Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1961, De Bilt

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Doorzonwoning uit 1961 van energielabel G naar energielabel A

Eind 2018 begin 2019 hebben wij deze woning uitgebreid gerenoveerd. Er is dak-, gevel- en vloerisolatie aangebracht. Er is overal HR+++ glas geplaatst. Er is vloerverwarming en een warmtepomp aangebracht en tenslotte 10 zonnepanelen. We gebruiken geen gas meer.

Kenmerken

Bouwjaar: 1961
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie gevel buitenkant (gevelisolatie), Na-isolatie kruipruimte/kelder, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Energiemonitor, Slimme meter

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning was niet geisoleerd, op de eerste en tweede verdieping zat nog enkel glas. De zolderverdieping, overal schuin dak, is van binnen geisoleerd met Gutex Thermoflex 160 mm, R=4,4. Dit is zacht materiaal wat zich gemakkelijk laat verwerken. Zo dik als de dakbalken breed zijn. Daarna dampremmende folie, gipsplaten en stucwerk. De gevels hadden gevelplaten zonder verdere isolatie. Alle oude gevelplaten zijn verwijderd, er is Kingspan Therma PIR gebruikt van verschillende diktes voor de isolatie. Daarna zijn de gevels afgewekt met Keralit. De vloer is aan de onderzijde geisoleerd met TonZon Al het glas is vervangen door HR+++ glas. De aannemer is erg aan het puzzelen geweest of dat paste in de bestaande kozijnen. Met wat aanpassingen is dat gelukt. Alle tochtstrips zijn vernieuwd.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Er was geen CV. De vorige eigenaar zat bij een gaskachel die alleen de woonkamer verwarmde. We hebben vloerverwarming en een lucht-water warmtepomp aan laten leggen. De vloerverwarming is op zowel de begane grond, eerste en tweede verdieping. De matten met buizen liggen op houten vloeren, daarna is er een anhydrietvloer gestort. De vloer is afgewerkt met PVC. Het buitendeel van de warmtepomp staat achter in de tuin, het binnendeel op de tweede verdieping. De warmtepomp verzorgt ook het warm water. We hebben 10 zonnepanelen van elk 300 Wp, dus 3000 Wp.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Er was geen ventilatie. We hebben balansventilatie met warmte terugwinning laten aanleggen. Dit bevalt erg goed.

Ervaringen

De warmtepomp werkt sinds maart 2019 maar toen waren we nog lang niet verhuisd. We hebben dus nog geen echte winter ervaring met de warmtepomp. Update 2022: De warmtepomp (WP) functioneert uitstekend! Bij koud weer is het huis overal comfortabel warm. De ultieme test was in februari 2021 toen we een schaatsweek hadden: De WP gaf geen krimp. Elke dag om 12.00 uur slaat het systeem aan voor warm water. De installateur had dat op 's nachts ingesteld maar dat heb ik veranderd. Argumenten van de installateur voor 's nachts: - Er is minder warmtevraag. - Je gebruikt daltareief. Mijn argumenten voor midden op de dag: - Veel meer omgevingsgeluid zodat je de WP niet hoort. - De lucht is warmer. - Mijn zonnepanelen werken. Het huis staat met de achterzijde vrijwel op het zuiden. Het kan in de zomer daardoor erg warm worden in huis. Wij hebben aan de zuidkant overal screens laten plaatsen wat uitstekend helpt tegen teveel warmte. En dan, samen met de screens, krijgt de WP in de koel-stand er ook nog een paar graden vanaf.

Toekomstplannen

We hebben de verbouwing gericht op isolatie en verwarming. Renovatie van de keuken en de badkamer kon daarom niet meer. Die staan in de toekomstplannen, dan gaan we ook koken op inductie. Update 2022: De keuken is geheel vernieuwd. We koken nu op inductie en de nieuwe koelkast verbruikt ongeveer 8x minder stroom dan de oude! We hebben aan de zuidzijde van de woning te weinig dakoppervlakte voor voldoende zonnepanelen voor nul-op-de-meter. Misschien gaan we nog zonnepanelen bijplaatsen op de noordzijde. We willen graag regenwateropvang. Dat doen we inmiddels met een grote regenton maar het zou leuk zijn om meer regenwater op te vangen en er de WC mee door te spoelen.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud