Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 1978, Lelystad

Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.



Omschrijving

Duurzame gasloze tussenwoning uit 1978! 

Standaard woonhuis van prefab betonplaten, waarin we zoveel als mogelijk hebben gedaan om ons energieverbruik te verlagen. Sinds 2008 zijn wij bezig om onze woning stap voor stap te verduurzamen. Sommige maatregelen waren erg succesvol anderen wat minder, alles wat wij hebben gedaan is beschreven op onze blog familie-kleinman.nl/energie. En de grootste mijlpaal is eind 2023 bereikt: Onze woning is gasloos!

Voor ruimteverwarming hebben wij een warmtepomp met een los buffervat met daarin een elektrisch element als backup. Voor warm tapwater hebben wij een warmtepompboiler (200l) van Daikin en wij koken op inductie.

Samengevat:

  • A++ label;
  • 6kW warmtepomp voor verwarming;
  • Daikin airconditioning voor koeling in de zomer;
  • 200l warmtepompboiler voor warm tapwater;
  • Koken op inductie;
  • Extra vloerisolatie;
  • Extra dakisolatie;
  • Spouwmuur is extra nageisoleerd;
  • Deels voorzetwanden met extra isolatie;
  • HR++ glas rondom;
  • 4500Wp zonnepanelen (Planning is om medio 2024 naar +/- 7000Wp te gaan);
  • 13kWh thuisbatterij van LG.
  • Kierdichting na aanleiding van blowerdoortest
  • Rondom het huis sensoren ( meten = weten! )

Blowerdoortest:

Eind november 2022 is er een blowerdoortest uitgevoerd. Daaruit kwamen de volgende waarden:

  • QV;10: 0,42
  • ACH50: 2,7

Met een QV;10 waarde van 0,42 in “klasse 2, energiezuinig bouwen”. Tijdens het maken van de warmtebeelden bleek er nog meer dan voldoende te verbeteren in de woning. 

 

Kenmerken

Bouwjaar: 1978
Energielabel: A++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, Hybride warmtepomp, Domotica, Zonnepanelen (PV), Warmtewisselaar douche, Vloerverwarming, Energiezuinige koelkast, Zuinige wasdroger, Stand-by-killer, Led lampen, Na-isolatie spouw (spouwmuur), Lucht/water warmtepomp ventilatielucht, Kierdichting

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

De woning had standaard 3cm piepschuim als vloerisolatie, steenwol als spouwmuurisolatie en dunne PIR platen op het dakbeschot. Dit hebben wij stapsgewijs uitgebreid naar 13 en deels 23cm piepschuim als vloerisolatie samen met bodemfolie. De bestaande spouwmuur is afgevuld met Aminotherm schuim. In de woonkamer en een slaapkamer zijn extra voorzetwanden geplaatst met extra isolatie. Het dakbeschot is extra geisoleerd aan de buitenzijde met een speciaal mengsel van piepschuimkorrels met latexlijm. Alle ruiten zijn intussen overal vervangen voor HR++ glas en alle naden en kieren zijn gevonden met een blowerdoortest en waar mogelijk opgelost.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Wij hebben een 1x35A aansluiting op het energienet. Daarbij een 13kWh thuisbatterij om de grote pieken af te vangen en uiteraard om zonnestroom in op te slaan. Daarnaast nu nog 4500Wp aan zonnepanelen waar nog een aantal panelen bij gaan komen.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Wij hebben rondom het huis, uiteraard, ventilatieroosters en daarnaast op zolder een mechanische ventilatiebox met driestandenschakelaar. Helaas is balansventilatie niet mogelijk. Daarnaast hebben wij een aantal CO2 sensoren in huis waarmee wij de luchtkwaliteit in huis in de gaten houden.

Adviezen

Bezint eer ge begint. Met de ervaring die ik nu heb zou ik een hoop zaken anders hebben aangepakt. BIjvoorbeeld meteen 20cm isolatie onder de vloer ipv eerst 10, dan spijt krijgen en dan er nog 10 bij plakken. Pak meteen het totaalplaatje en houd er rekening mee tijdens het verbouwen.

Ervaringen

Het is lastig om goede mensen te vinden. De meeste installateurs kunnen een ketel op hangen en hebben geen enkele ervaring met duurzame opwek. Zodra je een paar websites hebt ingelezen weet je vaak al veel meer dan deze installateurs.

Toekomstplannen

Aankomende januari worden op de 1e verdieping en zolder de bestaande oude kozijnen vervangen voor kunststof kozijnen met HR++ glas. Er is dakvlak vrij gekomen doordat een zonneboiler is verwijderd. Hier komen nog extra zonnepanelen.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud