Hoekwoning - 1932, Amersfoort

Hoekwoning - 1932, Amersfoort

Woning
Na-isolatie gevel buitenkant, Waterbesparing overig, Regenwaterafkoppeling, Tuininrichting, Vogelbehuizing
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Grind in de tuin om verdamping tegen te gaan . Op de platte uitbouw ligt nu sedumdak . Naast de uitbouw is een kleine tuinkas die ik in het voor-en najaar gebruik voor verwarming als de zon schijnt .
Tip
Op internet is alles te vinden. Heb ik ook gedaan.
Drievoudig glas
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Naast de uitbouw achter hebben we een kleine tuinkas. Dat kan je misschien zien als triple glas, maar zeker in het voor- en najaar als de zon schijnt een soort verwarming.
Pelletkachel
Bedrijf
Jaar toepassing:
2016
Aanraden:
Regenwater hergebruik
Bedrijf
Jaar toepassing:
2020
Aanraden:
Beschrijving
Dit jaar hebben we de hemelwaterafvoer aan de achterkant afgekoppeld en vangen we het op in een regenton van 280 liter. De rest gaat met verticale drainage de grond in.
Zonnepanelen
Bedrijf
Jaar toepassing:
2012
Aanraden:
Beschrijving
Eerst 2x 6 zonnepanelen. Omdat de warmtepomp nog wat energie verbruikt, later nog 6 zonnepanelen bij laten leggen. Dus nu 3x 6 zonnepanelen op oost, zuid en west.
Na-isolatie spouw
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
In onze straat hebben 7 huiseigenaren meegedaan met gezamenlijk spouwmuur isoleren. Het begon met een bijeenkomst van de vereniging Duurzaam Soesterkwartier, met als doelstelling: huizen energiezuiniger maken.
Tuininrichting
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Naast de uitbouw achter hebben we een kleine tuinkas. Dat kan je misschien zien als triple glas, maar zeker in het voor- en najaar als de zon schijnt een soort verwarming.
Isolerende kozijnen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Begin 2020 hebben we de voordeur vervangen door een geïsoleerd exemplaar. Dat hebben we moeten doen met een duurzaamheidslening.
Energiezuinige koelkast, Energiezuinige wasmachine, Zuinige apparaten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Onze huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, droger, vriezer en koelkast zijn in de loop van de jaren vervangen door energiezuinige apparaten. Het tap warmwater komt van een Quooker. Die gebruiken we voor koffie en thee en wat al niet meer. De afvoer van de wasmachine is voorzien van een filter (2 nylon sikjes) zodat microplastics niet in het milieu terecht komen.
Ervaringen met de (ver)bouw
Het begon met een bijeenkomst van de vereniging Duurzaam Soesterkwartier, met als doelstelling: huizen energiezuiniger maken. De eerste actie was spouwmuurisolatie. In onze straat hebben 7 huiseigenaren mee gedaan, inclusief ons huis. In 2015 is er vanuit 033energie een pilotproject gestart om in onze wijk een huis energieneutraal te maken. Samen met mijn vrouw zat ik in de werkgroep om mee te denken over oplossingen voor het huis. Toen kregen we inspiratie om ook ons eigen huis energieneutraal te gaan maken. Wij konden de hypotheek oversluiten met een bouwdepot. Ik ben toen informatie gaan inwinnen van wat er allemaal moet gaan gebeuren om een huis energieneutraal te maken en van het gas af te gaan. Ik wil met mijn huis laten zien dat mensen met een niet te groot inkomen (ik heb een uitkering en mijn vrouw werkt parttime in de zorg) het voor elkaar kan krijgen om een huis energieneutraal te maken. Naast de uitbouw achter hebben we een kleine tuinkas. Dat kan je misschien zien als triple glas, maar zeker in het voor- en najaar als de zon schijnt een soort verwarming. Begin 2020 hebben we de voordeur vervangen door een geïsoleerd exemplaar. Dat hebben we moeten doen met een duurzaamheidslening. Duurzaamheid is niet alleen voor het huis. Dit jaar (2020) hebben we de hemelwaterafvoer aan de achterkant afgekoppeld en vangen we het op in een regenton van 280 liter. De rest gaat met verticale drainage de grond in. Ook heb ik op de afvoer van de wasmachine een filter gezet (2 nylon sikjes) om te zorgen dat microplastics niet in het milieu terecht komen. Het grootste gedeelte van mijn tuin is voorzien van grind om verdamping tegen te gaan, zeker met de zomers van nu. ' Onze huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, droger, vriezer en koelkast zijn in de loop van de jaren vervangen door energiezuinige apparaten. Het tap warmwater komt van een Quooker. Die gebruiken we voor koffie en thee en wat al niet meer. Ons motto is, om met Midas Dekkers te spreken: “Minder, minder, minder, minder!!!”
Interview

Bron: Gemeente Amersfoort (31 oktober 2018). Weekvideo burgemeester Bolsius Via YouTube


 

Amersfoortse woning genomineerd voor Duurzaamste huis van Nederland
“Toen 033Energie in Soesterkwartier op zoek was naar bewoners die mee wilden denken over energieneutraal wonen was ik er als de kippen bij. En erover praten werkt aanstekelijk dus ik ben samen met mijn vrouw gewoon aan de slag gegaan. Ook met een kleine beurs is het goed mogelijk om duurzaam en prettig te wonen”, vertelt Ruurd Elsmann met enige trots. Lees verder >

Bron: Amersfoort Duurzaam

 

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >