Tussenwoning - 2006, Almere

Tussenwoning - 2006, Almere

Woning
Lucht/water warmtepomp buitenlucht
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ervaringen
Kosten over het hele jaar nog niet duidelijk, maar lijken (cf verwachting) iets lager te liggen dan toen ik nog gas stookte.
Tip
Voor gas-CV ketels: zet je watertemperatuur een tijdlang (een hele winter liefst) op 40 graden. Laat de kamertemperatuur 's nachts minder ver dalen. En kijk of je je huis warm houdt. Als dat zo is, heb je genoeg afgifte vermogen om op een warmtepomp over te gaan. Anders moet er misschien iets bij. Wij hebben niets bijgeplaatst en hebben op koude ochtenden wel eens (deze winter nog geen 10 keer) een uurtje een straal/ventilatorkacheltje van 1500 watt aan. Even snel warmer maken. Dat kan niet goedkoper.
Ervaringen met de (ver)bouw
Voor ik aan de warmtepomp begon, had ik al zonnepanelen. De warmtepomp (12.000 euro incl. installatie) kon ik met een lening van SVn en 1900 ISDE subsidie aanschaffen. Dat leidt tot 75 euro maandlastenverhoging. Ik heb de volle 12.000 euro geleend en de ISDE subsidie heb ik gebruikt om inductieplaat, pannen en elektrische boiler te kopen en te laten plaatsen. De 75 euro vond ik toch wel een heel bedrag. Maar anderzijds leverden mijn zonnepanelen weer 50 euro op, en in theorie mag ik naast 18 euro lager vastrecht (van het gas af!) een klein financieel voordeel in mijn energierekening verwachten-- dus ongeveer maandlasten-neutraal als ik het geheel beschouw. Had ik voor de zonnepanelen ook een lening genomen (en dat kan met de SVn lening; 1,6 % in Almere!), dan waren mijn maandlasten 30 euro hoger geweest (maar had ik er niet zelf 5000 euro op ingelegd).
Plannen voor de toekomst
ik kan nu een jaar volledig elektrisch en met l/w warmtepomp vergelijken met een jaar traditioneel. Ik meet wekelijks ons energiegebruik en de productie van de zonnepanelen, het deel dat ik zelf gebruik, en het deel dat ik teruglever. Ik volg vooral de boiler kritisch, met aparte meter. Ik heb hem extra geïsoleerd, en dat bespaart mij 8 kWh/wk; een derde van het gebruik. Wij gebruiken met ons 2-en weinig warm water. Mijn inschatting is, dat de elektrische boiler weliswaar niet de meest energiezuinige oplossing is, maar dat hij toch veel goedkoper is dan een systeem dat gebruik maakt van teruggewonnen warmte uit de ventilatielucht. Zo niet, dan kopen we die van geleend geld alsnog. Ze kosten enkele duizenden euro's, met ook weer forse ISDE subsidie, en het geld kan bij SVn geleend worden. Ik denk erover dan ook op mijn NO-dak zonnepanelen te leggen, die zouden zich in 10 jaar nog terugverdienen, volgens de website.
Adviezen
De aanleg vd warmtepomp was lastiger dan gedacht. Op basis van tekeningen dachten we een bruikbare leidingschacht te hebben voor de warmtetransportleiding naar de zolder. Maar die leidingschacht bleek op 2 onbereikbare plekken een dikke betonnen vloer te hebben. Toen moest de leiding buitenom. Veel extra gedoe. Dus zelfs bij een vrij nieuwe woning kan het tegenvallen! Kijk heel goed, en niet alleen op de tekening!

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >