Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1976, Woerden



Omschrijving

Geisoleerde woning met zonnepanelen, zonneboiler en groententuin aan huis.

We verduurzamen stapje voor stapje: vloerisolatie en vloerverwarming beneden, HR++glas op de begane grond en de eerste verdieping, 10 zonnepanelen op het dak en een zonneboiler met combi-ketel en klokthermostaat, ledverlichting in vrijwel alle lampen, zuinige apparaten (maar sommige al weer 10 jaar oud, dus dat kan al weer zuiniger), waterbespaarders in alle kranen.

Verder nemen we onze energie en gas af van een bedrijf met uitsluitend groene energie, hebben we bewust geen auto, verbouwen een flink deel van ons jaarlijkse groente en fruit biologisch aan huis en eten we overwegend vegetarisch en biologisch. En zo proberen we onze footprints een beetje binnen de perken te houden.

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1976
Energielabel:
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Energiezuinige woning,

Toegepaste maatregelen

Kruipruimte/ kelderisolatie, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR-ketel (Cv-ketel), Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Ventilatieroosters, Thermostatische radiatorkranen, Slimme meter, Led lampen, Moestuin, Compostbak, Groene energie, Eten & Drinken

Foto's


Extra informatie
Ervaringen

Het huis is gebouwd in 1975 en had toen we het in 2008 kochten nog enkelglas op de slaapverdieping en het oorspronkelijke dubbelglas op de begane grond. De slaapverdieping hebben we gelijk vervangen door HR++glas in kunststof kozijnen en de benedenverdieping was in 2011 aan de beurt. Toen we hier kwamen wonen hebben we gelijk op de begane grond vloerverwarming laten aanleggen, en daarvoor ook de vloer vanuit de kruipruimte laten isoleren. En op alle radiatoren hebben we thermostaatknoppen laten plaatsen. In de nieuwe keuken kwam A+ apparatuur en in de badkamer thermostaatkranen bij douche en bad. We hadden al een aantal jaar interesse in zonnepanelen en toen onze verwarmingsketel in 2015 aan vervanging toe was, hebben we een HR+ketel met een zonnecollector voor warm water (met 100 liter boiler) laten plaatsen en gelijk 10 zonnepanelen. Daarmee kunnen we op jaarbasis ongeveer de helft van ons stroomverbruik zelf opwekken en hebben we op een zonnige dag altijd een douche op zongewarmd water. De lampen vervangen we geleidelijk door LEDS; de meest gebruikte lampen zijn inmiddels óm', alleen in een paar weinig gebruikte lampen maken we de oude halogeen-, gloei- en spaarlampen nog op. In het bescheiden tuintje kweken we - op de plek waar een ander een auto zou parkeren, die wij bewust niet hebben - onze eigen biologische groenten en fruit, waarmee we ca. 3 maanden per jaar wat groenten betreft zelfvoorzienend zijn en we een jaar lang dagelijks eigen jam kunnen eten. We bewateren met een druppelsysteem, om zo spaarzaam mogelijk met water om te gaan. In de toekomst zouden we graag van het gas af willen en als het dak vervangen moet worden, gaan we dat ook gelijk goed laten isoleren. Onze garage is ook nog een warmtelek in de winter, dus ook dat is nog een project voor de toekomst. Binnenkort wordt de straat opgehoogd en worden de dakgoten losgekoppeld van het riool; een mooi moment om een regenton aan te schaffen.

Toekomstplannen

Als de dakpannen moeten worden vervangen, willen we ook gelijk het dak isoleren en de ramen daar vevangen door beter isoleren glas. Onze garage is nog wel een warmtelek, daar moeten we nog iets mee. Uiteindelijk zouden we graag naar nul-op-de-meter en gasloos willen groeien, maar daarvoor hebben we nog even te gaan.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud