Vrijstaande woning - 1800, Klarenbeek
Omschrijving
Wij wonen in een boerderij, die rond 1800 gebouwd is. We wonen in het voorhuis en boven, de deel gebruiken we als werkplaats.
Toen we er rond 1983 gingen wonen, waren alle muren (muv de in 1953 aangebouwde keuken) steens muren. Bij elke verbouwing hebben we de betreffende buitenmuren van binnenuit van een laag poriso voorzien, met isolatiedekens in de spouw.We hebben de spouwmuur voortgezet op de verdieping.
De vloer was een houten vloer met daaronder een kruipruimte van ca 50 cm. We hebben die vervangen door een plavuizen vloer met vloerverwarming.met daaronder isolatiemateriaal.
De ramen zijn in de loop van de tijd allemaal dubbelglas (HR ++) geworden, met een enkele uizondering. Aangezien het raam in de woonkamer nog heel goed en authentiek was, hebben we ervoor gekozen om daar een voorzetraam (aan de binnenzijde) voor te zetten. (afgekeken van een pand van Natuurmonumenten)
Koude spouwmuur keuken is geïsoleerd met vlokken (van buiten af)
Toen de rieten deken aan de westzijde in 2015 vervangen moest worden hebben we gekozen voor zogenaamd schroefdak (isolatieplaten waarop het riet bevestigd wordt).
Tot slot hebben we er vorig jaar voor gekozen om een warmtepomp (lucht-water) aan te schaffen in combinatie met zonnepanelen.
Kenmerken
Bouwjaar: 1800
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Woonboerderij,
Energiezuinige woning,
Toegepaste maatregelen
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
spouwmuur, dubbel glas, vloerisolatie.
Beschrijving energievoorziening van de woning
warmtepomp plus HR ketel, houtkachel.
Hoe is de ventilatie geregeld?
Het is een oud huis, dus nooit luchtdicht. Verder wordt er geleefd in het hele huis, waardoor deuren vaak open en dicht gaan. Zo nodig gaan de ramen op een kier.
Adviezen
- Houdt bij het kostenplaatje niet alleen rekening met de verwachtte energiewinst, maar ook met de verhoging van het comfort. - Op een erf in het buitengebied met mogelijkheden voor zonnepanelen, moet je je soms afvragen of je niet beter zonnepanelen kunt aanschaffen (plus eventueel een warmtepomp) dan nog verdergaandere isolatiemaatregelen nemen.
Ervaringen
Het is een meerjarenproject, we hebben alle verbouwingen (1984, 1986,1988, 1992 en 2005) gecombineerd met energiebesparende maatregelen. En in 2019 hebben we zonnepanelen op de schuur laten aanleggen (in combinatie met verwijderen asbestgolfplaten) en een warmtepomp laten installeren. We moeten nog ervaren of deze laatste investering uit kan. Alle genomen maatregelen leiden tot een energiezuiniger huis, maar ook (heel belangrijk() tot een comfortabeler huis.
Toekomstplannen
- De komende twee jaar gaan we uitrekenen wat het rendement van de investering in zonnepanelen in combinatie met de warmtepomp is. - Mogelijk gaan we de 27 zonnepanelen op de paardenstal (2005) vervangen door nieuwe. - Aanschaf van een elektrische auto is een droom, mits de accu duurzaam is en we voldoende energie overhouden van de zonnepanelen
Interviews