Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1975, Rolde

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Een zo duurzaam mogelijk huis, dat was onze wens toen we dit huis in 2017 kochten. Met isolerende maatregelen, zonnepanelen, een all-electric warmtepomp en een regenwatersysteem zijn we daar aardig mee op weg. Het afgelopen jaar (2023) hebben we nieuwe zonnepanelen gekregen en werd ons huis zelfs energiepositief. We laten je daarom graag zien wat we gedaan hebben in onze jaren 70 tussenwoning!

Meer over ons (huis) kun je ook lezen op www.wijgaanonzedromendoen.blogspot.nl

Het Radio 1 Journaal in Rolde over Duurzame Huizen Route (2022)

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1975
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Aardgasvrij, Nul-op-de-meter woning, Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Maatwerkadvies, Bouwkundig advies, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Spouwisolatie (spouwmuur), HR++ glas, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Meubels, Elektrische auto, Eten & Drinken, Infraroodverwarming, Regenwater hergebruik, Inregelen cv-installatie, Tuininrichting, Compostbak

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De isolatie van ons huis was zeer beperkt. Beneden was in 1991 dubbelglas geplaatst. Onder de pannen lag een isolatielaagje van een paar centimeter. Daarom zijn we stap voor stap gaan isoleren. Eerst de vloer met PUR (2017), toen de spouw met parels (2018), het dak is in 2018 en 2019 in twee fasen met glaswol geïsoleerd, het glas is boven en beneden in de jaren '18-'20 in fasen vervangen.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Begin 2023 maakten we een rekensommetje. Wat zou het kosten onze zonnepanelen te vervangen, voor welk bedrag zouden we de 'oude' kunnen verkopen en wat zouden nieuwe zonnepanelen opleveren. Vervangen bleek de moeite waard, met een opbrengst die 1,5 keer zo groot was, zou ons huis netto energieneutraal worden. Of zelfs een beetje energiepositief. En dat voor een tussenwoning.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Veel en vaak hebben we gedacht aan een vorm van balansventilatie. Deze stap hebben we echter niet gezet omdat het lastig is om dit in ons huis te plaatsen gezien de beschikbare ruimte en de gehorigheid. Vooralsnog zijn er voldoende ventilatieroosters en zorgen mechanische en natuurlijke ventilatie voor een redelijke luchtkwaliteit.

Adviezen

Vraag advies, google er lustig op los en trek je eigen plan! Bedenk goed waar je eigen prioriteiten liggen en wat je budget toelaat. Voor ons was het handig om eerst de grote uitgave van de warmtepomp te doen, zodat we nu in kleine stapjes verder kunnen isoleren.

Ervaringen

Bij het kopen van een huis was een geschikt dak voor zonnepanelen een eerste vereiste. Daags na de verhuizing zijn de panelen ook geplaatst. Het vinden van bruikbaar advies om de woning verder te verduurzamen bleek wel lastig. Zo veel mensen zo veel meningen. De één zegt: Eerst isoleren, dan de warmtepomp. De ander zegt: Doe eerst die grote uitgaaf en ga dan stapje voor stapje isoleren. De één zegt: Als je isoleert volstaan je radiatoren voor lage temperatuurverwarming. De ander zegt: vloerverwarming is een must. Uiteindelijk zijn we gevaren op ons eigen kompas. Google heeft ons veel geleerd. En diverse adviseurs hebben (toch ook) een bijdrage geleverd. Vloerverwarming was misschien geen must, maar wel een prettige manier van verwarmen. Na de vloerverwarming was vloerisolatie wel een must. Na lang aarzelen kozen we voor de praktisch oplossing van PUR. Niet ideaal maar wel het beste middel voor ons huis. Vervolgens zijn we in het diepe gesprongen. We wilden eerst en vooral van het gas af en hadden budget voor een warmtepomp. Met verschillende offertes in de hand kozen we een systeem van NIBE dat ons het beste leek. De buitenunit kon mooi op het platte dak van de garage. Onze buren moesten even wennen aan hoe dat ding er uit zag, maar het geluid bleek eigenlijk geen groot obstakel. Inmiddels zijn we er achter dat ons energieverbruik als we niet stoken zo laag ligt, dat we in de zomermaanden een flink negatief verbruik hebben. Zo flink dat ons maandelijkse voorschotbedrag schommelt rond de 35 euro. En na het vervangen van de zonnepanelen in 2023 bleek dat we netto zelfs niets meer hoefden te betalen voor energie.

Toekomstplannen

Op het moment is er al heel veel gebeurd aan ons huis. Alle ramen zijn vervangen, waar isolatie kon, is het geplaatst, warmtepomp en zonnepanelen draaien naar wens. Voorzichtig denken we nog wel na over een accu systeem. Wellicht in combinatie met een auto die kan terugleveren aan het huis.

Tips

Er kan veel. Zaak is niet te aarzelen en het ook gewoon te doen!



Beschreven maatregelen
Interviews

Op bezoek bij familie van der Weide

Bron: Duurzame Huizen Route (5 oktober 2018). Op bezoek bij de duurzame woning van de familie van der Weide Via YouTube

 

De Duurzame Huizenroute en het Radio 1 Journaal in Rolde

Bron: TL van der Weide (29 oktober 2022). De Duurzame Huizenroute en het Radio 1 Journaal in Rolde Via YouTube

 

Nederlands Dagblad

Nederlands Dagblad - Even binnengluren bij een duurzaam huis

Klik om te vergroten 

Bron: Rebecca van de Kar (2 november 2018). Even binnengluren bij een duurzaam huis Via Nederlands Dagblad




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud