Vrijstaande woning - 1925, Soest
Wil je meer weten over de duurzame toepassingen in deze woning of deze in de praktijk bekijken? Via dit formulier kun je de eigenaar vragen of je een afspraak kunt maken om op bezoek te gaan.
Omschrijving
De maatregelen op een rij: In het huis is alles geisoleerd, vloerverwarming, triple glas, zonnepanelen en all electric warmtepomp. Projecten: zolder isoleren, kozijnen vervangen, zonneschermen plaatsen (tegen hitte), regenwater afkoppelen, natuurlijke materialen (hennep, kalkhennep, metisse (gerecycled katoen)), Houtskeletbouw, bouwen zonder beton (schroeffundering voor garage), warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen.
Ons huis uit 1925 is sinds 2018 van het gas af. Stap voor stap hebben we bij onderhoud nagedacht over isolatie. We hebben zo veel mogelijk zelf gedaan.
In november 2012 hebben we het huis gekocht. Vanwege kou en tocht eerst het enkel glas in de keuken en de boven verdieping vervangen door nieuwe kozijnen te plaatsen met isolatie glas. In de gang en wc hebben we 2e hands dubbel glas - glas in lood ramen geplaatst: dat geeft de uitstraling behorend bij een jaren 30 woning en houdt toch de warmte binnen.
In de eerste winter hebben we de spouwmuur laten isoleren: dat scheelt heel veel tocht langs de kozijnen en verdiend zich binnen een paar jaar terug op de gasrekening.
We zijn toen begonnen met het isoleren van het dak. De slaapkamers bevinden zich onder het schuine dak, dus er was veel kou in de winter en hitte in de zomer. In de achterkamers hebben we PIR platen tussen de balken geplaatst met klimaatfolie om vocht problemen uit te sluiten. In de voorkamer hebben we later gekozen voor een milieuvriendelijk materiaal: hennep isolatie. Dat geeft betere geluidsisolatie en blijkt heel fijn te zijn voor het binnenklimaat. Doordat het een dampopen isolatie is wordt de luchtvochtigheid natuurlijk gereguleerd. En hennep isolatie is erg fijn materiaal om mee te werken: het geeft geen irritatie aan huid of luchtwegen.
In de zomer van 2017 hebben we de vloer van de beneden verdieping aangepakt. Het was een oude houten, tochtige vloer. De houten vloer hebben we eruit gehaald; we konden gelijk de gemetselde fundering verstevigen waar we zwakke plekken aantroffen. 20 cm PIR op het zand gelegd (met folie ertussen) voor echt een warme vloer. Vervolgens vloerisolatie aangelegd en een betonnen vloer gestort. Om het gewicht op de oude fundering zoveel mogelijk te ontlasten hebben we de betonnen vloer dun gehouden en met vezels versterkt. We hebben ook geen aparte dekvloer gebruikt, maar de houten vloer op het beton gelegd.
Tot slot de laatste oude kozijnen vervangen door triple glas. Ondertussen was de gasrekening van 2000 kuub per jaar naar minder dan 1000 kuub per jaar gezakt. Voldoende om de ketel te vervangen door een 7,7 kW warmtepomp met een 190 liter boilervat erin voor tapwater, en een 50 liter buffer voor de vloerverwarming. De 19 zonnepanelen wekken voldoende op om ons stroomverbruik te compenseren: de warmtepomp verbruikt 3000 kWh per jaar, en ons stroomverbruik voor de rest is 2250 kWh. We zijn dus nul op de meter geworden! En hebben nu een heerlijk warm en comfortabel huis, we zijn klaar voor de toekomst.
We zijn nu ook aan het verbouwen met duurzame/biobased materialen. Onze natuurlijke garage in aanbouw is te bezichtigen! En daarnaast gaan we volgend jaar het regenwater ontkoppelen. We vangen al veel water op met 4 regentonnen, en vullen dat aan met een groen dak op de nieuwe garage en een wadi op de plek van de oude garage.
Kenmerken
Bouwjaar: 1925
Energielabel: A
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning:
Nul-op-de-meter woning,
Aardgasvrij,
Toegepaste maatregelen
Aanbouw, Na-isolatie schuin dak binnenkant (dakisolatie), Na-isolatie spouw (spouwmuur), Na-isolatie vloer, Drievoudig glas, Ramen, Deuren en Kozijnen, Isolerende kozijnen, Lucht/water warmtepomp buitenlucht, Warmtepompboiler, Vloerverwarming, Convectoren, Zonnepanelen (PV), Slimme meter, Led lampen, Inductie fornuis, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Duurzaamheidslening, Centrale balansventilatie, Energiebespaarlening, Electriciteitsopslag (accu)
Foto's
Extra informatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
Spouwmuur oude woning: neopreen korrels (denk dat het gewoon piepschuim is, werkt heel goed) Spouwmuur nieuwe uitbouw: 16 cm PIR isolatie (B-keuze, werkt prima) Vloer: 20 cm PIR isolatie. Glas en kozijnen vervangen voor triple glas op de benedenverdieping met kunststof kozijnen, en HR++ op de bovenverdieping. Dak: deels hennep isolatie (voorzijde woning: hoog comfort, goede geluidsisolatie van de straat buiten, fijn leefklimaat. En deels PIR isolatie (achterzijde woning). Vloer tuinhuis en garage: kalkhennep (ook wel hennepbeton genoemd). Fundering nieuwe garage: schroeffunderingen: eenvoudig zelf in de grond te schroeven; alternatief voor beton.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Warmtepomp (lucht-water) van 7,7 kW, boiler van 195 liter met 9kW nabrander voor tapwater, vloerverwarming benedenverdieping, convectorradiatoren bovenverdieping. 19 zonnepanelen op schuine dak en dakkapel.
Hoe is de ventilatie geregeld?
Balansventilatie met warmteterugwinning
Adviezen
Stap voor stap als onderhoud nodig is: met kleine stapjes per keer haal je uit eindelijk een groot resultaat!
Ervaringen
Doe het zelf; hergebruik/tweedehands materialen. Verbouwen binnen een (relatief) klein budget. Elektrisch vervoer (elektrische auto)
Toekomstplannen
Biobased en energieneutraal verbouwen.