Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1880, BerltsumBekijk de open woningen
Omschrijving

Sinds 2012 zijn wij bezig om onze woning uit 1880 zo duurzaam mogelijk te renoveren met als doel uiteindelijk los te komen van de gas en elektriciteitsvoorziening zonder verlies van comfort. Gasloos zijn we al een aantal jaren met een zonthermische installatie en nu nog met pellets maar die afhankelijkheid willen we zoveel mogelijk terugdringen door een rocket mass heater te gaan bouwen. De volgende missie zal worden om onze eigen elektriciteitsvoorziening voor elkaar te krijgen, dit zijn we overdag in de zomer nu al met PV panelen maar voor de wintermaanden zijn we nog zoekende.

Kenmerken

Bouwjaar: 1880
Energielabel:
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Energiezuinige woning, Aardgasvrij, Huis met eco-materialen,

Toegepaste maatregelen

Levensloopbestendig, Dakisolatie binnenkant, Dakisolatie buitenkant, Wandisolatie binnen, Wandisolatie buiten, HR++ glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Gebruikte materialen, Leidingisolatie, Houtgestookte cv-ketel, Buffervat, Wandverwarming, Vloerverwarming, Convectoren, Hotfill, Mechanische afvoer ventilatie, Ventilatieroosters, Regenwater hergebruik, Inregelen cv-installatie, Temperatuurregeling per vertrek, Thermostatische radiatorkranen, Energiemonitor, Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige wasmachine, Energiezuinige vaatwasmachine, Groene energie

Foto's
Beschreven maatregelen
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Aan de voorzijde hebben we aan de binnenkant met multipor geïsoleerd, aan de achterzijde deels met multipor en deels vanaf de buitenkant met pir platen voorzien van stucwerk. De hele begane grond is voorzien van schuimbeton. De verdiepingsvloer is in de woonkamer met steenwol en in het achterhuis met glaswol geïsoleerd. De houten punt en de kajuit zijn met steenwol geïsoleerd, de punt met gerecycled glas en steenwol. Op de verdieping zijn de tussenwanden voorzien van glaswol evenals de vloer van de zolder.

Beschrijving energievoorziening van de woning

We hebben 16 PV panelen (260 WP) voor stroom, 4 vlakglascollectoren voor warm water en verwarmingsondersteuning, een pelletketel voor warm water en verwarmingsondersteuning (zelfde buffervat als de collectoren) en een houtkachel in de woonkamer.

Adviezen

Laat je niet van de wijs brengen door mensen die minder begaan zijn met het afstappen van fossiele bronnen. Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen en kijk naar de volledige koolstofkringloop in de afweging van je keuzes, met andere woorden verplaats ik mijn uitstoot niet naar elders. Houd vol, bouwkundig kun je de grootste klappers maken maar dit is niet altijd makkelijk om te doen zorg dus dat er qua installaties keuzes gemaakt worden die passen bij je huidige en toekomstige situatie. Zet het buffervat centraal in je installatie, hier kunnen verschillende warmteopwekkers op aan gesloten worden waardoor er een goede samenhangende installatie kan ontstaan in plaats van een aaneenschakeling van losse componenten. Hergebruik waar mogelijk, wij hebben veel spullen via internet en in de buurt gezocht waardoor wij heel veel hebben kunnen besparen op de verbouwkosten en het is altijd goed om zoveel mogelijk te gebruiken wat er al is.

Ervaringen

Wij kunnen op basis van de zonneboilerongeveer van April t/m Oktober overbruggen, een beetje afhankelijk van het weer uiteraard voor de rest van het jaar springt de pelletketel bij. Het mooie van een systeem op pellets is dat je je eigenlijk continu bewust bent van je energieverbruik. Een ander bijkomend voordeel is dat wij aan het begin van onze renovatie meteen van het gas af konden stappen doordat de pelletketel op hoge temperaturen kan leveren, naarmate de isolerende maatregelen vorderden kon de temperatuur in het buffervat steeds verder omlaag. In de beginfase hebben we ook experimenten met infra rood uitgevoerd maar hier zijn we vrij snel vanaf gestapt omdat ten eerste ons huis zich daar niet voor leent en ten tweede ik liever geen grotere uitdaging ten aanzien van de elektriciteitsvraag in de winter wil laten ontstaan. We zijn nu bijna klaar met de verbouwing van het huis.

Toekomstplannen

Een rocket mass heater. We hebben naar de toiletten extra leidingen getrokken om deze uiteindelijk aan te sluiten op een hydrofoorpomp zodat we met water uit een oude waterput de toiletten kunnen doorspoelen en de tuin kunnen bewateren. De overtollige warmte die we in de zomermaanden hebben vanuit de zonneboiler willen we gaan gebruiken om een zelfbouw hottub te gaan verwarmen. Ook zouden we graag qua voedselvoorziening meer zelf willen doen, we hebben al allerlei fruitbomen in de tuin geplant maar deze zullen nog wel even nodig hebben voordat ze redelijk vrucht gaan dragen daarnaast is het plan om een moestuin en een kas te gaan plaatsen en kippen te gaan houden.Interviews

Op bezoek bij familie De Vries

Bron: Duurzame Huizen Route (25 juli 2017). Op bezoek bij Jasper de Vries in Berltsum. Via YouTube
Scroll naar boven
Naar de inhoud springen