Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1949, Assen



Omschrijving

Van de traditioneel gebouwde woning hebben we bijna een "nul-op-de-meter" woning weten te maken. Nog een klein stukje te gaan! We streven het doel na een aardgasloze woning te creëren!

Kenmerken

Bouwjaar: 1949
Energielabel: C
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning, Nul-op-de-meter woning, Aardgasvrij,

Toegepaste maatregelen

Energielabel, Maatwerkadvies, Installatieadvies, Nul-op-de-meter woning, Levensloopbestendig, Dakisolatie binnenkant, Spouwisolatie (spouwmuur), HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, HR-ketel (Cv-ketel), Houtkachel, Vloerverwarming, Convectoren, PVT-panelen (zonnepanelen), Centrale balansventilatie, Led lampen, Energiezuinige vaatwasmachine, Zuinige wasdroger

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Begin een project altijd met het beperken van de energievraag! Dit is de eerste regel van de Trias Energetica.

Ervaringen

Met zelfkennis een "nul op de meter woning" realiseren! Dat is wat we willen! Project wordt globaal in 3 fasen uitgevoerd volgens principe "Trias Energetica"! Dus we begonnen met het beperken van de energievraag door middel van isoleren en het beperken van ventilatieverliezen door middel van het installeren van een balansventilatie systeem. Na anderhalf jaar wisten we hoeveel energie ons huis gebruikte. Dit is 500 m3 aardgas en 3000 kWh elektriciteit. Het aardgasverbruik beperken we mede door het gebruik van een houtkachel. De warmte van 500m3 aardgas die nu nog door onze HR ketel wordt opgewekt en wordt afgegeven aan de vloerverwarming kan ook worden gedaan door een kleine lucht-water warmtepomp. Deze zijn ondertussen door verschillende fabrikanten voor een goede prijs op de markt gebracht. Voor "nul op de meter" denken we ongeveer 5000 kWh te moeten opwekken. Om dit te realiseren is goed een keuze te maken uit het ruime aanbod van Photo Voltaïsche panelen. Wij hebben gekozen voor 18 panelen van 295Wp. Deze zijn in september 2017 geïnstalleerd.

Toekomstplannen

Na het aanbrengen van 18 zonnepanelen is de volgende Fase aangebroken. Op moment (april 2018) zijn onze energiekosten ongeveer € 20,- per maand. Het aanvankelijke plan om in het voorjaar van 2018 de CV ketel te vervangen door een lucht-water warmtepomp hebben we uitgesteld. Hiermee is ook een "aardgasloos huis" voor ons nog even toekomstmuziek.



Beschreven maatregelen
Interviews

Lage energierekening in oud huis wel degelijk mogelijk

ASSEN/RUINERWOLD - In 55 Drentse woningen was er vandaag open huis tijdens de Duurzame Huizenroute. De bewoners gaven rondleidingen en beantwoordden vragen over het duurzamer maken van hun bestaande woning.

De boerderij uit 1850 van de familie De Noo uit Ruinerwold was één van de huizen die was open gesteld. "We willen graag oude elementen behouden en het huis van binnen zo duurzaam mogelijk maken", zegt Wouter de Noo.

Comfort en sfeer
De Noo en zijn gezin zijn al anderhalf bezig om de oude boerderij weer bewoonbaar te maken. Hij schat dat ze over ongeveer een half jaar hun intrek kunnen nemen in het huis. Nul-op-de-meter zit er niet in, daarvoor zijn er teveel tochtplekken en kieren om te dichten. Maar met isolatie en een warmtepompinstallatie komen ze een heel eind.

Bert Dussel heeft de klus al geklaard. Zijn twee-onder-één-kapwoning in Assen uit 1949 is na een verbouwing van drie jaar nu bijna energieneutraal. Hij heeft de vloer volledig geïsoleerd, de kozijnen vervangen en een deel van het dak. Op het dak van de schuur liggen zonnepanelen. "Van binnen is het eigenlijk nieuwbouw, maar de buitenkant is origineel. We hebben comfort en een lage energierekening", zegt Dussel.

Heel Drenthe energieneutraal
De provincie heeft de ambitie dat iedereen in Drenthe in 2040 energieneutraal woont. Volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra is dat haalbaar. "Ik zie steeds meer mensen die ermee aan de slag gaan. Wij stimuleren de verbouwing met een goedkope lening en door de besparing op de energielasten kost het uiteindelijk niets", zegt Stelpstra.

Volgende week is er nog een Duurzame Huizenroute. Aan deze vijfde editie doen landelijk 900 woningen mee. In Drenthe doen dit jaar voor het eerst alle Drentse gemeenten mee.

Bron: rtvdrenthe, 4 november 2017, Lage energierekening in oud huis wel degelijk mogelijk, verkregen via rtvdrenthe

 




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud