Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1910, Zaandam



Omschrijving

Ons huis uit 1910 is in 8 maanden gefundeerd, verbouwd en duurzaam gemaakt. Het kost veel geld, laat dat duidelijk zijn. Mirjam en ik vinden het belangrijk onze bijdrage aan duurzaamheid te leveren. Daarom kozen we voor deze verbouwing met isolatie, warmtepomp, pelletkachel en 20 zonnepanelen. We hebben een volledig elektrische auto en eigen laadpaal. We gebruiken vanwege de auto en de vloerverwarming 7500 kwh elektriciteit. Best veel kwh. Onze zonnepanelen produceren 6500 kwh per jaar. We proberen zoveel mogelijk ‘eigen' elektriciteit te gebruiken, zoals het laden van de auto, wanneer de zon schijnt. Dan gaat de elektriciteit nl. direct naar de auto. Dat lukt natuurlijk niet zo altijd. Als we eigen elektriciteit terugleveren en later elektriciteit gebruiken is het natuurlijk ook duurzaam. We gebruiken 500 m3 gas. Dat laatste hopen we lager te krijgen. Onze woning houdt de warmte erg goed vast. In het Stadsblad schreef journalist Dirk Karten zes mooie artikelen. In het Ned.dagblad stond ook een artikel. De gemeente Zaanstad maakte een film: https://youtu.be/swJ2FdcE-Sg m.m.v. Floortje van der Vlist. Hieronder staan de artikelen, vanaf de laatste gerangschikt. Eerste artikel: https://www.rtvzaanstreek.nl/-met-filmverslag-%E2%80%98kan-een-warmtepomp-ons-huis-uit-1910-warm-stoken-%E2%80%99/nieuws/item?1120631  Lees hier het interview met warmtepomp-leverancier Nick Boereboom: https://www.facebook.com/watch/?v=864261497256706

Dirk Karten schreef zes artikelen. Het geeft een goede impressie van alles wat er komt kijken bij een verduurzaming en verbouwing. Febr. 2019–april 2021

Zesde artikel, april 2021

Sluitstuk zonnepanelen op ‘meest duurzame woning’ blijkt struikelblok. Tekst en foto’s Dirk Karten (DKmedia) 30 april 2021 

ZAANDAM – ‘Eind goed, al goed’ verzuchten Mirjam Sloots en  Burret Olde als 13 april de laatste van de twintig zonnepanelen wordt gemonteerd op hun ‘meest duurzame Zaanse woning’. Meer dan een jaar later dan gepland dankzij een anonieme melding waardoor de bouw van het ‘lessenaarsdak’ werd stilgelegd en een moeizaam traject begon om een vergunning te krijgen. “Gelukkig heeft het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Zaanstad gewonnen van de regeltjes.”

Het is januari 2019. Het echtpaar begint aan een grootscheepse verbouwing van hun huis op het Czaar Peterplantsoen 2. Van funderingsherstel tot nieuw dakbeschot. Van warmtepomp tot plaatsing van twintig zonnepanelen. Geen centimeter in de verouderde woning wordt overgeslagen om hun doel te bereiken: de woning uit 1910 nagenoeg energieneutraal maken. Na acht maanden buffelen sliepen Burret en Mirjam op vrijdag 30 augustus 2019 voor de eerste keer in hun Zaanse woning.

Voorbeeldfunctie gemeente

Los van de aanschaf van de woning en het funderingsherstel, stak het duo een slordige 60.000 euro in het verbouwingsproject voor het duurzaam maken van de woning. Het bijzondere resultaat viel ook de gemeente Zaanstad op. Zo bezocht wethouder Songül Mutluer op 9 november 2019 het huis van de familie als onderdeel van de Duurzame Huizen Route. De gemeente maakt zelfs een film   https://youtu.be/swJ2FdcE-Sg (van Floortje van der Vlist) van het project als voorbeeldfunctie. Aan de ene kant is de gemeente Zaanstad goed bezig met een lijst aan subsidiemogelijkheden voor kleine duurzame verbeteringen van woningen. Tegelijk is het dezelfde gemeente die het duurzame tweetal het leven lastig maakte om het project af te ronden door de laatste fase: de plaatsing van zonnepanelen.

Anonieme melding

“Voor een optimaal rendement, 6500 Kwh, wilden we het zadeldak van onze schuur vervangen door een zogenaamd ‘lessenaarsdak’; een schuin, naar de zon geplaatst dak”, vertelt Burret. “Maar toen we begin februari 2020 bijna klaar waren met het nieuwe dak, moesten we de bouw stilleggen. Iemand had anoniem bij de gemeente een melding gemaakt, wat leidde tot een bouwstop.”

Burret had in december 2019 voor de aanpassing van het dak online een formulier ingevuld en bij de gemeente telefonisch gecheckt of het klopte dat er voor de verandering van het dak geen vergunning nodig was. “Ja, misschien dom van mij dat ik dat telefonisch gedaan had. Ik kreeg te horen dat het goed leek. Voor het plaatsen van zonnepanelen is sowieso geen vergunning nodig. ” Met spijt in z’n stem vertelt hij dat het afgaan op die mondelinge reactie het echtpaar nu zo’n dikke 3000 euro extra heeft gekost.

1600 euro legeskosten…

“De bestelde dakpannen lagen al op de vrachtwagen en moesten terug: extra kosten. Onze eigen bouwtekening was voor een officiële vergunning niet voldoende en moest vervangen door een exemplaar van een officieel bouwkundig bureau. We moesten een tijdelijk dak plaatsen want het oorspronkelijke dak met asbestplaten was al weg. Dan heb ik het maar niet over de bijna 1600 euro legeskosten die we uiteindelijk moesten betalen”, aldus het echtpaar.

Op 18 februari 2020 werd een vergunning aangevraagd. Pakken papier moesten ingevuld en steeds weer aangevuld. Burret en Mirjam werden in het traject bijgestaan door erkende bouwbedrijven waardoor de papierwinkel steeds goed onderbouwd werd aangeleverd.

Opgeven geen optie

“We zijn heel blij met Bouwkundig Adviesbureau Marco Maarsseveen uit Krommenie die de bouwtekeningen maakte en waar mogelijk geholpen heeft. Gelukkig zijn we beiden doorzetters, maar er waren momenten dat we dachten ‘we stoppen ermee’. Maar ja, juist met de opbrengst van de zonnepanelen zouden we het huis praktisch energieneutraal kunnen maken. Dit is het sluitstuk van ons hele duurzame project. Opgeven was geen optie.” 

Geen buren maar lelijke mast

De vergunning werd twee keer afgewezen. Zowel de Welstand- als Stedenbouwkundige commissie oordeelde negatief. Om een doorbraak te forceren in de communicatie via papier en mail, nodigde het duurzame duo de verantwoordelijke besluitvormers uit een kijkje ter plaatse te komen nemen.

“Ons doel was om aan te tonen dat niemand last heeft van de aanpassing van het dak. We hebben niet eens buren aan de zij- en achterkant. Onze schuur staat naast een torenhoge, lelijke gsm-mast, een stalen hek en het hoge bakstenen gebouw van de voormalige PTT-telefooncentrale. “Welke omgeving heeft dan last van ons zonnepanelendak?”, vraagt Mirjam zich af. “Het dak bevindt zich in een verschrikkelijk lelijke omgeving.”

‘Plaats oude dak maar terug'

En zo liep een gezelschap juni 2020 met kritisch oog rond de schuur, inclusief wethouder Wessel Breunesse (Klimaatadaptatie). Mirjam en Burret waren geadviseerd om gebruik te maken van een uitzonderingsregel, die 10% volume-uitbreiding van een schuur toe staat. “De wethouder gaf tijdens dat bezoek aan dat we voor de zomervakantie antwoord zouden krijgen’’. Dat gebeurde niet. We hebben in de zomervakantie maar weer eens gebeld met de gemeente”, zegt Burret. “Tot onze blijde verrassing werd er gezegd dat er groen licht zou komen. Maar de schriftelijke bevestiging bleef vervolgens uit. Het advies van de Welstandscommissie moest afgewacht worden. Na een paar weken kwam dit advies van de Welstandscommissie: u kunt kiezen uit een nieuw plat dak met losstaande zonnepanelen, met veel minder opbrengst. Of u plaatst het oude zadeldak terug met een soort los schuin element erbovenop, waarop dan wel een serie panelen geplaatst zou kunnen worden. Hoe verzin je het?”, zegt Mirjam, “Zo’n wanstaltige constructie, dat ziet er toch niet uit!”

‘Additioneel element’

“Ten einde raad stuurden we rechtstreeks een mail naar de wethouder. Een paar dagen later hoorden we dat de gemeente onder voorwaarden de vergunning wilde verlenen.” Zo kon op 3 december 2020 de vlag uit. De vergunning was binnen. Al heeft een ambtenaar zich op tien pagina’s in allerlei bochten gewrongen om toestemming te geven voor ‘een additioneel element die als losse toegevoegde constructie werd geplaatst.’ En meer van dit soort volzinnen.

Mirjam: “Het is spijtig te moeten constateren dat de duurzaamheidswens van burgers bemoeilijkt wordt door de regelgeving, die niet meebeweegt met het duurzaamheidsbeleid van de gemeente.”

Gratis eigen stroom

Aan het eind van de werkdag laat Burret nog vol trots weten dat de eerste zonnestroom het huis binnenkomt. “Als ik nu de thermosstaat van de vloerverwarming hoger zet, of de vaatwasser aan zet, draaien we op eigen gratis stroom. Na 4,5 jaar hebben we de investering van 6232 euro terug verdiend. De energierekening gaat immers flink naar beneden. Na die 4,5 jaar is de eigen stroom echt gratis.”

Burret en Mirjam deden mee met collectieve inkoop van zonnepanelen van Vereniging Eigen Huis. Het bedrijf Sungevity leverde de panelen. DNR Energy plaatste de panelen. “We krijgen nu 22 cent per kwh voor het terugleveren aan Greenchoice zolang het binnen je totaal gebruik valt. Lever je meer terug dan ontvang je 8 cent per kwh.”

Winst

Inmiddels is er ook inzage in hoe zuinig het huishouden kan worden gevoerd. Het gasverbruik ligt op 600 m3 per jaar omdat de gasgestookte cv in de afgelopen koude winter moest bijspringen. Inclusief het ‘tanken’ van de elektrisch auto (8 euro per volle accu/300 km actieradius) is het jaarverbruik aan stroom zo’n 8000 kwh. Via de zonnepanelen komt er nu zo’n 6500 kwh aan eigen energie binnen.

“We werken nog aan manieren om het verschil dat overblijft weg te krijgen”, besluit het echtpaar.

 

Vijfde artikel, november 2019:

‘Het is ons gelukt!’    Metamorfose woning uit 1910 schoolvoorbeeld in Duurzame Huizen Route 

ZAANDAM – Een eerste keer in bad waarbij het water door de voegen kwam omdat er geen goede sifonaansluiting was aangelegd… Tien weken wachten op de nieuwe aansluiting van de meterkast. En een Ziggo-kabel waarbij de halve voortuin omgeploegd moest worden om te vinden; niet alles liep op rolletjes in de laatste fase van de oplevering van het praktisch energie neutrale huis van Burret Olde en Mirjam Sloots. Maar inmiddels is de housewarmingparty achter de rug en is Czaar Peterplantsoen 2 in Zaandam letterlijk van fundering tot dakbeschot vernieuwd.

Wethouder Songül Mutuer bezoekt zaterdag 9 november het huis van de familie als onderdeel van de Duurzame Huizen Route die dan het tweede weekend ingaat. Tijdens deze route kunnen woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen een kijkje nemen bij anderen die zulke maatregelen al hebben genomen.   

Metamorfose

Op vrijdag 30 augustus sliepen Burret en Mirjam voor de eerste keer in hun Zaanse woning uit 1910. “Na acht maanden weer in ons eigen bed in plaats van een matras op de grond bij kennissen”, verzucht het predikantenechtpaar. Begin dit jaar werd de start gemaakt van de metamorfose van de woning. Van funderingsherstel tot warmtepomp met op alle drie de verdiepingen vloerverwarming. Van de aanleg van acht cm dikke isolatieschil in de woning tot afzuigkap met recirculatiestand in plaats van afvoer naar buiten (verplicht vanaf 2021 bij nieuwbouwwoningen). Alle denkbare duurzame maatregelen werden genomen. 

Zonnepanelen

“De 22 zonnepanelen komen nog. En deze week worden alle ruiten vervangen door HR++ glas”, vertelt Burret als hij de pelletkachel een tandje lager zet. Hij is druk bezig de eerste resultaten te berekenen in energieverbruik. ,,In ons oude huis waren we 185 euro per maand kwijt aan gas/energie. Het is nog slecht op de langere termijn te vergelijken maar in oktober was ik 29 euro kwijt aan gas (er is gekozen voor een combi-opstelling warmtepomp met gasgestookte cv voor als het echt streng gaat vriezen). En aan elektra 60 euro. En dat is inclusief het laden van onze elektrische auto. “

Tientje versus tachtig euro

Want ook de dure dieselauto ging eruit. En dus adieu 1800 euro per jaar aan wegenbelasting en wekelijks 80 euro aftikken aan de pomp. “Nu rij ik evengoed nog zo’n 60.000 km per jaar  maar betaal ongeveer een tientje per laadbeurt voor een actieradius van 300 km“, klinkt het tevreden.  

Als straks de 22 zonnepanelen op het schuurdak liggen, zal het energieverbruik helemaal naar beneden schieten. “Die gaan zo’n 6000 Kwh per jaar leveren. Dan rijden we praktisch gratis”, zegt Burret.  Hij begroot 7000 Kwh per jaar kwijt te zijn aan het laden van de autoaccu’s. “Met de eigen laadpaal kost dat 22 cent per Kwh.”

Megaklus

Doordat het tweetal een huis kochten dat totaal gestript moest worden om het naar hun smaak te maken, was het mogelijk alle denkbare duurzame voorzieningen in één keer uit te voeren. Een megaklus waar aannemer Klaas Kramer en zijn bouwmaat Sjon Benjamins maandenlang, aangevuld met de nodige vakmannen en specialisten voor funderingsherstel, mee bezig waren. 

Respect

“We hebben enorm respect voor de mannen. Toen wij in Frankrijk vakantie vierden waren deze toppers op zolder tijdens de bloedhete dagen van afgelopen zomer bezig. Maar het zijn mannen met gouden handen. Ze hielden ons in het hele proces steeds goed op de hoogte”, zegt Mirjam tevreden.

Kostenplaatje

Los van de aanschaf van de woning en het funderingsherstel stak het echtpaar een slordige 60.000 euro in het verbouwingsproject. Waarbij 20.000 euro naar de warmtepompinstallatie ging. 

“Veel geld natuurlijk, maar dat kwam ook door tegenvallers als slechte dakdelen en vervangen van zinkwerk. En de aanleg van een dakkapel”, zegt Burret. Eh, dakkapel? Die was toch niet in de begroting opgenomen? “De deal was dat Mirjam om haar wens daarmee de werkkamer groter te maken zelf ging stuken. Maar als je ziet hoeveel vierkante meters er gemaakt moesten worden, ging die vlieger toch niet voor haar op”, zegt hij lachend. 

Wel maakte ze eigenhandig zo’n 600 siertegeltjes voor decoratie in de badkamer en het toilet. Nachtenlang werd eraan doorgewerkt. En er bleef genoeg werk over. Zoals alleen als het naar zolder brengen van achttien verhuisdozen met boeken. “Gelukkig hebben we veel hulp gekregen van familie en vrienden. Het was een enorm project, maar het is ons gelukt!”, besluiten Burret en Mirjam.

 

Vierde artikel, juli 2019      

Lek dak spelbreker in klushuis Mirjam en Burret

ZAANDAM - ,,Nee, we liggen nu echt niet meer op schema. Het funderingsherstel verliep niet zoals gepland. Daardoor verloren we twee maanden. Maar toen aannemer Klaas Kramer eindelijk kon beginnen, kwamen er ook nog onvoorziene zaken naar boven. Zo is een deel van het dak rot. En moet ook het dak van de uitbouw en het halletje worden vervangen", zeggen Mirjam Sloot en Burret Olde.

De reis om hun negentiende-eeuwse huis aan het Czaar Peterplantsoen 2 in Zaandam energieneutraal te maken, moet nu in de eerste week van september eindigen. Geen hoekje in het huis uit 1910 blijft hetzelfde. Letterlijk van fundering tot nok wordt er gewerkt. Al giert de wind nu nog tussen het dakbeschot door. En kun je door de gaten het regenwater over de dakpannen zien gutsen. Toch is er ook op zolder veel werk verzet.

MAGNESIETVLOER 

,,Hier is ook de circa acht cm dikke magnesietvloer gestort. Dit is een lichte vloer die bestaat uit zout, magnesiet en zaagsel. Perfect voor huizen zoals de onze met de verdiepingen die je niet extra moet verzwaren met een zandcementvloer", vertelt Burret. De magnesietvloer isoleert niet alleen, het is ook perfect om de vloerverwarming in weg te werken.

,,Maar doordat we deze dikke vloer op de eerste en twee verdieping hebben, kregen de trappen een te hoge op/afstap bij de eerste treden. Ook onze 'Cola-trap' naar zolder, waar ik zoveel werk aan heb gehad om met Cola de oude vloerbedekking en lijmresten weg te krijgen", zegt Mirjam. De dominee van De Ontmoeting in Zaandijk verruilde afgelopen maanden regelmatig haar ambtskleding voor de klusbroek. Want samen met Burret wordt er keihard meegewerkt.

ZONNEPANELEN 

,,Zo wil ik zelf het knikdak op de schuur vervangen door een taps toelopende variant richting zonzijde. Daarop komen de 22 zonnepanelen", legt Burret gedecideerd uit. Ook hij is dominee en draait zijn hand niet om voor de (slopers)hamer.

De warmtepomp is geplaatst, vloerverwarming is aangelegd, stroomkabels zijn getrokken en buitenwanden geïsoleerd. De circa acht centimeter dikke schil moet straks de warmte binnenshuis houden. De cv gaat als hybride alleen aan als het streng gaat vriezen. Een pelletkachel in de woonkamer zorgt dan voor extra warmte terwijl het vlammenspel de nodige sfeer geeft.

NU ALS EEN SPEER 

In de huiskamer wordt het plafond dichtgemaakt door vakmannen René van der Aar, Johan Adrichem en John Benjamins. De werklieden gaan als 'een speer' aldus het echtpaar. ,,We hebben nu nog maar met één partij te maken: bouwbedrijf Klaas Kramer. ,,Iemand die altijd de telefoon opneemt, zelfs een appgroep heeft aangemaakt waarmee hij ons dagelijks op de hoogte houdt van wat ze tegenkomen. Hij heeft niet alleen vakmensen in dienst, maar is zelf ook communicatief heel sterk."

De stress van al zes maanden je nieuwe woning op de schop gooien, kilo's informatie doorworstelen om de juiste keuzes te maken bij zaken als warmtepomp en zonnepanelen heeft het enthousiasme van Burret en Mirjam niet getemperd. Sterker, het duo haalde laatst nog een hele nacht door om zelf siertegels te maken voor hun badcel.

ITALIAANSE SIERTEGELTJES…

,,In een woonmagazine hadden we siertegels gezien die perfect waren voor een decoratieve strip in de badcel. Bij de importeur in Lisse werd gebeld met de Italiaanse fabrikant. De benodigde 500 driehoekige tegeltjes wilden ze graag maken voor…13.000 euro", vertelt Mirjam. Zo'n twee keer de prijs van hun nieuwe dakkapel die al als extra was gebudgetteerd. Een 'no-go'. Want Burret zegt kritisch: 'ik vrees dat we al ons hele bouwdepot moeten gebruiken.'

,,Gelukkig heb ik een vrouw die ook keramiste is. Daardoor zijn we zelf de siertegels gaan maken", lacht hij. Doordat de tegelzetter de maten moest weten, werd het aanpoten. ,,De inschatting 'een paar uur werk' werd een hele nacht doorploeteren. Dat deden we in de schuur van het nieuwe huis waar de keramiekoven al stond bij het licht van de bouwlamp. ,,De eerste lading tegels moest zaterdagmorgen 7.00 uur de oven in, wilden we een voorbeeld kunnen geven." Inmiddels zijn er 200 tegels gemaakt. ,,Nog 384 te gaan klinkt het opgewekt."

Waar sommige echtparen al in scheiding leggen bij het behangen van een muurtje, blijkbaar is de band die onder toeziend oog van God is gesmeed tussen de echtelieden zo sterk dat het zelfs een jaar extreem klussen en inwonen bij vrienden overleeft…

 

Derde artikel, april 2019:

Zaans projecthuis Burret en Mirjam bereikt dieptepunt     ‘We hebben nog geen spijt’

ZAANDAM – Een gapend gat over de totale lengte van de woning. Een muffe, weeïge  grondlucht vult je neus. De trap rust nog op één steunbalk, net als een stukje draagmuur. De zijmuren vertonen vierkante gaten waaruit een buurtkat nieuwsgierig tevoorschijn komt. Het ‘nul op de meter-project’ in de vorm van het Zaandamse projecthuis van Mirjam Sloots en Burret Olde heeft inmiddels letterlijk het dieptepunt bereikt. Tijd voor funderingsherstel!

Het predikantenechtpaar kocht recent Czaar Peterplantsoen 2 in Zaandam. Met als doel de uit 1910 stammende woning 100% energieneutraal te maken. Daarvoor moest het complete huis op de schop. Van funderingsherstel tot 9 cm dikke isolatielaag aan de buitenmuren vanwege de keuze voor een (hybride) warmtepomp. Zonnepanelen, vloerverwarming en pelletkachel in de woonkamer als het stevig gaat vriezen. Een megaklus die het echtpaar vol goede moed begin dit jaar inging. Maar hoe is de stemming nu als ze hun praktisch totaal gestripte woning zien?

Zes weken achter

,,We hebben nog geen spijt”, zeggen ze vol overtuiging. ,,Ja, het is veel werk. En we liggen zes weken achter op schema. Gelukkig kunnen we goed opschieten met de vrienden waar we nu bij in huis wonen. Maar we wisten waar we aan begonnen. Nergens konden we voor het bedrag dat we hebben betaald zo’n mooie woning in hartje Zaandam kopen. Voordeel van totaal renoveren is dat we alles naar eigen smaak kunnen bouwen.”

Hybride warmtepomp

Duurzaam wonen, iedereen heeft het er over. Maar wat betekent het in de praktijk? ,,Nul op de meter klinkt mooi, maar is in de praktijk lastiger te realiseren als je een huis uit 1910 hebt gekocht”, vertelt Burret. Want ook al bezwoer de warmtepompleverancier dat het ook op zolder warm is als het kouder wordt, het hele huis lekker warm houden bij strenge vorst deed het echtpaar toch besluiten te kiezen voor een hybride installatie. Een warmtepomp in combinatie met gasgestookte CV-ketel.

Pelletkachel

,,Deze keuze moesten we maken voor met name de bovenverdiepingen. De pelletkachel zal de woonkamer en (open) keuken moeiteloos verwarmen. Ons toekomstige kleinkind moet ook op zolder lekker warm kunnen slapen. Los daarvan spelen redenen mee als: 

A. Prijsverschil. Het huis alleen verwarmen met warmtepompinstallatie type Loria kost zo’n 12.000 meer. We verwachten dat de technologie over tien, vijftien jaar zo ver is dat we een 100% gasloze keuze kunnen maken.

B. De kans dat we het koud krijgen in de winter op de eerste en tweede verdieping. Met de combi Elga-warmtepomp en cv-ketel lopen we die kans niet.

C. Het geluid. Een grotere warmtepomp produceert 68 decibel. Onze keuze 62 db. 

D. De hogere elektriciteitsrekening van een zwaardere installatie. Type Loria moet in de winter ongeveer twee maanden hard werken tegen lagere COP-waarde (Coëfficiënt of Performance: uniforme waarde die aangeeft hoe efficiënt apparaat met energie omgaat) dan de Elga zou opbrengen. Maar dan kan de cv-ketel het werk doen. We hebben begrepen dat de kosten van gas bij die situatie ongeveer vergelijkbaar zijn.”

Goed advies essentieel

Met dit soort technische antwoorden die je als koper goed moet uitzoeken en snappen, blijkt gelijk: je stapt niet ‘even’ over op de warmtepomp. Burret: ,,We hebben eerst goed advies gevraagd. Een ook al weten we nu nog zo goed wat er moet gebeuren, de ontwikkeling van ‘nul op de meter-huizen’ is volop gaande. Mirjam: ,,We zijn wel idealisten, maar sommige feiten doorkruisen wat we graag zouden willen realiseren om 100% duurzaam bezig te kunnen zijn. Als je van het gas afgaat, maar vervolgens veel meer stroom gaat gebruiken ben je juist contraproductief bezig. Ook al nemen we Groene stroom af…”         

Funderingsherstel

Ook funderingsherstel is een ‘dingetje’. Want een heimachine in de woonkamer plaatsen gaat het niet worden. De ruimte tussen grond en plafond om gaten voor de nieuwe fundering te schroeven is ook te krap. En dus zien de buitenmuren er nu uit als een gatenkaas. In de gaten komen steunpunten die de zijmuren zullen ‘dragen’ waardoor verzakking verder wordt voorkomen. De drassige grond die tevoorschijn kwam nadat de vloer was weg gesloopt is inmiddels afgedekt met een betonnen werkvloer. Vierkante kokers markeren de plaatsen waar buispalen op kunstige wijze de grond in worden gedrukt.   

,,Deze klus is in vertrouwde handen bij funderingsspecialist Arjen de Haas en Jan IJskes van Funderingstechnieken De Coogh. Er wordt een ‘tafel’ van beton gemaakt. Dit gewicht drukt de nieuwe palen de grond in. De betonplaat vormt de stabiele fundering waardoor het huis niet verder zakt”, legt Burret uit.

Chaos, stank en vocht…

Je moet wel goed door de chaos heen kunnen kijken wil je niet de moed verliezen op de koude ochtend die er is als we de projectwoning bezoeken. Zelfs het grote gat in het plafond boven het kleine  stukje vloer dat er nog is, laat een zwarte vochtplek zien… Zijn Burret en Mirjam nog positief? Hebben vertragingen in het verlenen van vergunningen en de langere tijd die uitharden van de nieuwe stortvloer vraagt hun veerkracht niet gebroken? 

,,Nee! We kunnen tegen troep”, zeggen ze lachend. ,,We zien bovendien per week vooruitgang. En doordat de gemeente Zaanstad onze woning als projectwoning heeft geadopteerd, gaat ook ‘de papierwinkel’ nu sneller”, meent Burret. ,,En vergeet niet de mooie impressie die Esther Kooi van Toet Wonen al heeft gemaakt van hoe ons huis er straks uit gaat zien”, vult Mirjam aan. En wat is nu ‘straks’?

,,Ons housewarmingsfeestje staat  1 juli gepland.” We houden u op de hoogte of dat ook gaat lukken. 

 

Tweede artikel, maart 2019: 

Zaanse projectwoning Mirjam en Burret in volgende fase  ‘Categorie 3 huis: funderingsherstel verplicht’

ZAANDAM - ,,Eigenlijk was volledig funderingsherstel niet eens nodig geweest. Uit het bouwkundig rapport bleek dat Martin van Dorp van Eigen Huis voor ons heeft gemaakt, bleek alleen de fundering onder de erker niet goed was. Maar ja, ons huis is in 2016 beoordeeld als categorie 3. Herstel binnen vijf jaar noodzakelijk. En dus geeft de bank geen hypotheek als er geen volledig funderingsherstel is uitgevoerd”, vertelt Burret Olde met enige spijt in z’n stem. 

Daardoor moest hij, samen met zijn partner Mirjam Sloots, een slordige 44.000 euro neerleggen voor hun klushuis aan het Czaar Peterplantsoen 2 in Zaandam. Waar liep het duo tegenaan bij dit werk waar zoveel Zaankanters mee van doen krijgen?

Palenpest, en nu?

Palenpest: een bekend fenomeen in Zaanstad. De meeste panden in onze stad die vóór 1970 zijn gebouwd, staan op houten funderingspalen. Waarbij vooroorlogse panden – zoals het klushuis van Burret en Mirjam uit 1910 - staan ook nog eens op korte houten palen van zo’n 7 à 8 meter. Veel houten funderingspalen zijn in de Zaanstreek aangetast. Hierdoor kunnen panden verzakken, gevels scheuren en vloeren gaan opbollen.

Charme oud huis

,,We wisten vooraf dat het fout zat en de fundering aangepakt moest worden. Ook hadden we een indicatie van de herstelkosten: zo’n 700 euro per vierkante meter. We hadden ons al in deze materie verdiept omdat funderingsherstel ook bij ander woningen die we op het oog hadden ter sprake kwam”, zegt Burret. ,,De uitgave en het werk heeft ons niet tegengehouden tot aankopen”, vult Mirjam aan. ,,We gingen én gaan voor de charme van een oud huis. Dat vinden we gewoon heel mooi. Voor ons geen nieuwbouw.”

Weinig huis meer over…

De ‘vrouw des huizes’ zegt het vol overtuiging, maar er is inmiddels weinig huis meer over nu Bouwbedrijf De Haas uit Zaandam en Jan IJskes van funderingsherstel De Coogh aan het werk zijn. De complete vloer is uit de woonkamer gesloopt. Alleen waar nodig liggen er nog een paar houten balken die bijvoorbeeld de trap stutten. 

Betonnen vloer 30 cm dikte

Inmiddels is de muffe grondlucht weg doordat er een gewapende betonnen werkvloer is gestort van zo’n dertig centimeter dik. Met op strategische plekken uitsparingen waar de stalen segmenten de grond in worden geperst. Nagenoeg trillingvrij en met een immense kracht van zo’n 35 ton. Elk deel is twee meter lang en past in zijn voorganger. Daardoor ontstaat er één lange holle buis. Die wordt vervolgens volgestort met beton en conisch (taps toelopend) verankerd met de betonnen vloer. Het ziet er zo enorm solide uit dat je het gevoel krijgt dat deze fundering minstens tot het jaar 3050 intact zal blijven…

‘Paddenstoelen’

,,Knap stukje werk, he”, zeggen Mirjam en Burret tevreden terwijl een werkman een regen van vonken maakt bij het afslijpen van de segmenten om ze beter op elkaar te laten aansluiten. ,,Eigenlijk is dit een standaard klus”, vertelt Arjen de Haas. ,,We halen eerst de vloer weg, doppen leidingen af en maken de ‘kassen’ in de zijmuren (de vierkante gaten van zo’n 50 cm lang). Hier draagt straks de woning op. De vloer is zo aan de buitenmuren verankerd en rust als één grote funderingsplaat als het ware op betonnen ‘paddenstoelen’.”

Bij dit klushuis zijn nieuwe palen van dertien meter nodig. ,,Maar in Koog aan de Zaan gaan we wel tot 25 meter diepte”, vertelt Arjen. De toegepaste techniek dwingt respect af voor de leek. Een huis uit 1910 van binnenuit voorzien van nieuwe fundering zonder te heien of (extra) scheurvorming. 

Bom gevonden

Nou is een kruipruimte van een woning vaak een vuilnisbelt op zich. Die zelfs levensgevaarlijk kan zijn ondervond Arjen recent in een woning in Koog aan de Zaan. ,,Gekste wat we tegenkwamen, was een bom uit de Eerste Wereldoorlog. Ik wist niet hoe snel ik uit het huis moest gaan! Meestal gaat het om puin van een eerdere verbouwing, op zich niet zo spannend. Vervelend wordt het pas als we een dekvloer vinden die uit meerdere lagen bestaat. Zoals eerst underlayment, dan hardboard, egaline, tegels, vervolgens kurk en tot slot afgewerkt met laminaat. Zulke vloeren van zo’n zeven cm dikte moet je er echt uitbeuken.”

Geen kruipruimte meer

Bij de kluswoning van Burret en Mirjam is aannemer Arjen, die het maken van de funderingspalen  aan collega Jan IJskes heeft uitbesteed, zo’n vijf tot zes weken bezig. ,,Als de palen zijn gemaakt en de contructievloer is verankerd, wordt er een laag schuimbeton opgespoten. Een brosse, isolerende afwerking van zo’n 50 cm dikte. Daarin komen de leidingen te liggen. In dit geval zonder kruipruimte. Ja, je komt zo nooit meer bij de leidingen. Maar dat hoeft ook niet meer.”            

Deze manier sluit goed aan op wat Burret en Mirjam willen: vloerverwarming. ,,Door deze dikke fundering isoleer je gelijk. Scheelt weer in de stookkosten”, klinkt het positief.

Extra subsidie?

Het predikantenechtpaar heeft zich vooraf zeer goed laten informeren over alle kosten. Mede door het bouwkundig rapport van Eigen Huis. Daarin is tot in detail de gebreken in kaart gebracht. Al zijn ze er inmiddels ook achter dan bij een verbouwing de kosten altijd oplopen. Of de door Mirjam zo vurig gewenste dakkapel er komt, is dan ook nog de vraag. ,,We hopen op een stukje subsidie door de gemeente”, stelt het duo. (Redactie: dat viel in 2019 tegen. Inmiddels biedt de gemeente Zaanstad 30 subsidie-regelingen)

 

Eerste artikel, februari 2019:

Energie neutrale metamorfose voor Zaanse woning uit 1910

‘We leren het huis goed kennen door het te slopen’

ZAANDAM – Funderingsherstel. Het huis van onder tot boven isoleren. Een batterij van 24 m2 aan zonnepanelen. Hybride warmtepomp met vloerverwarming in combinatie met bestaande cv en nieuwe pelletkachel in de woonkamer. Weg met enkelglazen ramen, welkom HR++ ruiten. Een moderne dakkapel in plaats van simpele stalen zolderraampjes die stammen uit het bouwjaar van de woning: 1910. De nieuwe bewoners van het Czaar Peterplantsoen 2 strippen de karakteristieke woning en gaan voor honderd procent energieneutraal wonen. De twee predikanten verruilen in hun vrije tijd de bjjbel voor de boorhamer…     

Was het toeval of bestaat dat niet? Het was Jezus die Burret Olde en zijn vrouw Mirjam Sloots vreedzaam toelachte toen ze het huis bezochten als mogelijke kopers. ,,De bewoonster had twee prachtige Jezusbeelden die ons gelijk opvielen. Jezus is in the house! Ons huis!”, zegt Mirjam enthousiast. Burret regeerde nuchterder en zag een woning waarvan je de vraagprijs behoorlijk kon bijstellen vanwege het achterstallige onderhoud.     

Eerst funderingsherstel

,,De vloer van de woonkamer gaat eruit. Niet alleen om de ongelijkheden tussen de keuken en achterkamer gelijk te trekken. Maar ook voor de aanleg van vloerverwarming. En funderingsherstel. Want dat moet eerst”, zegt hij. 

Voor de grote klussen en het specialistische werk wordt professionele hulp ingeroepen van bouwkundigen. Maar de predikanten moeten zelf ook fors aan de bak. Een rondgang door de inmiddels deels getripte woning laat allerlei gebreken zien. Een doorzakkend plafond op de eerste verdieping, dubbelsteens buitenmuren zonder isolatie, zachtboard plafonds, asbest en amateuristisch uitgevoerde verbouwingen. Een verouderde keuken en toilet met een muurtje waarop krantenknipsels uit 1960 zijn geplakt… Veel werk. Maar voor wie daar doorheen kan kijken ziet ook een grote, uiterst sfeervolle woning met prachtig, groot tuinhuis.

Schitterend uitzicht

,,Juist omdat er zoveel moet gebeuren, kunnen we de zaken echt grondig aanpakken. Dusdanig dat het ook echt onze smaak wordt. Wij leren bovendien het huis goed kennen door het te slopen. Want kijk zelf: je kunt hier toch een geweldige woning van maken? Heb je het mooie uitzicht gezien op de tuin van Czaar Peterhuisje? De prachtige gevel?”, zegt het stel als uit één mond.

Weg met de diesel!

Het echtpaar zorgt niet alleen bij hun gemeenschap voor geestelijke energie maar wil ook zo energieneutraal mogelijk in het leven staan. Zo werd de vervuilende diesel ingeruild voor een 100% elektrische auto. En betekent de verhuizing van Hoorn naar de Zaanstreek ook dichterbij huis werken. Dus minder vervuilende woon-werkverkeer kilometers.

,,We zijn geen superidealisten, maar kiezen wel bewust voor duurzaam leven. Daar past een energie neutrale woning bij. Of dat 100% lukt, moeten we afwachten. We hebben een energiecheck laten uitvoeren door Vereniging Eigen Huis. Door de energiebesparende maatregelen moet het mogelijk zijn het huis de classificering C te geven. En de energierekening terug te schroeven van 259 naar 66 euro per maand. De investering van 26.500 euro is in circa vijftien jaar terug te verdienen.”

Cola als redmiddel

Geen klus te groot voor Burret en Mirjam zo blijkt bij de reeds uitgevoerde werkzaamheden. ,,De ‘100 jaar’ oude zoldertrapbekleding eraf krijgen was een rotklus”, geeft Mirjam toe. ,,De lijmresten waren bikkelhard. Maar met vijf Cola-sessies was de lijm opgelost!”, zegt ze. Cola? ,,Steeds 24 uur laten inweken en weer een laag lijm was opgelost. Goed spul hoor!”

Tijdpad

In de eerste week van februari komt Klaas Kramer, uitvoerder van de grote verbouwingsklussen, en de funderingsherstelspecialist bijeen om een definitief tijdpad af te stemmen.  Voor Mirjam en Burret een nieuw spannend moment want ze hopen rond mei dit jaar hun woning te kunnen betrekken. Tot die tijd leven ze bij vrienden want hun woning in Hoorn is inmiddels al verkocht.

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1910
Energielabel: B
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Vanwege nieuwe fundering vloer erg goed geisoleerd, alle wanden met 9 cm, dak ook geisoleerd, ruiten allemaal HR++

Beschrijving energievoorziening van de woning

Onze warmtepomp Elga (op lucht) verwarmt de drie vloeren, toch Cv op gas erbij genomen, voor het verwarmen van water, pelletkachtel in de woonkamer als extra warmtebron (vonden we ook mooi), voor de deur een electrische auto met eigen laadpaal, die ook aardig wat kwh gebruikt. in januari 22 zonnepanelen om het hoge electriciteitsgebruik te compenseren. Na twee maanden is onze ervaring: geen 185, - energielasten, maar ongeveer 90,- euro per maand: 60,- euro electriciteit en 30, - euro gas.

Adviezen

Begin met isoleren, laat u informeren over een (hybride)warmtepomp, bekijk de offertes voor zonnepanelen

Ervaringen

Onze woning moest gefundeerd worden. Het funderen is door Arjen de Haas m.m.v. De Coogh uitgevoerd. De verbouwing is door Becker (Klaas Kramer) erg goed uitgevoerd. Nl. aanpassen van de woning, isolatiemateriaal aan alle wanden en dak, dakbedekking achter, leidingen etc.. De warmtepomp Elga is geleverd en geplaatst door Nick Boereboom. We zijn tevreden met het werk van deze mensen.

Toekomstplannen

We hebben ingeschreven op 22 zonnepanelen via vereniging Eigen Huis. dat levert 6000 a 7000 kwh per jaar op.



Interviews

 

Nederlands Dagblad: Is je huis verduurzamen rendabel? 'Het mag geld kosten. We doen het voor het klimaat'

 

Bron: Nederlands Dagblad




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud