Woningen

Uitgelichte afbeelding

Twee-onder-een-kapwoning - 1993, Best



Omschrijving

Woonboerderij met op de schuur en het dak van het kantoor zonnepanelen en een kantoorruimte die verwarmd wordt middels infrarood panelen. In de tuin verwerking van ALLE groenafval van de tuin en keuken middels composteren en Bokashi. We hebben al meer dan drie jaar geen groene container aan de weg gezet.

Kenmerken

Bouwjaar: 1993
Energielabel:
Soort: Twee-onder-een-kapwoning
Duurzame woning:

Toegepaste maatregelen

Infraroodverwarming, Zonnepanelen (PV), Tuininrichting, Moestuin, Compostbak

Foto's


Extra informatie
Adviezen

Bereken op een reële wijze de opbrengst van zonnepanelen. Reken je niet te rijk EN... spaar het geld dat je bespaart voor de zekerheid op. Het kan zijn dat het over enkele jaren nodig is om een huis-accu te kopen. Als de salderingsregeling komt te vervallen, kan je de nadelen ontlopen door zelf energie op te slaan. Door nu al te sparen kan het je niet enorm verrassen. Nu al kopen is waanzin, immers hebben we nog altijd de salderingsregeling.

Ervaringen

Het huis bleek zonder enorme aanpassingen niet zo geschikt te zijn voor makkelijke ombouw naar energie neutraal. Wel is er voldoende dak voor zonnepanelen. Daar dus mee begonnen en 43 zonnepanelen geplaatst. 16 serieel en 27 parallel. In het kantoor hebben we infrarood panelen voor de verwarming. Voordeel is verwarming op plekken waar je het wil hebben. nadeel is dat je je veel bewuster wordt van de kosten van verwarming. In mijn geval laat ik de verwarming vaak uit en hou ik mijn jas aan terwijl ik er (alleen) zit te werken. Onze tuin was weiland en is nu tuin op basis van de uitgangspunten van perma-cultuur. Het is nog in opbouw, maar we hebben al ruim drie jaar geen groencontainer meer aan de weg gezet. Alles, ook keukenafval, verwerken we zelf middels composteren en Bokashi. In de tuin ook een zwemvijver en kikkerpoel. We vangen regenwater op in regentonnen.

Toekomstplannen

Nog meer zonnepanelen en ooit... stoken op hout en ook in huis infraroodpanelen. Daarnaast een enorme accucapaciteit als de salderingsregeling komt te vervallen. Ik zou ook op termijn graag los van het gasnetwerk komen. Gas kost ons nu 230 euro per maand. Het huis verwarmen en warm water is nog op gas. (CV ketel 2016)



Beschreven maatregelen



Scroll naar boven
Ga naar de inhoud