Tussenwoning - 1958, Nijmegen
Omschrijving
Winnaar juryprijs verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland 2020
Gasloze tussenwoning uit 1958. Dankzij uitgebreide isolatiewerkzaamheden in 2015/2016 is het huis zeer energiezuinig: isolatie is aangebracht als een theemuts rondom het huis en met veel aandacht en oplossingen voor potentiële koudebruggen; met ecologisch materiaal (houtwol, leemstuc); rolluiken tegen te veel zon overdag in de zomer; isolerende gordijen tegen afkoeling 's nachts in de winter.
Verwarming met infraroodpanelen. WTW in de woonkamer; CO2- en vocht gestuurde ventilatie in de slaapkamer resp. badkamer boven. Energie van 10 zonnepanelen. Moestuin voor- en achter; sedumdak.
Meer info: https://1energiezuinighuis.nl/
Ik ben geen doe-het-zelver, maar had geld uit een erfenis en wilde graag wat duurzame stappen zetten. Het huis is goed naar mijn zin nu, het voelt comfortabel en ik verbruik weinig energie. Net iets meer dan de zonnepanelen leveren. (2019: 1908 vs 1621 kWh geleverd). Nettoverbruik was 287 kWh, mijn maandlasten bedragen inmiddels slechts 5 euro per maand! In de winter is het beslist koeler dan in de zomer. Maar dat heeft ook zijn charme en daar hebben we kleding voor. Het schijnt zelfs gezonder te zijn. Vooral het ontbreken van tocht is heel prettig.
Inmiddels is het huis vanaf 18 maart tot 7 november bewoond geweest door 4 personen, doordat mijn dochter, haar man en hun toen 4,5e maand oude baby kwamen inwonen. Hierdoor steeg het netto electraverbruik naar 707 kWh (meting tot 7/11/2020). Ik verhoogde mijn maandbedrag naar 10 euro per maand, wat nog steeds heel weinig is. De energielevering door de zonnepanelen was een stuk lager, waarschijnlijk veroorzaakt door de grotere vraag om warm (douche)water aan de boiler.
NB: ik ga tijdelijk verhuizen naar de randstad om dichter bij mijn kinderen en zeer jonge kleinkinderen te zijn en hen wat te ondersteunen. Mijn huis is tijdelijk te huur, zie https://1energiezuinighuis.nl/te-huur/. Vanaf 1 december 2020 zijn er huurders gevonden, die het minimaal 1 jaar met hun 2 kinderen gaan bewonen.
Kenmerken
Bouwjaar: 1958
Energielabel: A+++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning:
Zeer energiezuinige woning,
Aardgasvrij,
Passiefhuis,
Huis met eco-materialen,
Toegepaste maatregelen
Maatwerkadvies, Bouwkundig advies, Installatieadvies, Passiefhuis, Dakisolatie buitenkant, Vegetatiedak (groendak), Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten, Spouwisolatie (spouwmuur), Kruipruimte/ kelderisolatie, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Leemstuc, Kierdichting, Luiken, Infraroodverwarming, Zonnepanelen (PV), Decentrale balansventilatie, CO2-sensor (ventilatie), Temperatuurregeling per vertrek, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Gordijnen, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Compostbak, Drinkwaterbron, Groene energie
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
14 cm buitenisolatie op de muren met houtwolplaten, afwerking met stuc 6 cm binnenisolatie op de muren met houtwolplaten, afgewerkt met leemstuc 14 cm buitenisolatie in de bodem: XPS isolatieplaten tegen de muur aan, de gleuf van 60 cm breed en 60 cm diep is aan de tuinkant gevuld met kleikorrels dakisolatie met pir platen: 24 cm afschot naar 16 cm; Rc 6 kruipruimte onder de woonkamer vloer extra geisoleerd met 25 cm dikke laag eps korrels onderkant trap naar verdieping: isolatie met eps korrels onder doek plafond kelder: geisoleerd met 6 cm dikke pir platen
Beschrijving energievoorziening van de woning
Opwekking door 10 zonnepanelen merk Bisol, sinds 2009. circa 1666 kWh per jaar Hoofdverwarming met 5 IR panelen, ThermIQ, in de woonkamer een WTW kast (Zehnder). Totaal verbruik ca 2300 kWh per jaar. Dit is exclusief de electrische deelauto die bij een van de autodelers wordt opgeladen.
Hoe is de ventilatie geregeld?
Met decentrale WTW in de woonkamer (Zehnder) en continue ventilatie vanuit de badkamer (laagste stand); CO2 en vocht gestuurd vanuit badkamer en de kamer waar de gekoppelde CO2 meter zich bevindt, de grote slaapkamer. In de woonkamer meet een losse meter (Sense Air) de hoeveelheid CO2 en slaat alarm met geluid en rood lampje indien boven de 1400 ppm. Dan is het tijd voor maatregelen: de WTW even in de hoogste stand; een deur naar de gang open, de tuindeur open of het raam open. In de zomer staat de WTW uit, en ventileer ik alleen met de ramen. De CO2 meter blijft aan.
Adviezen
Neem eens een langer kijkje in mijn huis. Het is te huur! https://1energiezuinighuis.nl/te-huur/
Ervaringen
Uit 2017: Zonder verwarming koelt het huis maar een beetje af in de afgelopen week (het is nu 24 oktober), tot 17.4 graad C 's ochtends. Maar er is geen tocht, het voelt niet heel kil zoals voorheen. Dat komt ook door de gebruikte materialen: houtwolplaten en afwerking met leemstuc. De infraroodpanelen zijn aangesloten op een stuurprogramma (PLC); ik stel in de woonkamer de gewenste temperatuur van de 2 thermostaten in (één in het werkgedeelte, één in het zitgedeelte). Elke thermostaat is verbonden aan één infraroodpaneel. En in elk deel van de woonkamer bevindt zich een warmte detector. Deze geeft bij signalering van beweging een signaal af aan het stuurprogramma. Het infraroodpaneel gaat hierdoor verwarmen tot de gewenste temperatuur bereikt is. Dit moet een energiezuinig stookgedrag opleveren en veel comfort! Maar ik heb wel het gevoel dat hij uitgaat als ik te lang stilzit. We zijn aan het nadenken over de mogelijkheid om de panelen ook handmatig aan en uit te kunnen zetten. In de hitteperiodes van augustus en september 2017 werd het 25 graden. 2018 idem. Ik doe dan wel de rolluiken dicht aan de zuidkant.
Toekomstplannen
* De mogelijkheid realiseren om de IR panelen handmatig aan en uit te zetten * Eens goed bestuderen hoe ik zowel energiezuinig kan leven als comfortabel in herfst en voorjaar. Bijvoorbeeld door de IR panelen aan te zetten met hogere temperatuurvraag. Tijdens wandelingen in de zomer merkte ik al wat een enorm verschil het is om in de zon te lopen of in de schaduw. Vanaf april tot en met oktober en inde winter als het buiten koud is, is het een heerlijk huis dankzij de goede isolatie. Wat meer experimenteren met isolerende kleding, het voetenverwarmingsmatje.
Beschreven maatregelen
Interviews
Winnaar Duurzaamste Huis van Nederland:
Woning van 1945 t/m 2000 kleiner dan 150m²
Bron: Woontlekker (30 nov. 2015) Energiezuinig wonen: de ambitie van Karla, via Youtube
Vastgoed actueel: Winnaars Duurzaamste huis van Nederland bekend
Bron: vastgoedactueel.nl