Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 2006, Almere



Omschrijving

Tussenwoning, 2006, 150 m2. Van het gas af met een warmtepomp, elektrische boiler en zonnepanelen.

Kenmerken

Bouwjaar: 2006
Energielabel:
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Convectoren, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Spaarlampen, Led lampen, Inductie fornuis, Groene energie, Duurzaamheidslening

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Voor de warmtepomp was het niet nodig mijn 12 jaar oude tussenwoning extra te isoleren. De Rc is >3 m2 K/W. Het kan beter, maar die investering verdient zich niet terug, was het oordeel van mijn adviseur.

Beschrijving energievoorziening van de woning

Mijn doel was om mijn woning gasloos te maken. Dat heb ik gedaan met l/w warmtepomp, inductiefornuis en elektrische boiler. Ik had al convectoren in de woonkamer.Met de extra aanjagertjes erop werkte dat afgelopen winter goed. De rest van mijn huis heeft designradiatoren of gewone radiatoren. De warme lucht uit de woonkamer gaat via de trap erg snel naar boven. ik plaats binnen kort nog een extra radiator in de woonkamer, zodat het systeem wat sneller reageert, zonder dat ik de watertemperatuur hoef te verhogen Dat kost enkele honderden euro's. Dat is op het geheel van de beslissing een zeer klein bedrag. Zie verderop.

Adviezen

De aanleg vd warmtepomp was lastiger dan gedacht. Op basis van tekeningen dachten we een bruikbare leidingschacht te hebben voor de warmtetransportleiding naar de zolder. Maar die leidingschacht bleek op 2 onbereikbare plekken een dikke betonnen vloer te hebben. Toen moest de leiding buitenom. Veel extra gedoe. Dus zelfs bij een vrij nieuwe woning kan het tegenvallen! Kijk heel goed, en niet alleen op de tekening!

Ervaringen

Voor ik aan de warmtepomp begon, had ik al zonnepanelen. De warmtepomp (12.000 euro incl. installatie) kon ik met een lening van SVn en 1900 ISDE subsidie aanschaffen. Dat leidt tot 75 euro maandlastenverhoging. Ik heb de volle 12.000 euro geleend en de ISDE subsidie heb ik gebruikt om inductieplaat, pannen en elektrische boiler te kopen en te laten plaatsen. De 75 euro vond ik toch wel een heel bedrag. Maar anderzijds leverden mijn zonnepanelen weer 50 euro op, en in theorie mag ik naast 18 euro lager vastrecht (van het gas af!) een klein financieel voordeel in mijn energierekening verwachten-- dus ongeveer maandlasten-neutraal als ik het geheel beschouw. Had ik voor de zonnepanelen ook een lening genomen (en dat kan met de SVn lening; 1,6 % in Almere!), dan waren mijn maandlasten 30 euro hoger geweest (maar had ik er niet zelf 5000 euro op ingelegd).

Toekomstplannen

ik kan nu een jaar volledig elektrisch en met l/w warmtepomp vergelijken met een jaar traditioneel. Ik meet wekelijks ons energiegebruik en de productie van de zonnepanelen, het deel dat ik zelf gebruik, en het deel dat ik teruglever. Ik volg vooral de boiler kritisch, met aparte meter. Ik heb hem extra geïsoleerd, en dat bespaart mij 8 kWh/wk; een derde van het gebruik. Wij gebruiken met ons 2-en weinig warm water. Mijn inschatting is, dat de elektrische boiler weliswaar niet de meest energiezuinige oplossing is, maar dat hij toch veel goedkoper is dan een systeem dat gebruik maakt van teruggewonnen warmte uit de ventilatielucht. Zo niet, dan kopen we die van geleend geld alsnog. Ze kosten enkele duizenden euro's, met ook weer forse ISDE subsidie, en het geld kan bij SVn geleend worden. Ik denk erover dan ook op mijn NO-dak zonnepanelen te leggen, die zouden zich in 10 jaar nog terugverdienen, volgens de website.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud