Tussenwoning - 1976, Haarlem

Tussenwoning - 1976, Haarlem

Woning
Spouwisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
1978
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Spouwisolatie is in het verleden al aangebracht. Een infrarood onderzoek liet zien dat er geen noemenswaardige warmtelekken waren ontstaan in de loop der jaren.
Ervaringen
Werkt goed.
Vloerisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Om het warmteverlies van de vloer op de begane grond te beperken, zijn in de kruipruimte reflecterende Tonzon-kussens aangebracht.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013, 2015, 2017
Aanraden:
Beschrijving
We hebben inmiddels 17 zonnepanelen, samen goed voor 3900 Watt piek.
Ervaringen
In 2013 ontvingen we 40 euro meer voor geleverde stroom. Wij hebben meer elektriciteit opgewekt als verbruikt. En ik kreeg nog eens 108 euro aan btw terug. Na het plaatsen van een hybride warmtepomp nam het stroom gebruik weer toe en gasgebruik verder af. Door het plaatsen van een volledig zelfstandige lucht water warmtepomp neem het elektra-verbruik verder toe. Om die reden zijn 5 nieuwe 300 WP panelen toegevoegd.
Hotfill
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2015
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Voor de wasmachine wordt een hotfill gebruikt, gevoed uit het buffervat van de zonneboiler. Dit beperkt het elektra verbruik.
Ervaringen
Positief in voorjaar, zomer en najaar. Minder bruikbaar in de winter. Een beetje opletten dat de buffer voldoende warm water bevat.
Zonneboiler
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
In een kast op de eerste etage staat de warmtewisselaar waarin de door de zon opgewarmde vloeistof (glycol) zijn energie afgeeft aan het water van het opslagvat van honderd liter inhoud, ook in de kast.
Lucht/water warmtepomp
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Kapitein BV
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Zo’n volledig elektrische warmtepomp werkt hetzelfde als een koelkast, maar dan omgekeerd. Een pomp laat een vloeistof circuleren door een fijnmazig buizenpaneel, waarbij warmte gemaakt kan worden door samenpersen van de vloeistof en koude ontstaat (en aan de lucht wordt afgegeven) bij het gesloten verdampingsproces van de vluchtige vloeistof. Enig verschil met de koelkast is dat de koude naar buiten gaat en de warmte binnen blijft. Lucht-water-warmtepompen worden steeds goedkoper. In het voor- en najaar kun je zo tegel relatief weinig elektra kosten, relatief veel warmte je huis in krijgen, maar deze pomp werkt zelfs tot een buitentemperatuur van min 20 graden C. Als het vriest moet de pomp harder werken en dat kost meer elektra. Om die reden moesten ook extra groepen geplaatst worden in de meterkast en kabels naar de warmtepomp getrokken worden.
Ervaringen
Nog geen ervaring opgedaan met de ruimteverwarming. wel met tapwater levering. Die is prima. Gelet op de eerdere ervaringen met een hybride warmtepomp die de CV-installatie voorheen aanstuurde, heb ik er het volste vertrouwen in.
  • Achterkant woning

  • voorzijde van de woning

  • dak met zonnepalen, zonneboiler en buitenunit warmtepomp

  • installaties energie neutraal

  • afkoppelen gasleiding

Ervaringen met de (ver)bouw
Het huis is in fasen verduurzaamd tot energieneutraal. Telkens is per fase gekeken naar kosten, opbrengsten en berekende en te verwachten terugverdientijd. Toen telkens bleek dat de prognoses redelijk goed in de buurt kwamen van de werkelijke situatie, ben ik ook door gegaan tot de laatste fase: gasloos, en waarschijnlijk - en afhankelijk van de winterkoude- ook energieneutraal. Het was een uitdaging om de kosten beheersbaar te houden. Ik heb zelf ook e.e.a. zelf gedaan. Ik vond en vind het leuk en zinnig. De laatste stap was de verwijdering van de gasaansluiting op het net en de gasmeter. Ook dat is een logische stap: niet meer betalen voor een niet (meer) functionele voorziening. Ook hierbij geldt: terug te verdienen ( in ca 5,5 jaar).
Plannen voor de toekomst
Zelf heb ik geen grote plannen meer. Misschien ga ik nog aan de gang met water (opslag, grijs-primair water), intensiveren van telen van eigen voedsel.
Adviezen
Als je plannen hebt om je huis te verduurzamen, laat je dan leiden door een goed labelscan met indicaties voor verschillende verduurzamingsopties. Ben je voorzichtig met je uitgaven, kijk dan goed hoe je huis feitelijk reageert op genomen maatregelen en ga dan weer verder. .Zorg daarbij dan eerst voor een goede 'schil isolatie' (dak-gevel-, glas- en vloerisolatie) en kijk dan pas naar alternatieve verwarmingsopties. Zonnepanelen kun je altijd doen, maar bedenk dat de kosten van verwarming in verhouding veel duurder zijn . Het onderstaande interview is uit 2015, toen het huis nog voorzien was van een hybride warmtepomp naast de CV-ketel.
Interview

 

 

Het lijkt bij mensen die hun huis verduurzamen wel een beetje of het een verslaving is.

Het begint met een paar zonnepanelen op het dak om stroom op te wekken, maar het kan zo maar uitmonden in een volledig verduurzaamd huis, waarbij de gasmeter uit de meterkast gehaald kan worden. ,,Kijk hier maar”, laat Sjoerd Andela in zijn woning aan Terworm zien. ,,Hier hing eerst de gasmeter. Die hebben we vorig jaar weg laten halen. Wel hebben we er twaalf groepen bij voor de elektriciteit die we opwekken met de zonnepanelen op het dak.”

Het huis van Andela is een van de vier woningen waar zaterdag de deuren open gingen voor de Duurzame Huizenroute. Bewoners die hun huis energiezuinig en duurzaam hebben verbouwd ontvangen mensen thuis die meer willen weten over wat dat nou precies inhoudt. Een buurvrouw van Andela, die nadenkt over de volgende stap na het plaatsen van zonnepanelen op het dak, komt met een lijstje vragen langs. Tot nu toe is alles haar meegevallen. ,,Ik dacht dat het allemaal heel ingewikkeld zou zijn, maar dat was niet zo.” Wel is het een proces van een aantal jaren, blijkt uit het relaas van Andela. Hij zette in 2009 de eerste stappen met het energiezuinig wonen.

Het huis van de familie Van der Peet in de Indische buurt lijkt wel een proeftuin voor allerlei duurzame experimenten. Ze wonen in een oude buurtwinkel uit 1927, die stamt uit een tijd dat niemand zich nog zorgen maakte over het milieu. ,,Het was een bouwval toen we hier kwamen wonen in 1998. We zijn gaan restaureren en opknappen. Dat we steeds voor duurzaam kozen, was in eerste instantie niet eens zozeer vanwege het milieu, maar omdat dat gewoon de beste oplossing was”, zegt Ferry van der Peet. ,,Dat begon met isoleren, want de gevel was uit enkel steen opgetrokken, maar we zijn steeds een stapje verder gegaan.’’

Het proces om hun huis zo duurzaam mogelijk te maken, heeft acht jaar in beslag genomen. ,,Het is een investering om je huis aan te pakken”, vindt Angelina van der Peet. Na het isoleren, volgden zonnepanelen op het dak, een palletkachel om het huis te verwarmen, nog meer zonnepanelen en nu een fijnstoffilter om de uitstoot van de palletkachel te zuiveren. Ferry heeft er lol in, al leidt dat volgens dochter Marieke wel tot allerlei snelle wisselingen in het huis, vooral als het gaat om kachels. ,,We hebben de laatste jaren zeker al acht kachels gehad.”

Duurzaam leven gaat bij deze familie nog veel verder, blijkt uit de strikte afvalscheiding. ,,We willen nu minder plastic in huis, dus hebben we pas een soda machine gekocht, want dan komen die plastic flessen het huis niet meer in.” De totale investering heeft hun ook veel opgeleverd, vindt Ferry. ,,Van het geld dat we nu uitsparen aan stroom en gas kunnen we vaker op vakantie.”

Aan de andere kant vraagt duurzaam leven ook om duidelijke keuzes. ,,We hebben geen droogtrommel en geen afwasmachine.”

Bron: Annemieke Windt, 5 november 2017, Het lijkt bij mensen die hun huis verduurzamen wel een beetje of het een verslaving is, verkregen via Haarlems Dagblad

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >