Tussenwoning - 1940, Haarlem

Tussenwoning - 1940, Haarlem

Woning
  • Bewoner

  • Voorgevel (orientatie ZW)

  • achtergevel (orientatie NO)

  • Na-isolatie gevel keuken

Ervaringen met de (ver)bouw
In 2018 en 2019 is een verduurzamingsproject uitgevoerd. Door woninggegevens in te voeren in de Energiebesparingsverkenner van het RVO (https://energiebesparingsverkenner.rvo.nl/) blijkt dat de woning voorafgaand aan dit verduurzamingsproject al presteerde op niveau Energielabel C. Bewoners overwogen de keuken en woonkamer te upgraden en besloten 'full monty' te verduurzamen, in ons geval gasloos wonen. Tijdens bouw- en installatiewerkzaamheden voerde bewoner feitelijk de bouwregie op locatie, terwijl de verwachting was de energie-adviseur die rol zou pakken. Bewoner heeft veel (bouwkundig) voorwerk gedaan, zoals kruipluiken in de vloer gemaakt voor aanbrengen thermoparels; aanbrengen latten in deuropeningen voor storten magnesietvloer; maken timmerwerk voor wegwerken leidingen. Tijdens de uitvoering gedoe gehad. Voorbeelden van gedoe: bewoner moest helpen bij aan/uitzetten van de motor voor het aanzuigen van thermoparels bij de kruipruimte-isolatie (de installateur kwam in zijn uppie); de draagconstructie van de zonnepanelen was niet goed aangebracht, waardoor dakpannen niet sluitend lagen; het boilervat van de eerste warmtepomp was gesprongen met geringe waterschade als gevolg. Inmiddels is een tweede, geheel nieuwe zelfde type warmtepomp operationeel; bewoner moest installateur helpen met omhoog sjouwen van de tweede warmtepomp naar de tweede verdieping. Nazorg en onderhoud is 'gedwongen winkelnering': de installateur die installaties heeft aangelegd voert ook onderhoud uit. Het optimaal inregelen van parameterinstellingen van de warmtepomp moet bewoner zelf achteraan.
Plannen voor de toekomst
Warmteweerstand ramen verhogen. Een tweede hemelwaterafvoer dak opvangen in regenton voor bewateren tuin.
Adviezen
Hanteer de volgende volgorde bij het verduurzamen van energie en warmte: 1) isoleer de schil (dak, ramen, spouw, vloer/bodem/kruipruimte, kieren kozijn). 2) ventileer om vochtvorming te voorkomen en energieverbruik te verminderen (vochtige lucht duurt langer om te verwarmen) 3) wek energie duurzaam op (via eigen PV- of PVT-panelen of, indien het eigen dak niet geschikt is voor eigen opwek, via inkoop). 4) een woning uit 1940 kan comfortabel verwarmd worden door een warmtepomp met lage temperatuur afgifte onder voorwaarde dat de isolatiewaarde van de woning is geoptimaliseerd (in ons geval label A) en de woning is voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming. 5) spreek vooraf goed met adviseur en installateur af hoe onderhoud op installaties wordt geregeld en aan welke knoppen (parameterinstellingen software warmtepomp) de bewoner kan draaien om elektraverbruik te verminderen met behoud van comfort. Dit is zeker ook aan te bevelen voor collectieve buurtwarmte-projecten.
Interview

 

Gasvrij: Arjan Busch
Op 9 november doet Haarlem weer mee aan de Duurzame Huizen Route. Verschillende Haarlemmers laten zien hoe zij hun huis energiezuiniger hebben gemaakt. Ga bijvoorbeeld langs bij Arjan en Annemiek, die hun jaren 40 woning met een duurzaamheidslening helemaal gasvrij maakten.

Bron: Haerlems Bodem

 

Duurzaam Gebouwd: Verduurzaming van een jaren 40 woning

Sta je als woningeigenaar op het punt een grote investering te doen om je woning energiezuiniger te maken? Twijfel je of het wel verstandig is om die investering nu te doen? Of ben je nog niet zover en zit je nog in een verkennende fase? In dit artikel leg ik uit welke reis mijn vrouw en ik als particuliere woningeigenaar hebben afgelegd op de route naar een energiezuinige woning en welke overwegingen daarbij een rol speelden

Bron: Duurzaam Gebouwd

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >