Twee-onder-een-kapwoning - 1968, Roden

Twee-onder-een-kapwoning - 1968, Roden

Woning
Bouwkundig advies
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Edwin Bouwman uit Slochteren
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Aanemer die ons praktische adviezen gaf tijdens de verbouw
Ervaringen
Via onze aannemer Edwin Bouwman uit Slochteren kregen wij advies over isolatie en mogelijkheden om bepaalde technieken in de woning in te passen. Hierin waren wij blij met een persoon die onafhankelijk, praktisch en vooral met kennis van zaken ons kon bijstaan in de keuzes die gemaakt moesten worden. Wij kunnen wel een vloertje tegelen of een gipsplaten muurtje neerzetten, maar een houten vloer door een betonvloer vervangen gaat ons net iets te ver. Edwin is op de hoogte van de beschikbare materialen en heeft de kennis om de voor en nadelen goed aan te geven. Dit betekent dat wij voor sommige dingen voor de praktisch haalbare variant hebben gekozen. Op internet is van alles te vinden maar kennis van iemand die met de producten werkt is soms cruciaal
Installatieadvies, Lucht/lucht warmtepomp, Lucht/water warmtepomp buitenlucht
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Real advies
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Advies over warmtepomp en benodigde isolatie. Tevens advies met zonnepanelen
Ervaringen
Fijn advies. Maar vooral voor ons belangrijk is de samenwerking met onze aannemer. Deze verloopt goed.
Tip
Wellicht is collectieve inkoop via een energieleverancier goedkoper. Voor ons is de kwaliteit en vooral de samenwering met de aannemer van belang geweest. Wij vonden het heel fijn samenwerken met Wietse van Real advies.
Dakisolatie binnenkant
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Edwin Bouwman
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
PIR platen
Wandisolatie binnen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Edwin Bouwman
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Kingspan muurpanelen van PIR en gipsplaat
Ervaringen
Je verliest aan elke muur die hiermee is bekleed 9cm (7cm door paneel en 2cm luchtspouw). Ons is verzekerd dat echter de isolatiewaarde van de muur een stuk beter is geworden. Zeker in combinatie met spouwmuurisolatie. De aannemer had nog niet vaak met dit materiaal gewerkt, maar was erg enthousiast over de snelheid waarmee de isolatie is aan te brengen en het feit dat de gipsplaat al aan het materiaal vastzit. Dus na het aanbrengen is de muur eigenlijk direct klaar om te stuccen.
Tip
Ik denk dat een beetje klusser dit ook zelf vrij eenvoudig kan aanbrengen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Vloerisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Edwin Bouwman uit Slochteren
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Vloerisolatie middels piepschuim broodjesvloer. Eerder zat er een houtenvloer die wij zelf hebben verwijderd en laten vervangen door een combinatievloer. Een ander deel van de vloer is geïsoleerd met PUR. Hoewel we dit niet ideaal vinden ivm. de dampen waar veel over te doen is gaat het bij ons om een klein deel waar moeilijk een andere manier van isoleren kon worden toegepast.
Ervaringen
Voor ons was de houten vloer laten zitten geen optie. Een gietvloer en vloerverwarming op de bestaande houten vloer aanbrengen was niet een goede optie. In overleg met de aannemer en VDA (het bedrijf dat onze gietvloer zal aanbrengen) is de keus op een combinatievloer gevallen. De optie om de kruipruimte vol te storten met zand en vervolgens beton eroverheen vonden wij geen prettig idee. Nu hebben we nog steeds de mogelijkheid om onder de vloer te kruipen mocht er onverhoopt iets zijn met een leiding of als er een nieuwe leiding getrokken moet worden.
Tip
Wil je een gietvloer let dan erg op de vakkundigheid van het bedrijf dat de vloer komt leggen. Zorg ervoor dat ze vroegtijdig betrokken worden zodat je de juiste ondergrond hebt die volledig droog en schoon is. VDA was zeer gedetailleerd en kritisch over hoe de ondergrond moest zijn voordat zij de vloer kwamen leggen. Dit geeftons vertrouwen in de kwaliteit.
Lucht/water warmtepomp buitenlucht
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
IQ Duurzaam
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€10.000
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Daikin alterherma 3 8kw met back-up element van 9kw en 230L boiler
Ervaringen
Wij moeten nog ervaren hoe deze warmtepomp zich houdt als de winter aanbreekt.
Tip
Subsidie regeling is van toepassing in ons geval scheelde dit 2000 euro Dus netto waren we 8000 kwijt
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
AP Solar
Jaar toepassing:
2018
Kosten
€7.100
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Zonnepanelen 16x 320 totaal 5120 met optimizers
Ervaringen
Hoewel qua zonnepositie ons dak niet ideaal gericht is hebben we 16 panelen op ons dak gelegd. De voorspelling is dat dit in 5 a 6 jaar is terugverdiend. Zelf schat ik in dat dit 1 a 2 jaar langer zal zijn maar dat mag de pret niet drukken.
Tip
Let op als je ZZP bent dan is de teruggave BTW een stuk lastiger! Heb je een partner die geen ZZPer is zet dan de energienota op diegene zijn naam.
Slimme meter
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Ja
  • Het huis

Ervaringen met de (ver)bouw
Wij hebben het huis verbouwd tot een gasloos huis. Met hulp van onze aannemer (E. Bouwman uit Slochteren) en de energie adviseur (adviesbureau Real Advies Energie & Isolatie) is dit soepel verlopen. Uiteindelijk was dit wel een opgave, niet alleen door de leeftijd van het huis en alle extra isolatie en techniek, maar ook financieel. Toch vinden wij dat wij als ex-Groningers het niet kunnen maken om nog gas te gebruiken. Uiteindelijk verdienen we de kosten van de genomen maatregelen weer terug, dus eigenlijk is het een investering. Het ideaalbeeld van nul op de meter is in in dit huis voor ons nu niet haalbaar maar we willen wel kijken of we nog dichter bij de nul kunnen komen.
Plannen voor de toekomst
zo dicht mogelijk naar de nul op de meter. Al willen wij niet te veel meer inleveren op comfort. Recent las ik ook over een douche met warmte terug win systeem. Ik had er nog nooit van gehoord maar achteraf hadden wij die ook moeten plaatsen.
Adviezen
Isoleren isoleren en isoleren dan pas komen de andere maatregelen in beeld
Interview

Drentse gasvrijheid

Menno Slot en zijn gezin kiezen voor aardgasvrij wonen in Roden

Momenteel zitten ze middenin de verbouwing. Op de oprit van hun woning in Roden staan bouwmaterialen en het huis is nog kaal en leeg. In november 2018 is het zover: dan wil het gezin definitief de oversteek maken van Groningen naar het Drentse dorp. Ze hebben gekozen voor een gasloze, energiezuinige woning, zonder in te leveren op comfort. Het is een hele klus geweest om dit te realiseren. Niet in het minste geval omdat Menno en zijn vriendin kersverse ouders zijn. Tussen de kraamvisites door vertelt Menno zijn verhaal.

Zoektocht naar een geschikte woning

Menno Slot en zijn vriendin waren twee jaar lang op zoek naar een koopwoning in de stad Groningen. Gezien de moeilijke woningmarkt werd dit een lastige opgave. Uiteindelijk hebben ze het besluit genomen om verder te zoeken, buiten de stadsgrenzen. Ze kwamen uit in Roden, Drenthe. Het dorp biedt het gezin alle voorzieningen die ze nodig hebben, in een rustige omgeving. In juli 2018 kochten zij de woning uit 1968, in het dorpscentrum van Roden. “Van buiten is het niet het mooiste huis, maar van binnen is het ruim en straalt het een aangename warmte uit,” vindt Menno.

Het gezin had vooraf besloten om aardgasvrij te gaan wonen, in verband met de gaswinningsproblematiek in Groningen. Verder hadden ze geen duurzame plannen met hun woning, totdat ze een vloer moesten uitzoeken. “Toen we een ondervloer moesten kiezen, kwamen we uit bij een broodjesvloer. Onze aannemer merkte tijdens dit proces onze belangstelling voor duurzame alternatieven en dacht met ons mee,” legt Menno uit. “Van het één kwam het ander.”

Isoleren, isoleren en nogmaals isoleren

De vorige bewoners hadden al kunststof kozijnen laten plaatsen met HR++ glas. Verder moest de hele woning gestript worden. Om de woning te isoleren is er gebruik gemaakt van PIR isolatieplaten van 10 centimeter dik, tegen de wanden en het dak. De panelen hebben een hoge isolatiewaarde, ondanks de geringe dikte. Daarnaast is de spouwmuur geïsoleerd door middel van EPS korrels. “Isoleren is de essentiële eerste stap,” meent Menno.

In de woonkamer koos de familie Slot voor lage temperatuur vloerverwarming. De vloerconstructie moest opnieuw gelegd worden. Ook op de eerste verdieping is voor vloerverwarming gekozen. Dit alles wordt verwarmt door een lucht-water warmtepomp.

Om de warmtepomp en de rest van de woning van energie te voorzien, liggen er aan de voorzijde van het huis zonnepanelen op het dak. “In eerste instantie waren we ook van plan om zonnecollectoren aan de achterzijde van het huis te plaatsen, maar dit plan hebben we doorgeschoven naar de toekomst,” vertelt Menno. “Of dit nuttig kan zijn is sterk afhankelijk van de opbrengst van de zonnepanelen en het verbruik van de warmtepomp. Daarnaast zijn zonnecollectoren momenteel nog relatief prijzig.” 

De energieadviseur verwacht geen nul-op-de-meter, maar het wordt wel een energiezuinige woning. “Hoewel de gasaansluiting nog een jaar blijft zitten, is het belangrijkste voor nu dat we van het aardgas af zijn,” vertelt Menno. “Het energieverbruik zal sterk afhankelijk zijn van de werking van de warmtepomp en of het huis voldoende is geïsoleerd. Dit kunnen we pas beoordelen nadat we een jaar dit huis bewonen.”

Tips voor anderen

Menno’s belangrijkste tip voor anderen is: “Kies een aannemer met ervaring en eentje die flexibel is en goed met je meedenkt.” Daarnaast moet de aannemer verstand van zaken hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. “Op internet vind je veel te veel meningen, je zoekt je suf,” vindt Menno. “Over oudere installaties en materialen is natuurlijk het meeste te vinden. Nieuwere oplossingen, zoals PIR panelen, waren wij zelf nooit opgekomen. Door de juiste vakmensen om je heen te verzamelen, kom je tot een mooi resultaat,” concludeert Menno tevreden.

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >