Stel een eis aan het lawaai van de buitenunit (ventilator) om geluidhinder (met name 's nachts!) voor de buren en jezelf te voorkomen. Hybride verwarming is ook efficiënt en uitstekend maar dan kan de gasaansluiting niet kan worden verwijderd. Inmiddels is de gemeentelijke subsidie aardgasvrij maken van de woning niet meer beschikbaar; dus het is nu de vraag of deze oplossing nog steeds financieel haalbaar is. Voor warmtepompen geldt in 2020 nog wel de subsidie ISDE van het rijk.
Infraroodverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
https://www.thermiq.com/
Jaar toepassing:
2019
Aanraden:
Ja
Ervaringen
De temperatuur in de woonkamer blijft comfortabel in de winterperiode. De bijgeleverde kamerthermostaat
Tip
Op heel koude dagen en dagen met hoge windkracht bleef de temperatuur in de woonkamer niet comfortabel, ook niet met het hoger zetten van de vloerverwarming. Daarom is als aanvulling op de vloerverwarming gekozen voor een IR-paneel. Hiermee wordt de koudestraling en tocht via kieren gecompenseerd. Vanwege de plafondhoogte van bijna 4 meter is gekozen voor een IR-paneel met extra hoog vermogen. Er is 1 paneel geïnstalleerd van 1300 Watt (5,6A) en afmeting 1200 * 600 mm. Dit blijkt de juiste keuze zodat opdraaien van de thermostaat niet meer nodig is! Kies voor de thermostaat met bewegingssensor en tijdklok. Laat je goed adviseren over de exacte plek waar je het paneel ophangt.
  • Gevel van woonkamer

  • Gevel van serre

  • Detail van kierafdichting kozijn aan buitenzijde

Ervaringen met de (ver)bouw
Behoorlijke besparing op kosten voor verwarming, omdat elektriciteit veel goedkoper is dan gas. Daardoor verdient de investering in de warmtepomp met boiler zich vanzelf terug, mede dankzij subsidies en bovendien is de temperatuur in de woonkamer continu 22 C en extra comfortabel met het infraroodpaneel die koudestraling van de gevel neutraliseert. Er is gewerkt met 2 verschillende installateurs nadat de netbeheerder de meterkast had aangepast naar 3 x 25A, was 1 x 16A.
Plannen voor de toekomst
Verbeteren van de gevelisolatie en afdichting van kozijnkieren op basis van infrarood foto's die we in december 2018 hebben gemaakt.
Adviezen
Pak de verduurzaming stap voor stap aan met voorzieningen die toch aan vervanging toe zijn. Isoleren van de woning is altijd een goed idee zolang de ventilatie voldoende blijft. Kijk ook goed naar de gemeentelijke plannen voor de warmtetransitie voor uw woonwijk.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >