Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1924, Nijmegen


Omschrijving

Mijn hoekwoning uit 1924 verduurzaam ik met PVT-zonpanelenbron voor warmtepomp. Daarmee kun je energieneutraal tot bijna zelfvoorzienend verwarmen en koelen, zodat je de energietransitie niet afwentelt op zonstroomakkers en windmolens op het platteland. Die grond hebben we immers hard nodig voor duurzaam voedsel vanuit locale boeren en nieuw houtsnipperbos om het woningentekort duurzaam op te lossen.

Je kunt bij gasloos verwarmen en koelen, eenvoudig letten op hoge efficiency over het hele jaar. Dit wetenschappelijk onderzochte “keurmerk” heet SCOP en wordt vastgesteld door Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheids Verklaringen.

Een PVT-systeem heeft een hoge efficiency (5.6), waardoor je op winterdagen 2x minder stroom nodig hebt van het net dan met “de” warmtepomp met ventilatro-luchtbron en PV-zonstroompanelen (SCOP 3.5).
Wanneer veel gebouwen PVT hebben, zijn 2x minder zonstroomakkers en windmolens op land nodig. 
Daardoor blijft grond behouden voor extensiveren van landbouw, oftewel duurzaam voedsel vanuit locale boeren.
Met PVT op gebouwen behouden we ook grond voor nieuw houtsnipper-productiebos, waarmee houtwoningen gebouwd kunnen om het woningentekort duurzaam op te lossen.

PVT-panelen leveren stroom (PV) en warmte/koelte (T) voor een water-water-warmtepomp.
Warmte/koelte wordt uit de buitenlucht gehaald via radiateuren achter het zonstroomdeel, waar glycol of propaan doorheen stroomt. Dit gaat door in donker (het is dus geen zonboiler), in de winter en altijd zonder geluid (dus geen brom en trilling zoals bij een ventilator-luchtbron).

Een PVT-systeem heeft hoge efficiency, laag stroomverbruik en geen vervanging van een ventilator-luchtbron na 10 jaar. Ondanks dat de aanschafkosten hoger zijn (bij huidig gasverbruik van 1700m3 circa €23.000 na aftrek btw en subsidies) is standaart PVT na 15 jaar energieneutraal verwarmen, circa €3000 goedkoper dan “de” warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonstroompanelen (aanschaf €16.000).

Bij uitbreiding van het standaard PVT inclusief180 liter buffer/boilervat, met extra radiateuren op beschaduwd dak/ gevel/ tuinmuur en of warmte-opslag in watertanks onder de grond, kan een gebouw bijna zelfvoorzienend worden.
Daardoor zijn nog minder zonstroomakkers en windmolens op land nodig.

Ondanks alle negatieve adviezen van overheid en grote installateurs, kun je de volgende stappen zetten:

1. Zet op je gasketel de radiatortemperatuur op 50 graden en ervaar in de winter of je huiskamer in 2-3 uur van 16 naar 21 graden wordt verwarmd. Zo ja, dan is je woning voldoende geïsoleerd en je radiatoren geschikt voor een warmtepomp. Als het langer duurt, meer isoleren of plaats ventilatortjes onder je radiatoren zodat de warmte tegen het plafond beter wordt doorgeduwd;

2. Kies een bron en warmtepomp met hoge efficiency over het hele jaar. Dat heeft een goede PVT-zonpanelenbron voor all electric water-water-warmtepomp, met radiateuren van metalen buizen met grote lamellen (SCOP > 5.6 vastgesteld na wetenschappelijk onderzoek door Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheidsverklaringen). 

3. Je kunt ook stapsgewijs investeren met een hybride warmtepomp en PVT-panelen bij je gasketel. Later komen er dan een buffervat, 2e warmtepomp en PVT-panelen bij zodat je all electric bent.

4. Wanneer je al PV-zonstroompanelen hebt, kun je losse radiateuren erachter laten maken. Of losse radiateuren plaatsen op je bezond en beschaduwd dak/ gevel/ tuinmuren.

5. Losse kunststof radiateuren kunnen ook in mest, zodat boeren kunnen voldaan aan Besluit Emissiearme Stallen. Ze hoeven dan niet de betonroosters te vervangen door andere (die volgens /rechtbank onvoldoende werken). De geoogste warmte wordt benut voor schoonmaakwater, verwarmen boerderijwoning en omliggende woon/werkgebieden.


-→ Meer uitleg lees je in mijn uitgelicht artikel over Plan Duurzaam Sciaal NL, gasloos verwarmen met PVT-zonpanelenbron voor warmtepomp zodat grond blijft voor duurzaam voedsel vanuit locale boeren. 
En artikel over Gasvrije woning 1924 met PVT-zonpanelenbron. 
Beide te lezen op: https://www.linkedin.com/in/ad-van-dortmont-%F0%9F%8F%A1%F0%9F%8D%B2%F0%9F%8C%8D-7857666a/

-→ Of op https://sites.google.com/site/adviesenavontuur/ danwel video https://youtu.be/eXxLX6oruB4

-→ Video met werking PVT-panelenbron voor warmtepomp, dat energieneutraal of zelfvoorzienend kan verwarmen/koelen voor 1 woning, appartementencomplex of hele buurt op https://youtu.be/q36WRPq85jg


-→ Als je daarna nog vragen hebt, stel ze gerust via a.van.dortmont@gmail.com of kom kijken!
 

Kenmerken

Bouwjaar: 1924
Energielabel: Onbekend
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning: Plusenergiewoning, Bedrijfsmatig betrokken als:

1. Isolatie met natuurlijke materialen in plaats van glaswol, EPS en PUR: Alpinei-Isolatie.nl, Isovlas.nl. 2. HR++ glas prima, maar met HR+++ triple glas in leefruimte heb je hogere isolatiewaarde, waardoor minder kouval en -brug. Past ook in oude houten kozijnen: Dubbelglas.nu 3. Warmteverlies-berekening: EkasBouwadvies.nl, TechnischeUnie.nl, JoanvandenHurk.nl of installateur, liefst die verschillende verwarmingssystemen naast elkaar kan offreren. 4. Hulp vanuit TripleSolar.eu, EScom.nu en R&Rsystems.nl / Energieverdieners.nl

Toegepaste maatregelen

MaatwerkadviesFoto's


Beschreven maatregelen


Beschrijving (na)isolatie van de woning

Ongisoleerd plat dak vervangen door 3e verdieping met schuine wanden Rc 3,5. Spouwmuren nageïsoleerd met Foamconnect (hars dat er met water en lucht is ingespoten via de voegen en na droging alle kieren opvult, ook bij de kozijen). Rc 2 en samen met muren Rc onbekend. In huiskamer aluminium luchtdichte zakken tegen onderkant van houten bouwvloer waarop wij leven. EPS-korrels op de bodem van de kruipruimte. In huiskamer voor en achter triple isolatieglas. HR+++ past prima in oude kozijnen en ramen, met slimme glaslatten. Ik keuken, gang en slaapkamers HR-glas.

Beschrijving energievoorziening van de woning

PVT-zonpanelenbron voor warmtepomp, energieneutraal met saldering zonstroom. Hoge wetenschappelijk vastgestelde efficiency over hele jaar (SCOP 5,6) van TripleSolar.eu. 8x PVT-paneel van 400wp stroom en 1kw warmte per stuk. Water-water-warmtepomp van Nibe 4,5kw. Om zelfvoorzienend te worden zonder saldering van zonstroom, komen er losse radiateuren op het beschaduwd dak bij en of warmte-opslagtankts van R&R-systems Energieverdieners.nl.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Gewoon raam 's ochtends kwartier open zetten en daarna dicht.

Adviezen

Zie tips.

Tips

1. Luister niet naar mensen die zeggen dat je woning niet geschikt is voor warmtepomp, maar test het zelf. Door op je gasketel de radiatortemleratuir op 50 braden te zetten. Als je woning in de winter binnen 2-3 uur van 16 naar 21 graden wordt verwarmd, zijn je isolatie en radiatoren prima.

2. Let bij gasloze verwarm/koelsystemen op de efficiency over het hele jaar. Dat bepaalt je stroomverbruik op winterdagen en als die laag is heb je veel zonstroomakkers en windmolens nodig. Die efficiency druk je uit in SCOP en wordt na wetenschappelijk onderzoek vastgesteld door Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheidsverklaringen. PVT-zonpanelenbron met warmtepomp heeft SCOP 5.6. "De" warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonpanelen 3.5. Een bodembron met warmtepomp en PV-zonpanelen heeft 6. Maar verticale bronnen van 150-2000m diep prikken grondwatersystemen lek. Voor horizontale bodembron op 2m diepte is een grote tuin of oprit nodig.


Scroll naar top