Woningen

Uitgelichte afbeelding

Tussenwoning - 2007, Loenen aan de Vecht



Omschrijving

Wij hebben ons huis gekocht in 2012. Vanaf 2014 zijn we begonnen met verduurzamen door energie te gaan besparen (van 3500 kWh naar 2500 kWh). Een jaar later zijn er 16 zonnepanelen verzonken geplaatst op de oostzijde van het dak van ons huis, dat voldoende was voor de stroom die we toen gebruikten.

Om energieneutraal te worden (inclusief het gebruik van onze elektrische auto) zijn er in een tweede fase nog eens 16 zonnepanelen op de westzijde van het dak en 8 zonnepanelen op de garage geplaatst. Bij elkaar leveren allen panelen 8000 kWh op. De CV ketel is vervangen door een ventilatielucht/water warmtepomp van Nibe. Hierna is ook ons gas afgesloten.

Afgelopen jaar hebben we een groen dak rondom de zonnepanelen op de garage aangelegd. Verder is er een regenwaterinstallatie geplaatst, die is aangesloten op de toilet beneden en op de buitenkraan. 

Kenmerken

Bouwjaar: 2007
Energielabel: A
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Nul-op-de-meter woning,

Toegepaste maatregelen

Nul-op-de-meter woning, Lucht/water warmtepomp ventilatielucht, Convectoren, Zonnepanelen (PV), Mechanische afvoer ventilatie, Regenwater hergebruik, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige koelkast, Stand-by-killer, Regenwaterafkoppeling, Moestuin, Compostbak, Elektrische auto, Groene energie

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Wij hebben de woning niet verder hoeven isoleren.

Beschrijving energievoorziening van de woning

De zonnepanelen wekken bij elkaar 8000 kWh op wat voldoende is voor het stroomverbruik van ons huis (gasloos) en van onze auto.

Hoe is de ventilatie geregeld?

Met mechanische ventilatie. De lucht wordt teruggewonnen door de warmtepomp, waarmee het huis en tapwater wordt verwarmd.

Adviezen

Als je in een goed geïsoleerd huis met mechanische ventilatie woont dan is het vervangen van de CV ketel door een ventilatielucht/water warmtepomp een aanrader. Je hebt geen buitenunit nodig zoals bij een luchtwarmtepomp. Lage temperatuursradiatoren of vloerverwarming op de begane grond is wel een voorwaarde. De achterzijde van het huis ligt op het zuiden. We hebben een appelboom die schaduw geeft op de achterzijde van het huis in de zomer, waardoor het zomers beneden altijd koel is.

Ervaringen

De eerste brine/water warmtepomp (Alpha Innotec) die werd geplaatst voldeed niet. De warmtepomp gebruikte als bron de 16 PVT panelen op de oostzijde van het dak. Er moest volledig elektrisch verwarmd worden. De ventilatielucht/water warmtepomp van Nibe die hierna is geplaatst werkte wel direct goed. Onze dakpannen bleken niet geschikt om zonnepanelen op te plaatsen, omdat ze grotendeels over elkaar liggen en gespijkerd zijn. Daarom zijn de zonnepanelen op de westzijde verzonken gelegd. Het mooie hiervan is dat de panelen op het zelfde niveau liggen met de dakpannen. Bij een nieuw te bouwen huis is dit aan te raden, omdat dit dakpannen onnodig maakt. Op de oostzijde zijn de zonnepanelen wel op de dakpannen gelegd met beugels die voor alle dakpannen geschikt zouden zijn. Dit blijkt niet het geval te zijn, een lekkage is het gevolg geweest.

Toekomstplannen

Geen.



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud