Tussenwoning - 1978, Lelystad
Omschrijving
Duurzame tussenwoning uit 1978. Standaard woonhuis van prefab beton, waarin we zoveel als mogelijk hebben gedaan om ons energieverbruik te verlagen. Sinds 2008 hebben we onder andere zonnepanelen geplaatst, een zonneboiler  waarmee we zowel warm tapwater mee maken en ook het huis kunnen verwarmen.Â
Daarnaast hebben we in het hele huis HR++ glas, na-isolatie gedaan waar mogelijk, inclusief voorzetwanden. Met als aanvulling dat wij zelfs onze bestaande spouwmuur in 2022 extra hebben laten na-isoleren. Hier zat al een paar centimeter steenwol in en de resterende ruimte is afgevuld met aminotherm.Â
Binnen hebben wij beneden vloerverwarming en boven grotere radiatoren geplaatst om het huis te verwarmen. Het huis verwarmen wij met een Lucht/Water warmtepomp, deze is officieel hybride maar de ketel mag niet mee doen met het verwarmen. Voor de douche hebben wij een DoucheWTW waarmee wij warmte terugwinnen, is ons huis uiteraard voorzien ledverlichting. Vanwege de aanhoudende hitte in 2020 hebben wij ook een airconditioning laten installeren.
Niet alleen is onze energierekening hierdoor met meer dan 75% omlaag gegaan maar is het comfort in huis ook enorm toegenomen. En comfort is niet in geld uit te drukken!
Kenmerken
Bouwjaar: 1978
Energielabel: A++
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning:
Energiezuinige woning,
Toegepaste maatregelen
Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, Hybride warmtepomp, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Domotica, Zonnepanelen (PV), Warmtewisselaar douche, HR-ketel (Cv-ketel), Vloerverwarming, Energiezuinige koelkast, Zuinige wasdroger, Stand-by-killer, Led lampen, Na-isolatie spouw (spouwmuur)
Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
EPS vloerisolatie, EPS voor de fundering ( binnen en buiten ). gevel na-geisoleerd na vervanging kozijnen, voorzetwanden geplaatst ( met steenwol ). Dak laten na-isoleren met thermoparels. Vloerisolatie in de bijkeuken met Aerogel.
Beschrijving energievoorziening van de woning
4500Wp aan zonnepanelen, goed voor 2800kWh per jaar. Techneco ELGA warmtepomp voor het verwarmen van de woning, die krijgt het tot ongeveer -3 warm in huis, daar onder moet de CV ketel aan of een elektrisch kacheltje. Zonneboiler doet mee in het circuit voor verwarmen, wanneer er warmte in de zonneboiler zit wordt dit eerst voor het verwarmen gebruikt. Tapwater met de zonneboiler in de zomer, Douche WTW om warmte terug te winnen en in de winter hebben we daarvoor nog de CV ketel helaas nodig. Ik ben nog op zoek naar alternatieven om helemaal van het gas af te kunnen.
Adviezen
Bezint eer ge begint. Met de ervaring die ik nu heb zou ik een hoop zaken anders hebben aangepakt. BIjvoorbeeld meteen 20cm isolatie onder de vloer ipv eerst 10, dan spijt krijgen en dan er nog 10 bij plakken. Pak meteen het totaalplaatje en houd er rekening mee tijdens het verbouwen.
Ervaringen
Lastig om goede mensen te vinden. Meeste installateurs kunnen net een ketel op hangen en hebben geen enkele ervaring met duurzame opwek. Zodra je een paar pagina's hebt ingelezen weet je vaak al veel meer dan deze installateurs. Het koppelen van alle installaties is ook een puzzelwerk geweest en daar is ook bijna geen een installateur in staat om mee te denken. Gelukkig een gevonden die ontzettend goed mee dacht en heeft geholpen met de aansluiting van zonneboiler, CV en warmtepomp op elkaar.
Toekomstplannen
Kozijnen achter moeten nog worden vervangen, die worden ook duidelijk minder. Verder nog meer integratie van alle systemen en het nog beter op elkaar afstemmen zodat het verbruik nog verder naar beneden kan. Daarbij ook aan het kijken hoe wij volledig van het aardgas af kunnen. Dat is nog best een opgave.