Tussenwoning - 1937, Amersfoort

Tussenwoning - 1937, Amersfoort

Woning
Vloerisolatie
Bedrijf
Jaar toepassing:
2014
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Lang zochten we naar een mogelijkheid om de vloer simpel te isoleren. Tevergeefs, omdat we nauwelijks een kruipruimte hebben: je kunt bij ons niet onder de vloerbalken door. Uiteindelijk voor een niet-zo-simpele oplossing gekozen: de begane grond moest op meer punten worden aangepakt, dus we kozen voor het vervangen van de hele vloer. Een aannemer deed het groffe werk: sloop - nieuwe balken - PIR isolatieplaten - een nieuwe houten vloer. Daarop legden we zelf een droogbouw vloerverwarming aan: dunne isolatieplaten, waarin de warmwaterleidingen vice versa lagen. Daarop kwam een houten afwerkvloer: 4mm eiken, geplakt op 12 mm multiplex. Dit is goed bestand tegen een warme ondergrond.
Ervaringen
Dit was tot nu toe de beste investering in ons huis: het leverde veel comfort op (de sloffen konden uit) en een lagere energierekening. De vloerverwarming was bovendien een belangrijke voorwaarde op later op een warmtepomp over te kunnen stappen.
Tip
Vloerisolatie past goed bij vloerverwarming, vinden we. Een 'droogbouw' vloerverwarming is ideaal voor een renovatie in een wat ouder huis: geen zware belasting van de fundering; geen 6 weken wachten op een drogende cementvloer; geen stof in huis tijdens de aanleg; we konden het zelf aanleggen
Ervaringen met de (ver)bouw
De hybride warmtepomp bespaart ons veel gas. We merken geen verschil in comfort. Tot nu toe was de aanleg van de vloerverwarming de beste impuls voor het comfort in huis én de gas besparing. De vloerverwarming is een 'droogbouw' systeem. Dat betekent dat er geen cement of beton aan te pas kwam. Daardoor was de verbouwing (relatief :) snel achter de rug en is de vloer super snel warm.
Plannen voor de toekomst
Zodra de gasketel de deur uit is, vervangen we het gasfornuis door een inductie kookplaat. Een groen dak lijkt ons heerlijk voor de verkoeling in de zomer en ondertussen worden de buien netjes opgevangen. Stap voor stap werken we aan het afkoppelen van regenwater afvoer.
Adviezen
Voor ons was de aanpak om stap voor stap te isoleren dè manier om het hanteerbaar en betaalbaar te houden. Daardoor was de stap om het gas definitief weg te doen relatief gering. Het duurde zo 15 jaar, best lang dus. Maar de spaarpot was steeds voldoende om het uit te kunnen voeren.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >