Woningen

Uitgelichte afbeelding

Hoekwoning - 1960, 's-Hertogenbosch



Omschrijving

Ons hoekhuis uit 1960 is energie-neutraal gemaakt door verbouwing tot passief huis. Daarvoor is het buitenspouwblad verwijderd, een isolerende schil aangebracht (incl bg vloer en dak), en tevens hebben we de woning uitgebreid met oa een woonkeuken in houtskeletbouw. In de resterende energiebehoefte kunnen we voorzien dmv 28 zonnepanelen.
Het gaat om een hoekwoning in een rijtje van 4, met een grondoppervlak van 6 bij 7 m2. Na spouwmuurisolatie en vloerisolatie had de woning voor de recente verbouwing energie-label D.

Startpunt was onze wens om een woonkeuken te realiseren op de begane grond. Daarnaast wilden we dit huis uit 1960 energie-neutraal maken. Daartoe hebben we ons aangesloten bij de coalitie Energie Nul 73, een door de Gemeente ’s‑Hertogenbosch geïnitieerd project gericht op particuliere woningeigenaren met als doel het creëren van nieuwe marktconcepten voor de bouwkolom waarbij gestreefd wordt naar het energieneutraal maken van tenminste 20 particuliere woningen. Daarbij hanteren wij de ‘trias energetica’: verminderen van de energievraag door gedrag en isolatie, vervolgens het efficiënter maken van de installaties en apparatuur, en tenslotte de resterende energievraag opwekken met gebruik van hernieuwbare bronnen. Daarom heben wij de woning energie-neutraal gemaakt door de volgende aanpassingen:

  • Aanbrengen van een isolerende schil aan de buitenzijde van de gevels;
  • Isoleren begane grond vloer;
  • Houtskeletbouw met hoge isolatiewaarde voor uitbouw;
  • Aanbrengen isolerend (nieuw) dak;
  • Aanpassing van installaties, o.a. gecontroleerde ventilatie met warmteterugwinning met voor de koude dagen een verwarmingsspiraal die de ventilatielucht zo nodig extra verwarmt. Voor extreem koude dagen hebben we extra een zgn 'kickspace': een elektrisch plintkacheltje onder de aanrecht;
  • Zonnepanelen: PV.

Een en ander heeft uiteraard consequenties voor het uiterlijk van de woning. De keuze van een isolerende schil vraagt om een nieuwe gevel. Dit betekent dat de gemeentelijke welstandscommissie hierover moest adviseren aan het college van B&W. De welstandscommissie adviseerde in eerste instantie negatief, waarna de gemeente zich realiseerde dat ze een probleem heeft.

Na veel discussies en een wispelturige opstelling van de welstandscommissie kregen we uiteindelijk na ruim een jaar een bouwvergunning op voorwaarde dat de voorgevel zou worden uitgevoerd in steenstrips waarin de bestaande gevel wordt gekopieerd. Met pijn in het hart hebben we deze keuze voor een kitschoplossing geaccepteerd. Zij- en achtergevel hebben een stuc-afwerking en de uitbouw is afgetimmerd met potdeksel-delen.
 

Kenmerken

Bouwjaar: 1960
Energielabel: A++
Soort: Hoekwoning
Duurzame woning:

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie buiten, Bouwkundig advies, Architectuur, Kierdichting, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vaatwasmachine, Aanbouw, Energielabel, Maatwerkadvies, Ontwerpmaatregelen, Vegetatiedak (groendak)

Foto's


Extra informatie


Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud