Hoekwoning - 1978, Driebergen-Rijsenburg

Hoekwoning - 1978, Driebergen-Rijsenburg

Woning
Vloerisolatie
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Tempex broodjes. Deze zijn onderdeel van de combinatievloer is speciaal ontwikkeld als begane grondvloer boven kruipruimten. De combinatievloer bestaat uit 4 componenten: betonnen T-liggers, Tempex Broodjes, wapeningsnet en zand/cement beton. De RD waarde van de broodjes is 3.0. Toelichting In combinatie met vloerverwarming direct op het wapeningsnet en vloertegels. hierdoor heb ik een grote warmtebuffer gecreëerd waardoor 's-winters het 24 uur per dag behaaglijk is met een korte stooktijd en 's-zomers binnen koel is als het erg warm buiten is en als het buiten weer afkoelt dat het binnen langdurig comfortabel warm blijft. Dus een zeer gelijkmatige binnentemperatuur
Ervaringen
Doordat ik de vloerverwarmingsslangen ongeveer 30 cm onder de tegelvloer in zand/cement heb gelegd ervaar ik een zeer comfortabele en gelijkmatige binnentemperatuur. De vloer is als het ware een enorme energiebuffer. Warm als het koud is en koel als het warm is. Een echte aanrader!
Waterbesparing overig
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Waterbesparende douchekop Waterbesparende stopknop toilet
Zonneboiler
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Kosten
€1.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Soort Vlakkeplaatcollector Merk en type Gebruikte Atag zonneboiler (systeem Luigjes) met een nieuwe OEG zonneboiler. De zonneboiler wordt 's-zomers, als het langdurig bewolkt is (na)verwarmt door de warmtepomp en 's-winters verwarmt door de cv-houtkachel en/of warmtepomp.
Ervaringen
Geweldig om onbeperkt te badderen zonder de daarbij horende energiekosten.
Houtgestookte cv-ketel
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Kosten
€2.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Soort Houtkachel Merk en type CV Houtkachel, merk Victoria ltd, type Titan SBO Toelichting CV Houtkachel met een rendement van 75% Toelichting De CV houtkachel geeft veel sfeer en stralingswarmte. Daarnaast verwarmt hij de vloer, zonneboiler en alle andere ruimtes. De kachelpijp verwarmt de praktijkruimte en de zolderkamer zodat zelfs bij echte vorstperiodes de radiatoren niet hoeven bij te springen.
Ervaringen
Voordat ik de cv-houtkachel installeerde had ik een openhaard die ik niet kwijt wilde. Na jaren dubben heb ik er toch afscheid van genomen. Ik heb geen enkel gevoel van spijt/missen ervaren en wil nu de cv-houtkachel nooit meer kwijt. Voor mij combineert het duurzaamheid met comfort en besparing.
Zonnepanelen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Kosten
€3.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Aantal m2 39 Vermogen 5800 Soort Polykristallijne en monokristalijne zonnepanelen Merk en type Diverse z.g.a.n. via marktplaats Elektriciteitsopbrengst (per jaar) +/- 3550 Toelichting Zonnepanelen zijn zowel naar het zuidwesten als naar het noordoosten geplaatst. Hierdoor geven ze een lager rendement. Door goedkope 2e hands panelen en zelf monteren toch in vier jaar de investering terugverdienen.
Ervaringen
In de zomer is het door de zonnepanelen op het dak koeler op zolder.
Dakisolatie binnenkant, Spouwisolatie
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€3.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De spouwmuren waren tijdens de bouw voorzien van 5 cm glaswol. Met het na-isoleren is er 5 cm Knauf Supafil glaswol ingeblazen. De totale muurconstuctie heeft nu een Rc-waarde van 3,3. Het resultaat van deze maatregel laat nog op zich wachten. Het dak was tijdens de bouw voorzien van 4 cm tempex welke nu na 40 jaar niet meer dampdicht is. Dit gaf mij de mogelijkheid om met Xtratherm PIR-platen het dak van binnenuit na te isoleren. Ik heb platen van 7 cm gebruikt met een Rd-waarde van 3,15 . Deze platen heb ik met een polymerenkit direct tegen het dakbeschot verlijmd en d.m.v. polymerenkit afgewerkt met gipsplaat. Het dak heeftnu een Rc-waarde van 4,35. Het voordeel van de relatief dunne PIR-platen met een hoge Rd-waarde is dat het karakter van de houten balken op zolder is behouden.
Ervaringen
Mijn ervaring tot nu toe is zeer positief. Zolderkamers hebben ongeveer de zelfde behagelijke temperatuur als beneden en heeft hetzelfde gevoelscomfort als beneden. Bij heet zomers weer ongeveer 4 graden koeler en 's-winters ongeveer 4 graden warmer. Ook is het beduidend stiller door verbeterde geluidsisolatie. Het is nu oktober 2018 en overal om me heen zie ik witte pluimen van cv-ketels en verlang ik naar het sfeervolle vuur in de kachel en het fine tunen van de nieuwe warmtepomp. Helaas moet ik dat nog even uitstellen want de binnentemperatuur is nog 20 graden of hoger en de luchtvochtigheid laag. Dankzij de na-isolatie start voor mij het stooksijzoen ruim één maand later dan voor mijn buurtgenoten. Op 25 oktober zakte de temperatuur onder de 20 graden waarmee voor mij het stookseizoen is begonnen.
Tip
Het navullen van de spouwmuren heb ik tijdens een gemeentelijke isolatie inkoopactie laten verzorgen door Van De Bunt Isolatie. Door er zelf nog een straatactie aan te koppelen hebben we extra korting boven de actiekorting bedongen waardoor mijn hoekwoning is nagevuld voor € 800,00.
Bodem/water warmtepomp
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€4.500
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Eind voorjaar 2018 heb ik een 2e hands Atag/Inventum Energion 6C Brijn/water warmtepomp geïnstalleerd. Hiervoor heb ik een Sunrackbron gemaakt die de warmtebehoefte genereerd als de buitentemperatuur nog een aantal graden boven nul is. Voor de koudere periodes heb ik een zelf ontwikkeldete hemelwaterbron in de 's-winters toch al altijd blankstaande kruipruimte gemaakt. Het regenwater van het dak komt via een T-stuk en afsluiter terecht in de kruipruimte waar ik in een horizontale spiraal de thyleenslang heb gelegd welke als bron fungeert. Het warme regenwater stroomt binnen en het koude hemelwater zakt de bodem in waardoor het riool wordt ontlast. Voor als het waterniveau te hoog stijgt wordt het overtollige koude water door een dompelpomp weer de hemelwaterafvoer ingepompt. Als sluitstuk heb ik op de bodem van de kruipruimte 25 cm isolatiechips aangebracht zodat er geen warmte verloren gaat en de kruipruimte vochtvrij is. De warmtepomp heb ik zo afgeregeld dat hij stopt voordat er vorstschade kan ontstaan aan de fundering van de woning.
Ervaringen
Afgelopen hittegolf heeft de warmtepomp mijn huis voor slechts paar kwu aangenaam gekoeld. Bij landurige bewolking waardoor er gebrek aan warm water ontstond heeft de warmtepomp het water keurig en goedkoop naverwarmd.
HR++ glas, Isolerende kozijnen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Thermo Totaal b.v. uit Goor
Jaar toepassing:
Eind 2018 - voorjaar 2019
Kosten
€16.220
Aanraden:
Ja
Beschrijving
In december/februari 2018/2019 zijn op de begane grond en 1e verdieping, de oude houten kozijnen met standaard glas vervangen door Schüco kunstof kozijnen met HR++ glas. Dit is uitgevoerd door Thermo Totaal b.v.. Dit bedrijf is één van de goedkoopste aanbieders en heeft een eigen kozijnenfabriek. Over de kwaliteit ben ik zeer te spreken. De communicatie zou beter kunnen, echter de kwaliteit/prijsverhouding overtreft de matige communicatie. Juni 2019 de ruit van het zolderraam in de zijgevel vervangen door HR++ glas en de houten rabbatdelen met daarachter glaswol isolatie vervangen door Keralit en PIR-isolatie.
Ervaringen
Binnenklimaat significant verbeterd. Geen ongewenst overmatige luchtstromen meer in huis. De behoefte aan CO2 gestuurde decentrale ventilatie met warmte terugwinning diende zich aan. Energieverbruik daalde merkbaar en in het hele huis voelt het comfortabel en prettig aan.
Tip
Vraag offertes bij meerdere bedrijven en merken. Ik ben prijsverschillen in offertes tegengekomen van maar liefs € 8000,00 voor hetzelfde merk en uitvoering. De duurste had minder kwaliteit van gebruikte materialen dan de goedkoopste! De kwaliteit valt of staat o.a. door; ontbreken van weekmakers in de kunstof profielen, beslag en scharnieren, dikte en behandeling van de stalen binnenprofielen, fabriek waar de kozijnen worden geproduceerd, kwaliteit van het glas, wijze van monteren en ervaring van het montageteam. Ga kijken bij het bedrijf en vraag een bezoek aan de fabriek waar de kozijnen worden geproduceerd. Betaling achteraf en de afspraak dat je het werk neerlegt als ze er een potje van maken geeft je als consument tools om kwaliteit te verwachten. Kortingstunters waren mijninziens uiteindelijk duurder en gebruikte minder kwaliteit producten. Ik heb gekozen voor Schüco kozijnen van Thermo Totaal die ze in eigen fabriek produceren.
CO2-sensor, Decentrale balansventilatie
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2019
Kosten
€3.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
februari 2019 heb ik decentrale ventilatie met warmte terugwinning inclusief CO2 aansturing geïnstalleerd in de woonkamer en slaapkamer. Hiervoor heb ik gekozen voor de fluisterstille Blauberg Vento Expert A50-1W in compinatie met de Flamefast CO2T-HL CO2/VOC meter. Op de andere ruimtes van de 1e verdieping en zolder heb ik gekozen voor een compacte en goedkopere variant de Awenta HRV100P met warmtewisselaar. Voor de badkamer en toilet heb ik gekozen voor Blauberg Ultra D105-A met warmtewisselaar welke ik aanstuur met 3-standenschakelaar en vochtsensor.
Ervaringen
Ik ben zeer tevreden met de Blauberg Vento Expert A50-1W in combinatie met de Flamefast CO2T-HL CO2/VOC meter. De werking van de Awenta HRV100P met warmtewisselaar die ik op de 1e verdieping en zolder heb gemonteerd voldoen goed voor gebruik overdag. Het geluidniveau vind ik persoonlijk te hoog om ontspannen te slapen.
Tip
Doordat ik een CO2/VOC meter in mijn slaapkamer heb gemonteerd ben ik erachter gekomen dat de kwaliteit van de lucht in de slaapkamer onvoldoende is gedurende de nacht als ik bij windstil weer alleen ventileer via de reeds aanwezige natuurlijke ventilatieroosters.
  • Klep t.b.v. inlaat hemelwater t.b.v. regeneratie hemelwaterbron

  • Dompelpomp voor afvoer koud hemelwater t.b.v. regeneratie hemelwaterbron

  • Sunrack1

  • Sunrack2

  • Warmtepomp in schuur

  • Vloer en bodemisolatie kruipruimte

  • Zonnepanelen onder en op dakkapel met daarboven de zonnecollector

Ervaringen met de (ver)bouw
Mijn ervaringen met de decentrale ventilatie met wtw zijn zeer positief. Schone, droge en gezonde lucht om in te leven en te slapen met minder energiegebruik voor verwarming.
Plannen voor de toekomst
Voor begin december 2018 heb ik het vervangen van kozijnen en het plaatsen van HR++ glas op de planning staan. In 2019 wil ik in de woonkamer decentrale ventilatie met warmte terugwinning installeren. Het rendement wat wordt opgegeven is max. 97 procent, elektraverbruik tussen 4,5-7 watt en zo goed als geluidloos. De verbrandingslucht toevoer voor mijn cv-houtkachel ga ik, i.p.v. vanuit de woonkamer, van buiten via toevoerslangen direct van buiten halen zodat de decentrale ventilatie geen negatieve invloed heeft op de trek van de kachel. Bijkomend voordeel is dat hierdoor ook het rendement van de cv-houtkachel verbeterd.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >