Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1924, NijmegenOmschrijving

Mijn hoekwoning uit 1924 verduurzaam ik met water-water-warmtepomp en PVT-zonpanelenbron. Omdat het 30% minder stroom verbruikt dan “de” lucht-water-warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonnepanelen. En omdat je geen bodembron hoeft te boren, die ondoorlatende lagen van watersystemen lek prikt. 

Met een PVT-installatie kun je een geïsoleerde woning Energieneutraal verwarmen (gemiddelde woning verbruikt nu 1500m3 gas en met water-water-wrmtepomp is stroomverbruik 2500 kwh/jr, stroomopwek van PV-deel in PVT-panelen 2900 kwh/jr). 
Energieneutraal kan niet met een lucht-water-warmtepomp omdat die 3300 kwh/jaar verbruikt en je zelf maar 2800 kwh/jr kunt opwekken op een gemiddeld dak.
Dus met lucht-water-warmtepomp wentel je jou gasbesparing oftewel energietransitie, af op zonstroomakkers en windmolens op het platteland. Alle huidige landbouwgrond hebben we echter hard nodig voor verder extensiveren van landbouw, zodat locale boeren duurzaam voedsel voor NL en EU kunnen leveren zonder stikstofprobleem. 
Ook is die grond nodig voor nieuw houtsnipperbos om het woningentekort duurzaam op te lossen.

Je kunt bij gasloos verwarmen en koelen, eenvoudig letten op hoge efficiency over het hele jaar. Dit wetenschappelijk onderzochte “keurmerk” heet SCOP en wordt vastgesteld door Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheids Verklaringen (BCRG.nl).
Een PVT-systeem heeft een hoge efficiency (5.6), waardoor je op winterdagen 1,5x minder stroom nodig hebt van het net dan met “de” lucht-water-warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonstroompanelen (SCOP 3.5).

Wanneer veel gebouwen PVT hebben, zijn 2-3x minder zonstroomakkers en windmolens op land nodig. 
Daardoor blijft grond behouden voor verder extensiveren van landbouw, zodat locale boeren meer duurzaam voedsel voor Nederland kunne maken.
Met PVT op gebouwen behouden we ook grond voor nieuw houtsnipper-productiebos, waarmee houtsnipper-woningen gebouwd kunnen in en op bestaande steden om het woningentekort duurzaam op te lossen.

PVT-panelen leveren stroom (PV) en warmte/koelte (T) voor een water-water-warmtepomp.
Warmte/koelte wordt uit de buitenlucht gehaald via radiateuren achter het zonstroomdeel, waar glycol doorheen stroomt. Dit gaat door in donker (het is dus geen zonboiler), in de winter en altijd zonder geluid (dus geen brom en trilling zoals bij een ventilator-luchtbron).

Een PVT-systeem heeft hoge efficiency, laag stroomverbruik en geen vervanging van een ventilator-luchtbron na 10 jaar. Ondanks dat de aanschafkosten hoger zijn (bij huidig gasverbruik van 1500m3 circa €23.000 na aftrek btw en subsidies) is standaard PVT na 15 jaar Energieneutraal verwarmen, circa €4-6000 goedkoper dan “de” warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonstroompanelen (aanschaf €16.000). Dus PVT-installatie heeft bij hybride en all electric de laagste totaalkosten.

Ondanks alle negatieve adviezen van overheid en grote installateurs, kun je de volgende stappen zetten:

1. Zet op je gasketel de radiatortemperatuur op 50 graden en ervaar in de winter of je huiskamer in 2-3 uur van 16 naar 21 graden wordt verwarmd. Zo ja, dan is je woning voldoende geïsoleerd en je radiatoren geschikt voor een warmtepomp. Als het langer duurt, meer isoleren of plaats ventilatortjes onder je radiatoren zodat de warmte tegen het plafond beter wordt doorgeduwd;

2. Kies een warmtepomp en bron met hoge efficiency over het hele jaar. Dat heeft een all electric water-water-warmtepomp met goede PVT-zonpanelenbron, met radiateuren van metalen buizen met grote lamellen (SCOP > 5.6 vastgesteld na wetenschappelijk onderzoek door Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheidsverklaringen, zie BCRG.nl). 

3. Je kunt ook stapsgewijs investeren met een hybride water-water-warmtepomp en 3 PVT-zonpanelenbron bij je gasketel. Later komen er dan een buffervat, 2e warmtepomp en PVT-panelen bij zodat je all electric bent.

4. Wanneer je al PV-zonstroompanelen hebt, kun je losse radiateuren erachter laten maken. Of losse radiateuren plaatsen op je bezond en beschaduwd dak/ gevel/ tuinschutting. De radiateuren hebben immers geen licht nodig, want halen warmte uit buitenluchtt ook in donker en bij kou.

5. Een standaard Energieneutrale PVT-installatie inclusief180 liter buffer/boilervat, kun je uitbreiden tot Zelfvoorzienend of Warmte & Koude Leverend naar omliggende woningen. Daardoor zijn nog minder zonstroomakkers en windmolens op land nodig.
Dit kan met extra radiateuren op beschaduwd dak/ gevel/ tuinschutting en of warmte-opslag in watertank op 1m onder de grond.

6. Losse kunststof radiateuren kunnen ook in mest, zodat boeren kunnen voldaan aan Besluit Emissiearme Stallen. Ze hoeven dan niet de betonroosters te vervangen door andere (die volgens /rechtbank onvoldoende werken). De geoogste warmte wordt benut voor schoonmaakwater, verwarmen boerderijwoning en omliggende woon/werkgebieden.


-→ Meer uitleg en berekeningen van te verwachten stroomverbruik, lees je in “mijn” Plan Duurzaam Sciaal NL, gasloos verwarmen met PVT-zonpanelenbron voor warmtepomp zodat grond blijft voor duurzaam voedsel vanuit locale boeren
Dit staat op https://nijmegen-oost.nl/berichten/gas-besparen-met-pvt-panelen-en-water-water-warmtepomp-ook-hybride

En als uitgelicht artikel op https://www.linkedin.com/in/ad-van-dortmont-%F0%9F%8F%A1%F0%9F%8D%B2%F0%9F%8C%8D-7857666a/

Of op https://sites.google.com/site/adviesenavontuur/ danwel video https://youtu.be/eXxLX6oruB4


-→ Video met werking water-water-warmtepomp met PVT-zonpanelenbron, dat energieneutraal of zelfvoorzienend kan verwarmen/koelen voor 1 woning, appartementencomplex of hele buurt vanaf 4min 10sec op https://youtu.be/Oapi45WRzUc en https://youtu.be/q36WRPq85jg


-→ Als je daarna nog vragen hebt, stel ze gerust via a.van.dortmont@gmail.com of kom kijken!
 

Kenmerken

Bouwjaar: 1924
Energielabel: Onbekend
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Bedrijfsmatig betrokken als:

1. Isolatie met natuurlijke materialen in plaats van glaswol, EPS en PUR: Alpinei-Isolatie.nl, Isovlas.nl. 2. HR++ glas prima, maar met HR+++ triple glas in leefruimte heb je hogere isolatiewaarde, waardoor minder kouval en -brug. Past ook in oude houten kozijnen: Dubbelglas.nu 3. Warmteverlies-berekening: EkasBouwadvies.nl, TechnischeUnie.nl, JoanvandenHurk.nl of installateur, liefst die verschillende verwarmingssystemen naast elkaar kan offreren. 4. Hulp vanuit TripleSolar.eu, EScom.nu en R&Rsystems.nl / Energieverdieners.nl

Toegepaste maatregelen

Maatwerkadvies

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Ongisoleerd plat dak vervangen door 3e verdieping met schuine wanden Rc 3,5. Spouwmuren nageïsoleerd met Foamconnect (hars dat er met water en lucht is ingespoten via de voegen en na droging alle kieren opvult, ook bij de kozijen). Rc 2 en samen met muren Rc onbekend. In huiskamer aluminium luchtdichte zakken tegen onderkant van houten bouwvloer waarop wij leven. EPS-korrels op de bodem van de kruipruimte. In huiskamer voor en achter triple isolatieglas. HR+++ past prima in oude kozijnen en ramen, met slimme glaslatten. Ik keuken, gang en slaapkamers HR-glas.

Beschrijving energievoorziening van de woning

PVT-zonpanelenbron voor warmtepomp, energieneutraal met saldering zonstroom. Hoge wetenschappelijk vastgestelde efficiency over hele jaar (SCOP 5,6) van TripleSolar.eu. 8x PVT-paneel van 400wp stroom en 1kw warmte per stuk. Water-water-warmtepomp van Nibe 4,5kw. Om zelfvoorzienend te worden zonder saldering van zonstroom, komen er losse radiateuren op het beschaduwd dak bij en of warmte-opslagtankts van R&R-systems Energieverdieners.nl.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Gewoon raam 's ochtends kwartier open zetten en daarna dicht.

Adviezen

Zie tips.

Tips

1. Luister niet naar mensen die zeggen dat je woning niet geschikt is voor warmtepomp, maar test het zelf. Door op je gasketel de radiatortemleratuir op 50 braden te zetten. Als je woning in de winter binnen 2-3 uur van 16 naar 21 graden wordt verwarmd, zijn je isolatie en radiatoren prima.

2. Let bij gasloze verwarm/koelsystemen op de efficiency over het hele jaar. Dat bepaalt je stroomverbruik op winterdagen en als die laag is heb je veel zonstroomakkers en windmolens nodig. Die efficiency druk je uit in SCOP en wordt na wetenschappelijk onderzoek vastgesteld door Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheidsverklaringen. PVT-zonpanelenbron met warmtepomp heeft SCOP 5.6. "De" warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonpanelen 3.5. Een bodembron met warmtepomp en PV-zonpanelen heeft 6. Maar verticale bronnen van 150-2000m diep prikken grondwatersystemen lek. Voor horizontale bodembron op 2m diepte is een grote tuin of oprit nodig.Interviews


Bron: RN7 Regionieuws
 
Scroll naar boven