Twee-onder-een-kap woning - 2009, Terneuzen
Omschrijving
Bestaande patio-woning uit 2009 die we volledig hebben verduurzaamd en we nu met trots nul-op-de-meter woning mogen noemen. De woning beschikt inmiddels over zonnepanelen, warmtepomp, vegetatiedak, vloerverwarming, wtw-installatie, HR++ glas.
Kenmerken
Bouwjaar: 2009
Energielabel: A+++
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning:
Zeer energiezuinige woning,
Nul-op-de-meter woning,
Aardgasvrij,
Toegepaste maatregelen
Nul-op-de-meter woning, Levensloopbestendig, Vegetatiedak (groendak), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Vloerverwarming, Zonnepanelen (PV), Centrale balansventilatie, Actieve zonwering, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Zuinige wasdroger, Gordijnen, Meubels, Vloerbedekking
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Standaard vloer (EPS) en muur isolatie (glaswol). Dak isolatie door middel van aanbrengen vegetatiedak.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Afgelopen jaar hebben de zonnepanelen (25 x 300 Wp) voor 115 % in elektriciteit behoefte voorzien. Verwarming en warm water wordt geleverd door een elektrische lucht/water warmtepomp. Er is geen gasaansluiting meer.
Hoe is de ventilatie geregeld?
Mechanische wtw-ventilatie unit.
Adviezen
Wij zullen iedereen adviseren om te investeren in duurzaamheid. Het geeft ons veel voldoening om zelf verantwoordelijk te zijn voor onze eigen energiebehoefte. Daarnaast zijn de gemaakte investeringen al op de niet zo heel erg lange termijn rendabel te noemen!
Ervaringen
Wij zijn zeer tevreden met de gedane aanpassingen aan onze woning om deze energie neutraal te maken. Natuurlijk, je hoort wisselende verhalen over warmtepompen in de zin van comfort en (geluids)overlast. Wij kunnen echter louter positief zijn! Zeker in combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen werkt dit systeem fantastisch. Daarnaast zijn wij zeer te spreken over het aangelegde vegetatiedak dat is voorzien van verschillende soorten sedum. Het zorgt voor een betere dak isolatie, maar daarnaast ook dat de omgevingstemperatuur rond de zonnepanelen op zomerdagen niet te hoog oploopt, dus een hogere energieopbrengst! Uiteindelijk ziet het er ook nog eens mooi uit en heeft het een enorme aantrekkingskracht op insecten en vogels.
Toekomstplannen
We hebben er voor gekozen om al onze plannen uit te voeren nog voordat we effectief in het huis zijn gaan wonen. Op de lange termijn zouden we echter graag onze eigen opgewekte energie opslaan. We beseffen ons wel dat dit op dit moment nog niet rendabel is aangezien de huidige salderingregelgeving van kracht is.