Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1970, Nieuwegein



Omschrijving

In 2010 kochten wij deze drive in woning uit 1970 om hem meteen redelijk te renoveren. Ons budget was beperkt dus we moesten keuzes maken. De aannemer met wie we de renovatie samen hebben gedaan was al een kennis en zelf ook gericht op duurzaam wonen. Bij de renovatie hebben we meteen de volgende maatregelen getroffen:

Dak isolatie 7 cm PIR
HR ketel van Nefit icm
Zonneboiler van Nefit
Balansventilatie van Stork air
(toen al) bijna overal led verlichting of iig bewust gekozen zuinige verlichting die wel een mooie kleur had.

Dit waren de maatregelen die we op dat moment goed konden combineren met de zaken die we aan wilden pakken en de mogelijkheden tot subsidie. Het dak moest vernieuwd worden. De ketel was flink gedateerd. Er was een subsidie regeling op de zonneboiler. En als je balansventilatie in je huis wilt maken dan moet je dat doen als alles toch al een rommeltje is. 

 

Na enkele jaren hadden we weer wat gespaard en hebben we de beneden etage netjes gemaakt. Dit is een logeer kamer de hal en de garage. Hier heb ik toen wat geïsoleerd onder het raam en vloerverwarming aangelegd.

Vloerverwarming 
Betimmering onder raam geïsoleerd 

 

Afgelopen jaar hadden we weer wat geld gespaard en was er ook weer een subsidie regeling. Mijn inzet was dat ik graag de gevel en de kruipruimte wilde isoleren. De regeling was zo dat je bij 2 of meer maatregelen subsidie ontving over het geheel aan genomen maatregelen. Ik heb toen verder gekeken en HR++ beglazing was redelijk simpel mee te nemen in het plannetje. Al met al hebben we toen dus:

Voor- en achter-gevel geïsoleerd met PUR
Kruipruimte geïsoleerd met PUR
Ruim 10 m2 ouderwets dubbel glas vervangen voor HR++ glas

 

Dit jaar hadden we nog een budget op de bank waar we toch geen renten voor krijgen en dat hebben we geïnvesteerd in een PV installatie. 

14 panelen met verschillende hellingshoeken en schaduw problemen

Voorzien van optimizers. 
Totaal opgeteld vermogen panelen 4200WP 
Max vermogen omvormer: 3680 W

Kenmerken

Bouwjaar: 1970
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Al met al zijn er dus een aantal dingen die ik bij dit alles in de gaten hou: Gaat de maatregel op de langere termijn kosten besparen? Gaat de maatregel het comfort verhogen in mijn woning? Is de verbouwing die ik van plan ben te combineren met energie maatregelen? Zijn er dingen die ik eventueel in de toekomst van plan ben waar ik nu al een simpele of kleine voorbereiding op kan doen? (tijdens een andere verbouwing) In de kruipruimte heb ik bijvoorbeeld voor het isoleren al vast leidingen naar de meterkast gelegd en onder de fundering door gestoken voor als ik de tuin ga aanleggen. Tegen die tijd wil ik daar vast verlichting hebben oid. Toen we de grote renovatie deden hebben we extra pvc pijpen getrokken naar verschillende delen van het huis. Toen wisten we nog niet precies waar voor allemaal. Ondertussen is een groot deel gebruikt voor bijvoorbeeld de zonnepanelen en netwerk voorzieningen.

Ervaringen

zonneboiler pv panelen gevel isolatie kruipruimte isolatie HR++ glas Houtkachel

Toekomstplannen

Wat ben ik nog van plan: In de woonkamer een nieuwe achter pui waar dan meteen HR++ glas in komt Als we deze laten plaatsen moet er een kraan komen om dit er in te zetten. Dan laten we meteen ook de grote ruit aan de voorkant vervangen voor HR++ glas Of we besluiten aan de voorkant uit te bouwen en dan doen we voor en achter een andere schuifpui er in met HR++ glas er in. Als ik de tuin ga aanleggen overweeg ik om eerst een drainage / water opslag in te graven. Hier mee kan ik dan mijn eigen tuin besproeien en dit geeft minder belasting op het riool. In de tuin willen we een overkapping. Hier wil ik graag een groen dak op maken Eventueel zou i.p.v. het groene dak ook gekozen kunnen worden voor PV panelen op dit dak Als ik de badkamer ga aanpakken dan ga ik zeker kijken voor WTW op het douchewater. Verder in de toekomst eventueel energie opslag zodat we minder afhankelijk van, en belastend voor, het energie net worden.






Scroll naar boven
Ga naar de inhoud