Woningen

Uitgelichte afbeelding

Vrijstaande woning - 1912, Warffum



Omschrijving

Winnaar publieksprijs duurzaamste huis van Groningen >

Visie: een duurzame nieuwbouw woning neerzetten is misschien niet eenvoudig, maar de echte uitdaging is verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, zeker waar dit oude woningen betreft die ook nog eens onder beschermd dorpsgezicht vallen. 

Samenvatting: Vrijstaand herenhuis uit 1912, vanaf 2012 door diverse maatregelen verduurzaamd waardoor een sprong is gemaakt in energielabel van E (2,18) naar B (1,1) en de woning qua electriciteit meer dan zelfvoorzienend is gemaakt, met behoud van het karakter van het huis. Dankzij subsidies de kosten van maatregelen met circa 50% kunnen verlagen. Hierdoor ook in economisch opzicht duurzaam. Ook moestuin aangelegd om stap te maken in zelfvoorzienendheid qua voedsel. Op platte dak in 2012 vrijwel platliggende zonnepanelen laten aanleggen wat destijds best vernieuwend was en tevens de enige oplossing vanwege beschermd dorpsgezicht. Tevens een van de eersten met de tegenwoordig al bekendere 'heatpipes' voor warm tap water. 

Persoonlijke toelichting: Duurzaamheid. Waar denk je dan aan? Vaak gaat het dan over werk en over milieu. Ik wil, door mee te doen met de duurzame huizenroute en verkiezing duurzaamste huis, aandacht vragen voor waar dit naar mijn mening allemaal begint. Het begint dichter bij huis, namelijk gewoon thuis. En het heeft niet alleen met milieu te maken maar ook met betaalbaarheid, comfort, kwaliteit van leven, relaties. Duurzaamheid heeft ook een economische en sociale kant zeggen we dan. Toen ik 2011, nu 7 jaar geleden mijn huis kocht, was dat ook mijn droom. Niet alleen allerlei maatregelen doorvoeren in en aan mijn huis die goed zijn voor het milieu. Maar ook kijken waar ik de kosten van de maatregelen kan verlagen door subsidies. Door maatregelen uit te voeren zonder aantasting van het beschermd dorpsgezicht maar juist met behoud en herstel van het karakter van het huis. Door er over te spreken in andere dorpen, deel te nemen aan een lokale werkgroep. En dus ook door mee te doen met de verkiezing van duurzaamste huis. De publieksprijs voor Groningen heb ik al gewonnen. Mag ik je vragen ook op mij(n huis) te stemmen voor de verkiezing van duurzaamste huis van Nederland? Misschien niet zozeer omdat mijn huis absoluut gezien de duurzaamste is. Wel relatief gezien. Ik heb gedaan wat ik kon binnen de technische, financiele en persoonlijke mogelijkheden die ik had. Iemand met meer inzicht, meer geld, en/ of een nieuwbouwhuis was misschien verder gekomen. Maar ik denk dat het vrij uniek is om een huis van meer dan 100 jaar, vallend onder beschermd dorpsgezicht zelfvoorzienend te maken qua elektriciteit en van energielabel E naar B te krijgen 😉 En wees verzekerd dat ik om mij heen blijf kijken naar nieuwe mogelijkheden. Al was het alleen maar omdat mijn budget dankzij de publieksprijs met 500 euro is opgehoogd 😉 Of omdat ik nu weet heb van opties die ik 7 jaar geleden nog niet kende. 

Tot slot: Duurzaamheid vraagt om durf, om het uitproberen van innovaties. 7 jaar geleden waren dat voor mij de heatpipes en de platliggende panelen. Nu denk ik na over dingen als infrarood- panelen. En het is een proces, waarin het naar mijn mening niet draait om wie de allerbeste is maar wel hoe we elkaar stimuleren om verder te komen en een transitie, een grote verandering te maken naar meer zelfvoorzienendheid, waarbij we rekening houden met elkaars vertrekpunt, mogelijkheden en beperkingen. 

Kenmerken

Bouwjaar: 1912
Energielabel: B
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Bedrijfsmatig betrokken als: Projectmanagement en subsidieverwerving duurzaamheid

Toegepaste maatregelen

HR-ketel (Cv-ketel), Ontwerpmaatregelen, Waterbesparing overig, Zonnepanelen (PV), Vloerbedekking, Na-isolatie vloer, Houtkachel, Slimme meter

Foto's


Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning

Dakisolatie, wandisolatie, folie in kruipruimte tegen vocht, en kruipruimte/ vloerisolatie (tonzon), HR++ glas beneden en deels boven. Recent (5 november 2018 bij wijze van proef 2 basic SpeedComfort ventilatoren geplaatst in 1 van de radiatoren, waardoor thermostatische kraan op deze radiator in lagere stand kan. Men zegt dat als je dit overal toepast de temperatuur van de CV ketel verlaagd kan worden naar 60 graden). Is mss niet letterlijk isolatie maar bespaart (hopelijk) wel op energie en daar begint het mee. Ook nieuwe radiatorfolie op plaatsen waar oude weg was (niet met plak- maar magneetstrips, is minder gedoe en geen last van uitdrogende plaklint waardoor folie los komt te zitten en je peuter het vervolgens eruit trekt ;-)).

Beschrijving energievoorziening van de woning

10 zonnepanelen op plat dak en 3 extra zonnepanelen plus zonneboiler/ heatpipes op verandadak. Tevens houtkachel.

Toekomstplannen

Voor dit huis: radiatorfolie. radiatorventilatoren onder radiatoren, overal HR++ glas, eigen laadpunt voor nog aan te schaffen elektrische fiets. batterij voor zonnepanelen. Op termijn: Een huis bouwen van hernieuwbare grondstoffen zoals hout en leem wat volledig in de behoeften van de bewoners kan voorzien aan energie, water en eten (uit de moestuin)



Beschreven maatregelen
Interviews

Radio Interview - RTV Noord 

Op Radio RTV Noord werd Wouter Jan vd Berg geïnterviewd over de alternatieven voor duurzaam wonen.

Bron: RTV Noord (10-11-2018)

 

Een oud huis verduurzamen

Bron: Nienke Homan (02-11-2018) '#verslagvandedag: een oud huis verduurzamen #duurzamehuizenroute' via YouTube

 

Duurzaam wonen kan ook in een oud huis

Bron: Erik van der Veen (15 november 2018) 'Ook met een oud huis en weinig geld kun je duurzaam wonen' via Dagblad van het Noorden




Scroll naar boven
Ga naar de inhoud